A paleóban degeszre eheted magad?

Sokan azt gondolják a paleo diétáról, hogy mivel a paleo ételek nem hizlalnak, így annyit ehetünk belőlük, amennyi csak belénk fér.

Ez igaz is, meg nem is. De részletesebben kifejtem, hogy miért.

Aki a paleo táplálkozásra tér át, annak mindig szem előtt kell tartania a természeti népek életét, akik általában sokat mozognak és ennek ellenére nem esznek túl sokat. Náluk nincs stressz-, vagy unalomevés a TV előtt. Míg a civilizált embereknél “normális” a 4-5 fogásos ételsor, ami után órákig “ejtőzünk”, a testmozgás pedig max. a busz után futásban teljesedik ki sajnos :-(.

Egyáltalán miért érezzük úgy, hogy degeszre kell ennünk magunkat?

Tudtad, hogy a gyomor a sok és nagy mennyiségű ételfogyasztástól jelentősen kitágulhat? Minél nagyobb a gyomor űrtartalma, annál többet kell enni ahhoz, hogy teltségérzet keletkezzen. Ez egy ördögi kör! Amerikában napi szinten több száz gyomorszűkítő műtétet végeznek olyan embereken, akiknek a gyomra a túlzott mértékű táplálék-beviteltől hatalmasra tágult, emiatt a testsúlyuk kontrollálhatatlan, mozgásképtelenekké válnak és iszonyatos mennyiségű étellel, főleg pizzával, süteményekkel igyekeznek csillapítani éhségérzetüket. (Élet 250 kiló felett címmel sorozat indult a TLC csatornán, érdemes megnézned, mert nagyon tanulságos!)

A gyomor kitágulása megfigyelhető főleg azoknál is, akik napközben alig-alig esznek, és a napi bevitelt az esti étkezésnél próbálják meg pótolni. Minél gyakoribb a túlevés, annál inkább nő a gyomor űrtartalma, ami ráadásul öngerjesztő folyamat, mert minél tágabb a gyomor, annál többet kell enni, annál nehezebb elérni a jóllakottság érzését.

De miért mondjuk azt, hogy a paleolit táplálkozásban mindenki annyit ehet, amennyit akar? Egyáltalán jó ez a gondolkodásmód?

Nem! A paleo étrend nem csak egy diéta, hanem egy gondolkodásmód is, amibe beletartozik, hogy odafigyelünk arra mit eszünk, hol szerezzük be. Odafigyelünk arra is, hogy a hús honnan származik, amit megeszünk. Odafigyelünk a testmozgásra, a környezetvédelemre és épp olyan fontos az életmód részeként a mértékletesség is!

A mai modern táplálkozás a gabonafélék fogyasztására épül, amik gyorsan felszívódó szénhidrátok (liszt, burgonya, rizs, cukor, stb.). Ezek gyorsan megemelik a vér cukorszintjét, de az elfogyasztásuk után a vércukorszint gyorsan le is esik, ami éhségérzetet okoz. Egyre többet és egy sűrűbben eszünk, így a gyomor szép lassan kitágul.

A paleo diétában mi nem fogyasztunk gyorsan felszívódó szénhidrátokat, csakis lassan felszívódóakat, így ha a kitágult gyomrodat dugig töltöd zöldséggel, hússal, gyümölccsel, zsírral, akkor sem fogsz elhízni, mert ugyanannyi mennyiségű paleo étel a kitágult gyomrodban sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, sokkal lassabban emészti meg a gyomrod, a vércukorszinted alacsony marad, sokkal több ideig érzed magad jóllakottnak.

Az a tapasztalat, hogy aki áttér a paleo diétára, egyre kisebb adagokkal jól lakik, csökken a bevitt ételmennyiség, szépen összeszűkül a gyomor, és így automatikusan kialakul az ideális testsúly.

Jó hír, hogy ez ugyanúgy működik túlsúly esetén és kórosan soványak esetében is!

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy le ne maradj a hasonló paleós érdekességekről >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük