Szénhidrát nélkül nem működik az agyam! Mi lesz, ha paleózom?

Szénhidrát és a paleo diétaSzinte minden héten kapok a szénhidráttal kapcsolatosan kérdéseket, mert sokan azt gondolják, hogy a paleolit táplálkozás egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátokat, pedig ez egy félreértés! 

Ha a szénhidrátról van szó, mindenkinek a gabonafélék, kenyerek, pékáruk, a tésztafélék és a cukor jut az eszébe, amit valóban kerülnünk kell a paleo diétában, de nem csak ezek az élelmiszerek tartoznak a szénhidrátok körébe.

Mi a baj a szénhidráttal?

A szénhidrátokkal az a baj, hogy az elfogyasztásuk után cukorrá alakulnak át a vérben hirtelen megemelkedik a vércukorszint, majd gyorsan lecsökken, s így “hullámvasútként” ingadozik. Minél finomítottabb a szénhidrát, annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet. Pl. egy porcukorban meghempergetett péksütemény vagy egy adag burgonyapüré pillanatok alatt cukorrá változik a vérben. A vércukorszint ekkor hirtelen megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint termel, ami a sejthez vezeti a cukrot ahol üzemanyagként raktározódik.

Mostani táplálkozásunknak következtében azonban a szervezetünk, mivel genetikailag nincs felkészülve az ilyen mértékű terhelésre, egy idő után bemondja az unalmast, a szervezet inzulinérzékenysége megváltozik, még több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a sejtekhez eljuttassa a cukrot és beindul az ördögi kör, aminek a vége legtöbbször a cukorbetegség. Ugye ismerős az ebéd utáni álmosság vagy az édességek kívánása?

Minden szénhidrát rossz?

Szerencsére nem! A szénhidrátok két csoportra oszthatóak, vannak jó és rossz szénhidrátok. A rossz szénhidrátok közé tartoznak azok az élelmiszerek, amik gyorsan felszívódnak, azaz gyorsan cukorrá alakulnak a vérben. Ilyen pl. a kukorica, burgonya, rizs, gabonafélék (még a teljes kiőrlésű is!), tej, cukor stb.

A jó szénhidrátok közé tartoznak azok az élelmiszerek, amik lassan szívódnak fel, tehát a vércukorszint nem ugrik fel a fogyasztásukat követően. Ilyenek pl. a gyümölcsök és a zöldségek. A lassan felszívódó szénhidrátok kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosítanak, ezért az agyműködéshez szükséges szénhidrát biztosítva van.

Épp ezért van, hogy ha elkezded a paleo diétát, egy idő után észreveszed, hogy sokkal jobban bírod a szellemi terhelést, elmúlnak az evéskényszerek, az ebéd utáni álmosság.

Ugye jól hangzik? Ne halogasd, vágj bele minél előbb!

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Szénhidrát nélkül nem működik az agyam! Mi lesz, ha paleózom?”

  1. Ilona /Pálmai Rezsőné/

    Jobboldalon olvasható VITAMINOK címszó alatt olvastam, hogy mennyire nem ajánlatos sem a folyóvíz, sem a palackosvíz fogyasztása. Akkor milyen vizet igyunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük