Paleo édesítők

paleo cukor, paleo édesítők, nyírfacukor, xilit, eritrit, mézA cukor méreg, ez sajnos már nem kétséges! Viszont cukor nélkül sokan el sem tudják képzelni az életüket. Néhányan azért félnek a paleo diéta elkezdésétől, mert azt gondolják, vége az édes falatozásnak, mostantól csak ízetlen ételeket ehetnek. Pedig ez egyáltalán nem igaz!

A paleo diétában az a legjobb, hogy liszt és cukormentes finomságokat ehetünk korán reggel, vagy akár késő este is. Természetesen mint minden ételféleséget, ezt sem szabad túlzásba vinni!

De vajon mit lehet cukor helyett használni?

Elsőként talán a legjobb cukorhelyettesítőt említeném meg, és ez az eritrit. 

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, mert glikémiás indexe 0, ezáltal cukorbetegek fogyaszthatják. Édesítő ereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes, nincsen utóíze, nincs puffasztó hatása. Ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos cukor. Candida diétások is bátran fogyaszthatják, mert nem táptalaja a candida gombáknak!

A második legjobb választás a stevia.

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a kivonatok 30-250-szer édesebbek a cukornál) és gyomorbántalmak kezelésére. A Stevia sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét. Egyetlenegy hátránya, hogy mellékíze van, ezért nem mindenki szereti.

Harmadikként a nyírfacukrot, más néven xylitolt említeném meg.

A nyírfacukor édesítő ereje tökéletesen megegyezik a cukoréval, ellentétben a glikémiás indexe nagyon alacsony (GI=12), ezért cukorbetegeknek is ideális édesítőszer. Számos vizsgálat szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor.  A nyírfacukor főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Mellékhatásként az arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat.

Ne felejtsük el, vannak, akik nem engedhetik meg maguknak az eritritet, nyírfacukrot vagy a steviát, mert sajnos elég borsos az áruk. Ezért a mesterséges édesítőszerek között is érdemes válogatni.

Az édesítőszerek közül csak két félét merek ajánlani, ez pedig a szorbit és a ciklamát alapú édesítőszer. Nagyon figyelj arra, hogy ne legyen benne aszpartam, fruktóz vagy tejfehérje hozzáadva!

Édesítésre alkalmas, főzésálló, biztonságos édesítőszerek a szacharin, a ciklamát.

A szacharin az egyik legbiztonságosabb mesterséges édesítőszer, ugyanis több mint 110 éves, s ennyi idő alatt már nagy valószínűséggel kiderült volna, ha valami gond lenne vele. Hozzá hasonlóan a ciklamát is biztonságos, bár még csak 70 éve fogyasztjuk világszerte rendszeresen. Az amerikai Élelmiszer- és  Gyógyszerfelügyelet (FDA) kinyilvánította, hogy a ciklamát nem okoz rákot.

Legutolsó sorban megemlíteném a mézet, mely kis adagban orvosság, nagy adagban sajnos nem jobb a cukornál, így nem javasolt a fogyasztása!

 

8 thoughts on “Paleo édesítők”

  1. Nagyon jó, hogy van olcsóbb cukorhelyettesítő is mint a nyírfacukor, mert sajnos kisnyugdíjasként nem futja csak édesítőszerre. Más oldalakon nem szokták megemlíteni. Örülök ennek az oldalnak!

  2. Ha nagyon kukacoskodunk, akkor dehogy volt magliszt, meg kókuszolaj, olívaolajról, nyírfacukorról meg pláne nem beszélhetünk, de azért nem kell elvetni a modern kori dolgokat, csak mert paleolit táplálkozásról beszélünk!

  3. Régebben vettem xilit-et, de sajnos nagyon ment tőle a hasam. Azt olvastam, hogy az eritritnek nincs ilyen hatása. Akkor az a legjobb 2. megoldásnak? Vagy inkább a stevia? Bár abból meg cseppet vettem, és szörnyű utóíze volt. Ezeken kívül láttam a neten már olyan termékeket is, mint a xilit plusz, és eritrit plusz. Ezeknek 4-5-szörös édesítő erejük van, mert steviával vannak keverve. De ennél meg attól tartok, hogy a recepteknél nem tudom majd a megfelelő arányt, és túlédesítem. Mi lenne a legjobb alternatíva?

  4. Aszpartam:
    Gyakori édesítőszer, a legtöbb light vagy cukormentes élelmiszerben megtalálható. Erős mérgező hatású szer, több betegség kialakulásáért is felelős lehet. Hasonló hatású édesítőszer a nátrium-ciklamát is.Előbb igazándiból a mérgező illetve káros hatású mesterséges édesítőket kellene részletezni,mert azok esetleg mérgezőbbek mint a természetes cukor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük