Páciens vagy?

Páciens - vagy egyenranfú fél?Az orvosi rendelőbe belépve érdekes szituáció veszi kezdetét. A szobában jelen van az orvos, és Te páciens leszel. PÁCIENS. Nem tudom tudod-e, de a szó latin jelentése “tűrő, szenvedő”.

Jó nem?

Érdekes módon amint bekerülünk az egészségügy hálójába, „pácienssé” válunk.

 • Tűrjük, hogy mindenféle magyarázat nélkül gyógyszereket írjanak fel nekünk, sokszor nem egyfélét, hanem akár ötöt, tízet is.
 • Sok esetben nem merünk rákérdezni mi mire való, és miért lett felírva, mert látjuk, hogy az orvos türelmetlen. (Előre is szeretnék elnézést kérni minden olyan egészségügyi dolgozótól, nővértől, ápolótól és orvostól, aki lelkiismeretesen és emberbarát módon végzi a munkáját!)
 • Ha tovább küldd valamilyen vizsgálatra, türelmesen sort állunk sokszor órákon át, vizsgálatról vizsgálatra járunk, majd néhol személytelenül, megalázottan tűrjük ahogy bánnak velünk.
 • Türelmesen szedjük a kiírt gyógyszereket, mert bízunk, remélünk, és mert hiszünk. Néha jobban leszünk, és néha rosszabbul.
 • Újabb tünetek jelennek meg, újabb kivizsgálások következnek, újabb gyógyszereket kapunk. De mi tűrjük és szenvedjük a sorsunkat.

Érdekes módon, az ember az élet más területein nem „páciens”. Nem tűri ha megalázzák, nem tűri ha becsapják. Nem tűri, ha átverik!

El tudod képzelni, hogy építkezéskor azt mondod a mesternek: Bízom magában! Itt az összes megtakarított pénzem, építsen egy házat, amilyet jónak lát… (Mi van, ha nem épít fürdőszobát, vagy az emeletre nem vezet fel lépcső? Semmi gond, majd odatámasztod a falétrát?)

A fodrásznál sem ezzel ülsz a székbe: Vágjon valamilyen frizurát, mindegy milyet, csak ne lógjon a szemembe. (Mi van, ha befesti lilára és középen skalpot vág meg épp rossz napja volt? Nem probléma, fél évig sapkában jársz?)

Autóvásárláskor sem így szólsz az üzletkötőhöz: Itt van két millió forint, adjon egyet kocsit. (Ezt már nem is részletezem!)

Az ember a való életben nem „páciens”, hanem egyenrangú fél.

Tudjuk, hogy a mester jobban tud házat építeni, de elmondjuk neki az igényeinket, és ha nem úgy építi fel a házat, akkor közben vagy utána reklamálunk.

A fodrász bár valóban jobban bánik az ollóval, de ha nem mondjuk el neki milyen frizurát szeretnénk, könnyen lehet, hogy nekiesik a nullás géppel.

Ha ezeket végiggondolod, akkor rájössz, hogy jogod van az egészségügyben is egyenrangú félnek lenni!

 • Jogod van tudni, hogy a gyógyszereket miért írják fel neked.
 • Jogod van tudni, annak milyen mellékhatása várható, ha egyszerre többfélét is szedned kell.
 • Ahhoz is jogod van, hogy ne érezd magunkat úgy, mint a baromfi a vágóhídon. Kell hogy legyen idő a miért-ekre és a hogyan-okra.

Van egy jó hírem! TE NEM VAGY PÁCIENS!

Az, hogy az oldalamat böngészed azt jelenti, hogy nem tűrsz, és szenvedsz türelmesen, hanem tudni akarod, hogyan tudsz kimászni a páciens szerepéből :-).

15 thoughts on “Páciens vagy?”

 1. Tetszett!Kulka J.édesapját személyesen ismertem.Érdekes lenne a történetet elmesélnem.A napokban az orvosom /körzeti,házi,vagy család, esetleg családbarát?/ utánam küldte munkatársát, hogy D3 Vitamonból ne vegyem be a javasolt mennyiséget,csak egyet.Hát teljes mértékbeen ki vagyunk szolgáltatva?Ilona.

 2. Kedves Szilvia !

  Már 7. hete étkezem paleo. módon és nagyon zavarban vagyok.
  Eddig – 7 éve – állandó reumatikus és csontfájdalmaktól szenvedtem, de olyamódon, hogy sokszor őrjöngeni tudtam volna. Állandó gyógyszer,- injekció-, infúzió kúrát kaptam, telis -tele szteroidokkal. Ezek ideig-óráig, max. hetekig enyhitették a fájdalmaimat. Most meg enyszerüen vége !! Nem fáj semmim ! Nem hiszem el. Zavarban vagyok. Boldog vagyok. Repülni szeretnék !
  Attól félek, hogy egyszer csak vége, és újból jön minden fájdalom és kinszenvedés elölről, de nem jön ! Most, ebben a márciusi télben már a falat illene kaparnom a fájdalomtól, és semmi !
  ( Az meg már csak a hab a tortán, hogy 8 kg-ot fogytam… Az a sok-sok plusz kiló, amit a szteroidok rámtettek, meg persze az is hozzásegitett, hogy a fájdalmak miatt csak a szükséges mozgást végeztem.)

  Még mit irhatnék pillanatnyilag ? Örülök az életnek, minden szerettemnek mesélek a paleolit étkezésről és igyekszem meggyőzni őket arról, hogy ezzel a világon semmit nem veszitenek, “csak” nyernek ! Meg kell mindenkinek próbálni, hiszen nemigen kerül többe ez a táplákozás, mint a régi, itt inkább el kell hagyni az ételeket, nem újakat, ismeretleneket, kimondhatatlan nevü csodaétkeket kell aranyáron megvenni.. Fantázia kell hozzá, én 30 évi háziasszonyi szerepem után imádok újból a konyhában lenni, imádom kitalálni az ételeket, és persze imádom megenni őket.

  Egyenlőre most itt tartok, és nagyon nagy köszönettel tartozom Neked, Szilvia. Nagyon hálás vagyok érte és minden nap várom, hogy mikor kapok újabb levelet Tőled !

  Szeretettel üdvözöl egy nagyon hálás követőd : Rózsa

 3. Az orvosok védelmében:
  – Az egészségügynek, mint rendszernek az első számú áldozata az orvos. Ez leginkább abból látszik, hogy a foglalkozások szerinti átlag élettartam az orvosoknál a legalacsonyabb. Alacsonyabb, mint pl. a bányászoké!
  – A legtöbb orvos a legjobb szándékkal fordul a betegeihez, és a legjobb tudása szerint kezeli őket.
  – Maga a rendszer kényszeríti az orvost a fent olvasható, kifogásolható magatartásra. Nagy lelki erővel kell rendelkeznie annak az orvosnak, aki a rendszer ellenére emberségesen, szeretettel fordul a betegéhez. Úgy látszik nekem nagy szerencsém van, sok ilyen orvost ismerek.
  – Nem csodálkozom azon, hogy egyelőre az orvosok többsége elutasító a paleóval szemben. Legalább három érthető indoka van rá:
  1. Az emberek nagy része helyből nehezen fogad el olyan új információkat, amelyek arra kényszerítik, hogy eddigi világképét teljesen építse át. Ez még jogos önvédelemként, a személyiség integritásának védelmeként is felfogható. Az orvos is emberből van.
  2. Az egyetemen nagyon-nagyon be kell magolniuk rengeteg vastag tankönyvet, amelyek tartalmaznak olyan információkat is, amelyek nem mentek át a manapság elvileg megkövetelt bizonyítékokon alapuló gyógyítás szűrőjén, és mintegy dogmaként ragadnak meg szinte kitörölhetetlenül és felülírhatatlanul.
  3. A gyógyszergyárak folyamatosan elhalmozzák rengeteg információs anyaggal az orvosokat, amelyek a legfrissebb kutatási eredmények látszatát keltik. Ezzel egyrészt az orvosoknak az a benyomása, hogy napra készek a kutatási eredmények terén, másrészt nem marad se idejük, se energiájuk a valódi kutatási eredmények keresésére és tanulmányozására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük