Paleo és a gyerekek

egeszseges-taplalkozas-gyereke-es-paleoSzülőként nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeimet a lehetőségekhez képest egészségesen tápláljam, de az embernek sajnos szembe kell néznie az akadályokkal is.

Vajas kalács, kifli, forró kakaó és a cukrozott joghurtok… A gyerekeknél akár már 2-3 évesen komoly függőség alakulhat ki, így nagyon nehéz megértetni velük, miért akarjuk rábeszélni őket a paleo ételekre. Főleg gond ez, ha a nagyszülők gumicukorral és túrórudival traktálják őket, a csoporttársak pedig chips-el és Colával járnak a suliba…

Gyerekek esetében sajnos nem csak az iskolai étkezéssel, hanem sokszor az óvodai, iskolai nevelőkkel s még sok esetben a nagyszülőkkel is meg kell küzdenünk, akik rosszalló szemmel néznek rád, mert „éhezteted” a gyerekedet, plusz „ha nem adsz neki tejet, tönkremennek a csontjai” címszóval rád támadnak.

Hogyan fogj neki?

Gyerekek esetében sosem vezet jóra a drasztikus változtatás, ezért mindenképpen próbálj meg lépésről-lépésre haladni a paleolit táplálkozás bevezetésénél.

Először próbáld meg a reggeli étkezést megreformálni. Ne cseréld le azonnal paleóra, hanem gondold végig, hogyan tehetnéd egészségesebbé a kedvenc reggelijét. Ha pl. gabonapelyhet szeret reggelizni, akkor váltsd fel a gabonapelyhet zabpehelyre. Tehetsz hozzá aszalt gyümölcsöket, mézet, vagy egy kis reszelt étcsokoládét. Ha nutellás gofrit szokott reggelizni, készíts saját nutellát hozzá. Később, ha hajlandó rá, a gofrit is felválthatod majd paleóra. A bolti kolbászt, a ketchupot és majonézt szintén váltsd fel házira.

Apródonként beiktatott változásokkal szép lassan beleszokik majd a paleolit táplálkozásba, de semmiképp se erőltesd rá a dolgokat és ne keseredj el, ha kudarcba fullad. Később újra megpróbálhatod majd.

Mindig beszélgess velük a paleo diéta lényegéről, miért érdemes így táplálkozni. Mondj rá példákat. Pl. Emlékszel a múltkor hogy tomboltatok a Pisti születésnapja után a sok cukros sütitől? Emlékszel a tejkiütésre ami olyan sokáig viszketett?

Lehetőleg tüntess el minden nem paleo ételt a hűtőből. A gyerekek szeretnek nassolni, naphosszat nyitogatják a hűtőt és ami megtetszik azt megeszik, bármi is legyen az. Ha nem találnak fogukra valót, akkor vagy továbbállnak, vagy tanácsot kérnek Tőled, így tudsz ajánlani egészséges alternatívát a nassoláshoz.

Ha elutaztok, mindig legyen nálad alma, banán, paleo sütik, répa, aszalt gyümölcs vagy más paleo nasi, mert komoly hiszti-rohamokat lehet megelőzni vele egy bevásárlás vagy kirándulás folyamán.

Főzzetek minél többet együtt. Ha a gyerekek segítenek az étel elkészítésében, akkor nagyobb valószínűséggel bele is fognak kóstolni majd. Egy 7-8 éves gyermek már önállóan tud rántottát készíteni magának. Vegyük rá, hogy próbálja ki magát a konyhában is.

Egy másik jó módszer, ami nálam bevált, hogy had döntsék el ők, mi legyen az ebéd. Például én sokszor adom a gyerekek kezébe a PALEOkos receptkártyáimat. Átnézegetik a fotókat és mindenki ad tippet, hogy mit szeretne enni.

Az óvodában, iskolában sajnos nincs sok alternatíva. Egészséges reggelivel, egy flaska vízzel és egy uzsonnás doboznyi paleo finomsággal tudod útnak indítani őket.

Egészen pici babák esetében az a legjobb, ha minél tovább szoptatunk. A kisfiam egy csepp tápszert vagy babatejet nem ivott. 1,5 éves koráig szopizott, hozzátáplálni fél éves korától kezdtem szigorúan csak paleo zöldségeket, gyümölcsöket és húst. 2-3 havonta jártunk vérvizsgálatra és minden vérképe rendben volt. Így orvosilag is igazoltuk, hogy semmilyen káros hatása nem volt annak, hogy nem ivott tápszert vagy tejet és nem evett gabonákat sem, úgyhogy minden anyukát arra bíztatok, próbálja meg minél korábban bevezetni a paleolit táplálkozást a gyerekeknél, mert ahogyan a jó ház esetében is, csak jó alapra lehet építkezni 🙂 

 

2 thoughts on “Paleo és a gyerekek”

  1. Sziasztok!
    Nálunk pont fordítva van. Én vagyok a Nagyi, aki paleózok 5 hónapja. Nekem kellene rászoktatni a gyerekeimet…és az unokáimat..???Nehéz ügy, ráadásul sokáig vegetáriánus voltam.
    Üdv. Vali

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük