Ősember diéta?

Ugyan már, hol evett az ősember kókuszolajat meg gesztenyelisztet?

Egyáltalán mivel darálta le a mandulát? Nem hiszem el, hogy a kőkorszakban húst-hússal ettek volna!

Ehhez hasonló kritikák szinte havi szinten érkeznek hozzám, amik sokszor dühítenek fel. Sajnos még orvos szájából is hallottam, hogy két hét paleo diétázás után elege lett a sok húsból, kolbászból, és egyenesen vágyott rá, hogy végre had ehessen egy répát!

Arra gondoltam, ideje lenne tisztázni mi is a paleolit táplálkozás alapja, mert nagyon sok a félreértés ezzel kapcsolatosan.

Nagyon fontos, a paleo diéta nem azt jelenti, hogy éljünk és táplálkozzunk hajszálpontosan ugyanúgy, mint anno az ősember. Ez egyrészt kivitelezhetetlen, mert pl. a mamut hús igen nehezen beszerezhető portéka :-), másrészt nem kőkorszaki körülmények között élünk, így érdemes kihasználni a civilizáció adta előnyöket és lehetőségeket is.

Bár félrevezető maga a paleolit elnevezés, mert valóban az ősemberre utal, de a paleolit táplálkozás az érintetlen körülmények között élő vadászó-gyűjtögető népcsoportok táplálkozási mintáját veszi alapul és nem az ősemberét. Ilyen természeti népek pl. az Inuitok, a Kitavák vagy a Hunzák is.

Nagyon lényeges, hogy ők ma is köztünk élnek, távol a civilizációtól, és csak olyan ételeket esznek, amit maguknak megtermelnek: húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást. Nem fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, lisztes-cukros dolgokat.

Mivel mi a civililzáció kellős közepén élünk körbevéve mindenféle élelmiszerrel, így a táplálkozásukat alapul véve a húson, zöldségeket, gyümölcsökön és tojáson kívül azok a modern kori ételek is színesíthetik a táplálkozásunkat, melyek beleférnek a paleo szabályaiba:

– nem tartoznak a hüvelyesek csoportjába,
– nem tartalmaznak glutént, lektineket vagy pl. szaponint,
– alacsony a glikémiás indexük,
– nem tartalmaznak tejet és tejszármazékokat.

Ugyan miért vetnénk el a kókuszolajat vagy a maglisztek használatát? Badarság lenne…

A másik nagy tévhit, hogy mi húst hússal eszünk!

A paleo diétának is van többféle változata, van aki több húst és kevesebb gyümölcsöt eszik, van aki nem megszállott húsevő, így inkább halat, csirkéket fogyaszt és annál több zöldséget.

Itt semmi nincs kőbe vésve!

Aki a diéta előtt kevés húst fogyasztott, az az életmódváltás után semmi esetre se fogyasszon arányában többet, csak mert azt gondolja, hogy ez a paleo diéta lényege!

Csak olyan ételeket fogyassz, melyek beleférnek a paleo diéta szabályaiba.

Ha az étrendedből elhagyod a tejtermékeket, gabonákat, hüvelyeseket és minden gyorsan felszívódó szénhidrátot, akkor jelentős közérzetjavulásra számíthatsz, és ez itt a lényeg!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a blogbejegyzést! Ha tetszett, kérlek oszd meg vagy like-old a Facebookon!

 

 

 

7 thoughts on “Ősember diéta?”

 1. Szia Szilvi! Sajnos én is kaptam már hasonló véleményt. A lényeg az, hogy most már – 3 hét után -érzem ennek az életmódnak a nagyon jó hatását. Mint már korábban írtam, teljesen más lett a közérzetem, hangulatom és természetesen a sok-sok sikerélmény mind növeli a jókedvemet. Most például egy zellerkrémlevest készítek, ami a kóstolás után teljes siker, finom házi húsos szalonnát pirítottam rá, biztosan ízleni fog a férjemnek is. Fel a fejjel, a sok pozitív visszajelzés és a sok barát téged igazol! Eddigi sok jót én is köszönöm én biztosan a táborodban maradok. Szép napot, üdv.: Márti
  Még egy nagyobb örömhírem van, hogy a hozzánk legközelebbi városunkban, ami járási székhely, felfedeztem egy igazi kis kincsesbányát, egy paleo boltot, egy tündéri segítőkész, szakmabeli eladóval.

 2. Köszönöm Soraidat! Éppen ma reggel futott át az agyamon,hogy,ki tud többet?Az évmilliók során fejlődött test,emberi szervezet,amely az egysejtűtől a mai állapotáig fejlődött,vagy az a sok hitetlen,aki a paleo ellen szól?Ebből a szempontból szinte mindegy,hogy isteni az eredet,vagy evolúciós!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem? üdv Dorner István. További sikeres munkát.

 3. kedves Szilvia!
  nagyon örülök ennek az össze foglaló tájékoztatónak!
  Ugyan is a Magyar Nemzet szombati számában(15.i)pont erről volt egy cikk.
  Elég elmarasztalóan és hitetlenkedően irtak cikket.Pl: a brokkoli nem volt az ősember tápláléka és hasonló kritikákkal illették a paleolit táplálkozást.
  Véleményem:
  Nekem az a fontos hogy mióta (3éve) igy táplálkozom jól vagyok és egészséges életformámat fennem hirdetem.Nem szedek gyógyszereket,friss,fitt vagyok és nagyon jól érzem magam.
  Nem tudnak eltántoritani ettől az életformától.
  Csak igy tovább minden általad irt információ csak erősiti ezt a “szellemet”.
  köszönettel:Tóth Irén

 4. Szia Irén! Köszönöm támogató soraidat. Sajnos azok, akiknek problémát jelent az, hogy egyre több ember meggyógyul és egyre kevesebb gyógyszerre lesz szüksége, nem fogják abban hagyni a dolgot. Ellentámadás, lejárató kampány folyamatosan várható, épp ezért fontos, hogy azért néha mi is “lépjünk” valamit. Szilvi

 5. Szia Márti! Örülök, hogy ilyen jó eredményeket értél el, csak így tovább! Sajnos nagyon sokan a támadások miatt nem merik elkezdeni, de találkoztam már olyannal is, aki a munkahelyi zaklatások, viccelődések miatt hagyta abba a diétát. Remélem sikerül beléjük is lelkesedést önteni, hogy ne hagyják magukat! A kisbolt elérhetőségét küld át, felteszem az oldalra, hátha segítség más paleósnak is 🙂 Szilvi

 6. Kedves Szilvia, és a többiek!

  Jó ideje kacérkodom a paleolit táplálkozás gondolatával, időnként elolvasgatom a híreket, a fórumokat, próbálgatok ezt-azt… A mostani beírások indítottak a véleményem közlésére.
  Úgy gondolom, ha valaki igazi meggyőződésből követ egy irányzatot, pozitív tapasztalatai és egészsége igazolja is ennek helyességét, az semmiféle zaklatásnak nem adhatja meg magát 🙂
  A lustaság nagy úr, az írigység/rosszindulat meg könnyen kialakul, ez a két dolog könnyen hatalmába kerítheti az embert. Aki ezeknek “hódol”, ahelyett, hogy utána nézzen, információt gyűjtsön, az vessen magára! El lehet kerülni az ilyen embereket, helyzeteket, és akkor nincsen konfliktus! 🙂
  Kitartást, és további sikereket kívánok minden hű követőnek 🙂 üdv.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük