Paleo és a sport

Az életmódváltáskor el kell azon is gondolkozni, hogy nem elég csak az étrenden változtatni, el kell kezdeni valamilyen sport tevékenységet. Hogy kinek milyen mozgástípus válik be az nagyon változó, de megfigyelések alapján azok a sportok, ahol a lábizmokat használjuk intenzívebben (futás, kerékpározás, ugrás, mászás stb.), az jelentősen csökkenti az egész szervezet gyulladásszintjét.

Tehát a heti 2-3 alkalommal elkövetett intenzív mozgás, a paleo táplálkozás és a megfelelő D-vitamin bevitel (helyette a napon tartózkodás) együttesen fejtik ki a modernkori (H)ősember életmódját, ez az igazi egészségmegőrzés titka. Mind a paleolit táplálkozás, mind a mozgás megelőzi, ill. a már kialakult metabolikus szindrómát visszafordíthatja. A sport fokozza a sejtek inzulinérzékenységét és csökkenti a szervezet gyulladásszintjét.

Sport és paleo diéta tehát folytatható együtt 🙂

De mi van az élsportolókkal?

A paleolit táplálkozással a mai kor embere is komoly fizikai teljesítményre képesek, de az élsportolók a heti 10-35 kemény fizikai sporttal eltöltött edzéseket hogy bírják a paleo diétával, hiszen az izmok hatékony működtetésében és gyors regenerálódásában szerepet játszanak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, amit a paleo táplálkozás kizár.

Dr. Loren Cordain írt ezzel kapcsolatban 2005-ben egy könyvet, "A paleo diéta élsportolóknak" címmel, melynek a kivonatát megtaláltam az interneten, s az egyik kedves hírlevél olvasóm le is fordította.

Akit érdekel, az alábbi linkre kattintva el is olvashatja:

Dr. Loren Cordain: A paleo diéta élsportolóknak című könyv kivonata – olvasd el itt >> 

 


1 thought on “Paleo és a sport”

  1. Én eddig futottam hetente 3-szor, tegnap kezdtem el kondizni, így a heti 3-szori futásról le kell állnom, mert az edző szerint elfogyok mint a nyárfalevél:o) Heti 3 kondizás és heti 1 futás. Én nagyon jól érzem magam:o))) Csak ajánlani tudom a sportot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük