Zsír – avagy a rejtett elhízás

Ha valakiről azt mondjuk, hogy el van hízva, annak látható jelei vannak. Egyértelmű a súlyfelesleg. De gondoltad volna, hogy úgy is lehetsz elhízott, ha külsőleg minden rendben van?

Ugyanis a szervezeten belül kétféle zsírréteg létezik. Az egyik a látható zsírréteg a bőr alatt, a másik pedig láthatatlan, hisz a belső szerveink köré rakódik le. Ezt a zsírréteget hívják viszcerális zsírnak.

A viszcerális zsírréteg a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet borítja be a hasüregben, és sajnos az izmok között is megtalálható. Ez a veszélytelennek tűnő zsírréteg közel sem olyan barátságos, mint gondolnánk! Ugyanis gyulladásfaktorokat bocsát ki, amely fokozza az inzulinrezisztenciát, ráadásul az egész szervezetben gyulladásokat okoz.

De mi is az inzulinrezisztencia?

A legegyszerűbben talán így érthető: a magas szénhidráttartalmú ételektől felmegy a vércukorszinted. A hasnyálmirigyed egyre több inzulint termel, hogy a cukrot a sejtekbe tudja juttatni, de a sejtek próbálnak ennek ellenálni, s a cukrot nem a sejtekbe építik, hanem a belső zsírraktáradba, a szerveid köré. Mivel a belső szervek közelében található, ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát: szív- és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség, magas vérnyomás, PCO, meddőség stb.

Hogyan szabadulj meg a viszcerális zsírrétegtől?

A dolog végtelenül egyszerű! Táplálkozz paleo módon, úgy mint az őseink többezer évvel ezelőtt. Ne egyél több lisztes, cukros ételt, kerüld a hüvelyeseket, a növényi olajokat. Táplálkozz paleolit módon, s néhány hónap múlva sokkal jobban fogod magad érezni. Ne hidd, hogy a paleo diéta kivitelezése bonyolult dolog! Könnyen megtanulható, könnyen alkalmazható a mindennapokban, csak tudni kell mikor, mit, mennyit ehetsz. Nézz körül az oldalon, sok segítséget kapsz a kezdéshez!

 

4 thoughts on “Zsír – avagy a rejtett elhízás”

  1. Már több helyen olvastam az inzulin rezisztenciáról, de ilyen jól és egyszerűen még sehol sem fogalmazták meg, mint ahogy Te leírod. Így már végre értem, mi is valójában. Nagyon hálás vagyok Neked ezért az oldalért! Sok sikert a további munkádhoz, le a kalappal!

  2. Az Ön honlapja nagyon sokat segített nekem az elkezdésben. Szendi Gábor könyvét már régen megvettem, de nem igazán tudtam, hol kell elkezdjem.

    Az Ön honlapját olvasva egyértelmű volt az elkezdés, az alapanyagok beszerzése. Hálásan köszönöm!!!!

  3. Nagyon szeretem olvasni a paleolitról szóló írásokat. Már bizonyos értelemben elkezdtem ezt a fajta táplálkozást, mivel egy kéthónapos fogyókúrán vagyok, amihez olyan táplálékkiegészítőt szedek, aminek az alapja ez a fajta táplálkozás. A nevét most nem írom le, de már szedtem évekkel ezelőtt és hatásos volt. Igaz az ajánlás a hűvelyesekre nem vonatkozik, csak a zsírosabb táplálkozásra. Ecetes ételt, tejet, tejterméket, cukrot nem, de hűvelyeseket ajánl. A zsírosabb ételeket savanyúság nélkül nehezen viselem, a hűvelyesek meg egyenesen felfújnak. Hatéves korom óta psoris vagyok, de karban van tartva. Felnőtt korom vezérfonala mindig az volt, hogy kevés alkohol, vöröshús, zsíros étel, sok napfény (télen kvarclámpa, ezt ma már nem használom) és Flucinar (ritkán, amikor kell). S ez a fajta táplálkozási szemlélet teljesen felborítja a szokásaimat, kicsit elbizonytalanodtam, hogy nem teszek-e kárt, mondjuk a májammal. A psoriázisról sok mindent olvastam: a májnak zavara ill. allergia. A tény, hogy belőlem egy ciánmiérgezés váltotta ki, melyet a gyomormosás és vérátömlesztés követett. Az is tény, hogy a nagymamám is ebben a betegségben szenvedett, de akkor még nem tudták gyógyítani. Tehát hajlam! De úgy tudom, hogy ez mindenkiben benne van, csak egy súlyosabb betegség aktívizálja. Tehát, most olajak helyett zsírt használok, de módjával, mert már a gondolattól is (ha nagyon zsíros)rosszul vagyok. Miként tudok ezen segíteni? Köszönöm a választ Szilvia (57)

  4. Szerintem hagyd el a hüvelyeseket is, mert azok is komoly bajokat okozhatnak. Plusz szedhetnél Chlorella algakészítményt, hogy a mérgeket eltávolítsd a szervezetedből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük