Miért veszélyes a szója?

Emlékszel még Hofi Géza kabaréjára, amikor a kórházi élményeiről számolt be?

Szójapörkölt, szójakolbász, szója fasírt, szólj a nővérkének, hogy befo…tam! 🙂

Valahogy hasonló a helyzet ma is, csak a tudtunkon kívül eszünk reggel, délben és este is szóját.

Én ugyan nem! – tiltakozhatnál, pedig DE.

A szó­ját nem is olyan régen régen még emberi fogyasz­tásra alkal­mat­lan­ volt magas méreganyag-tartalma miatt. Az élel­mi­szeriparnak azon­ban szük­sége volt egy olyan olcsó anyagra, ami­vel a ter­mé­sze­tes, vagy túlságosan drága alap­anya­go­kat helyet­te­sí­teni tudja, így elindítottak egy sajtóhadjáratot a szója egész­sé­ges hatá­sáról.Így a szója jó híre  mind a mai napig megmaradt, pedig ha tudnák az emberek az igazságot, bizony meggondolnák mit esznek.

Az élelmiszeripar a szója-lecitint (E322) széles körben használja élelmiszer adalékanyagként. Megtalálható az „egészséget támogató" italkészítményekben, fagylaltban, joghurtban, pékáruban, reggeliző pelyhekben és italokban, húspótló szerekben, édességben, csecsemő tápszerekben, margarinban, tésztában és tartósított húsokban is. Az egészséges életmód hívei hús helyett szívesen fogyasztják a szójából készült tofut, szójakészítményeket, pedig közel sem olyan egészséges, mint ahogy hirdetik. Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevőkkel rendelkező csodaételt, mégsem paleo alapanyag, fogyasztását nem javaslom! Eszed nem eszed, nem kapsz mást – hisz az élelmiszeripar előszeretettel használja szinte mindenben (felvágott, kolbász, joghurt, margarin stb.).

De miért nem PALEO a szója?

A szója nem más, mint maga a szójabab, ami a hüvelyes növények közé tartozik. Egyértelműen, mivel hüvelyes, így a PALEO étrendben nem alkalmazható, mert a szójában található izoflavonoidok és szaponinok gátolják a pajzsmirigy működését. A szaponinok elsődleges szerepe a növényekben, hogy feloldva az ellenséges élőlények sejtjeit, megvédjék azt a mikróbák és rovarok támadásaitól. Az ilyen szaponint tartalmazó növényt fogyasztó állatokban és természetesen az emberekben is ezek az anyagok áteresztővé teszik a bélfalat, mely számos autoimmun betegség és allergia, ill. krónikus gyulladás okozója lehet.

 

14 thoughts on “Miért veszélyes a szója?”

  1. Hello Szilvia!

    Kiváncsi lennék valamire.Nem vagyok cukorbeteg,de az a bajom,hogy állandóan leesik a vércukrom,és emiatt képes vagyok össze esni,akkor sem szabad rizst enni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük