Ne legyél már olyan sótlan!

so-es-vizHamarosan itt a víz világnapja. Ezzel kapcsolatosan szeretnék néhány gondolatot megosztani Veled, amit nem biztos, hogy tudsz, mert ezen a területen is munkálkodik sajnos a gyógyszeripar.

Sok minden nélkül tudunk élni. Tudunk élni TV és számítógép nélkül. Tudjuk nélkülözni a heti magazinunkat, vagy akár az édességeket is, de víz nélkül nem sokáig bírnánk.

S ha vízről van szó, ehhez szorosan kapcsolódik a só is.

Hogyan és miért?

Erről szeretnék Neked néhány rövid gondolatot írni.

Szervezetünk nagy része vízből és sóból áll, úgyhogy gyakorlatilag testünk kb. 70%-as sós víz. A szervezetedben, szerencsés esetben kb. 250 gramm só kering állandóan.

Ki ne hallott volna arról, hogy a só milyen káros az egészségünkre?

A gyógyszeripar nagy fogása, hogy elhitette az emberekkel, hogy a keringési problémák és számos civilizációs betegség a magas só fogyasztás miatt alakult ki. Sokan bedőlnek a riogatásnak. De vajon hová vezet a túl alacsony sófogyasztás?

Ha kevés sót fogyasztunk, akkor a sóhiány mellett vízhiány is kialakul, hisz a szervezetünkben a só köti meg a vizet. Ha sóhiány lép fel, a víz egy az egyben „átszalad” rajtunk. Ezért van az, hogy sokan nem mernek vizet inni, mert állandóan a mellékhelyiséget járják.

A sóhiányos ember nem csak erőtlen és gyenge, egész nap fáradt és rosszkedvű, de sűrűn fáj a feje is.

A sóhiányos ember, mivel a szervezete nem tud vizet megkötni, komoly székrekedéssel is küszködik.

Egy sóhiányos ember tökéletes „alany” a gyógyszeripar számára, mert tudjátok milyen gyógyszereket lehet felírni neki?

Például:

  • Fájdalomcsillapítókat.
  • Hashajtókat.
  • Hangulatjavító szereket.

Tudtad, hogy amikor a vér átmegy a vesén, a sós víz a vérből teljesen kiszűrődik és belekerül a vizeletelvezető csatornába. Onnan viszont a szervezet azonnal megpróbálja visszanyerni a kiszűrt sót! Ez a tisztítás olyan intenzív, hogy a szervezetből ez a 250 grammnyi só 4 órán belül kiürülne, ha a szervezet nem nyerné vissza.

Érdekes. Ahhoz képest, hogy a mai orvostudomány arra biztat, minél kevesebb sót fogyasszunk mert káros, a szervezet ezzel ellentétben mindent megtesz, hogy minél többet megtartson magának. Sajnos nem tudja tökéletesen csinálni, így a szervezet mindig veszít valamennyi sót.

 

Tehát káros a só az egészségre?

Szerintem nem. Azonban nem mindegy, milyen sót fogyasztunk, mert az élelmiszeripar már ezt is “hamisítja”. Ha jót akarsz magadnak, akkor használj inkább Tengersót vagy Himalája sót.

Az orvosi ajánlások ellenére én bátran sózom az ételeimet, és nem okoz problémát a napi 2-3 liternyi víz elfogyasztása, úgyhogy erre biztatlak Téged is.

3 thoughts on “Ne legyél már olyan sótlan!”

  1. Sok érdekes információt olvastam már leveleidben. Ez a sós dolog igen tetszik, mert állandó harcban vagyunk a férjemmel, hogy sózzunk vagy ne. Köszönöm a fáradságodat, és egyúttal Kellemes Paleós Húsvéti ünnepeket kívánunk!
    Anna

  2. Pingback: Igyál vizet! | Paleo-Diéta.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük