Nem tudsz fogyni a paleolit étrenddel? Itt a lehetséges válasz a miértre.

paleo zöldségek

Miért van az, hogy egyesek nem, vagy csak nehezen fogynak a paleolit étrend betartása mellett?

A paleolit étrend lényege, hogy nem eszünk glutén tartalmú, és magas szénhidrát tartalmú gabonaféléket, tejtermékeket, hüvelyeseket és finomított cukorféléket.

Viszont ehetünk bármilyen húst, halféléket, zöldségeket, tojást, gyümölcsöket és magokat. Nézd meg a paleolit táplálék piramist, és láthatod az arányokat is.

paleo-etelek-piramisaHat évvel ezelőtt indítottam útjára a paleo-dieta.hu blogot. Azóta sokan, sokféle problémával kerestek már meg, és sokszor előbukkan az a probléma is, hogy hiába tartja be a paleolit étrend szabályait, mégis alig fogy valamit.

Ilyenkor az ingyenes hírlevél feliratkozáskor küldött Heti tervezőnaptárt szoktam ajánlani, töltse ki egy hétig mikor mit eszik, hogy érezte magát, azután egy hét múlva együtt kiértékeljük.

A legtöbb ilyen esetben a hét elteltével amikor elkezdjük kivesézni azt, hogy miket eszik és milyen arányban, akkor bizony előkerülnek a problémák. A legtöbb esetben túlzásba viszik a kemény sajtok, a zabliszt, a különböző “paleo lisztkeverékek”, a gyümölcsök vagy magvak fogyasztását.

Túl kevés a zöldségfogyasztás!

Ezekből a paleós visszajelzésekből a legfontosabb tanulság talán az, hogy a legtöbb paleós nem fordít kellő figyelmet a zöldségfogyasztásra. A zöldség lassan felszívódó szénhidrát és remek rost forrás.

A legtöbb paleós zöldségekből csak nagyon keveset eszik, pedig palelit étrend egyik legfontosabb szabálya az, hogy „egyél sok zöldséget és kevés gyümölcsöt”. Általában azonban azt tapasztalom, hogy ez épp fordítva történik.

A zöldségek nem csupán fontos tápanyagokat biztosítanak a szervezetünk optimális működéséhez (vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostanyagokat), de elősegítik az emésztést, serkentik az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, erősítik az immunrendszert, javítják a fizikai kondíciónkat és remek energiaforrást biztosítanak.

Kalóriabomba nasik formájában

A diéta egy másik csapdáját a kalóriák rejtik! A paleolit étrendben nem figyeljük az ételek kalória tartalmát, mert ha megmaradsz a helyes alapoknál, a helyes arányoknál, gyakorlatilag nem tudod túlenni magad. Nem lesz szükség nassolásra, energikus leszel, a tested pedig karcsú.

Nagyon fontos tehát, hogy betartsd a paleolit alapanyagok arányait, mert ha felborul az egyensúly, akkor jönnek elő a problémák!

Ha tehát nem tudsz a paleolit étrend mellett fogyni, annak az az oka, hogy túl kevés zöldséget fogyasztasz, vagy túl sok kalóriát (gyümölcsök, magok formájában) viszel be a szervezetedbe.

Zöldségeket fogyaszthatsz salátaként, párolva, főzelékként, zöldséggel rakott húsként, kirántva, zödturmixként… A variáció végtelen, csak a fantáziád szabhat határt, úgyhogy hajrá, zöldségfogyasztásra fel!

paleo zöldségekItt a tavasz, nincs is ennél aktuálisabb tanácsom, hogy fogyassz jóval több zöldséget, de kevesebb gyümölcsöt, vagy olajos magot, mint eddig, és hidd el, meg lesz az eredménye 🙂

2 thoughts on “Nem tudsz fogyni a paleolit étrenddel? Itt a lehetséges válasz a miértre.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük