Mi a különbség a Keto és a Paleo étrend között?

keto-vs-paleo

Ahogyan a paleo, úgy a ketogén étrend is egyre népszerűbb, a népszerűségét az adja, hogy a paleo étrendhez nagyban hasonlít.

Bár hasonlítanak, azért vannak nagy különbségek is, ezért ha kíváncsi vagy, mi a különbség a keto és a paleo étrend között, olvass tovább!

keto-vs-paleo

A legfontosabb, hogy mindkét étrend a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek elkerülésére koncentrál, ami az elmúlt 100 évben olyan sok civilizációs betegséget okozott.

Mi a Keto diéta?

A keto diéta egy magas zsírtartalmú étrend, mely kerüli a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását. Tulajdonképpen a szervezet egy “túlélő” üzemmódba kapcsol, és szénhidrátok hiányában a zsír nem a normális anyagcsere utakon keresztül bomlik le, a szervezet úgynevezett ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja ezáltal az optimális energiaszintet az agyad, szerveid és izomzatod működéséhez.

Tehát a keto diéta célja a zsírégetés és az agyban és a test egészében a szervezetszintű gyulladás csökkentése.

paleo-vs-keto-sonka

Mi a Paleo diéta?

A paleo diéta egy rendkívül egyszerű étrend, aminek a lényege, hogy bizonyos típusú élelmiszereket kihagyunk az étrendünkből. Őseink korában még nem volt sem mezőgazdaság, sem állattenyésztés. Sült húsokat, halakat, tojást, zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, gyökereket, bogyókat és gombákat fogyasztottak. Ezeknek a megemésztéséhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi szervezet.

Azonban a mezőgazdaság kialakulásával megjelent az élelmiszeripar, és rátértünk a gabonaalapú étrendre, elkezdtünk olyan élelmiszereket is fogyasztani, amiket nem tudunk megemészteni: tejtermékek, babok és hüvelyesek, burgonya, cukor stb.

Ezt követően szaporodtak el a civilizációs betegségek, ám azok a természeti népek, akik elzártan élnek a civilizációtól és maradtak a régi, hagyományos étrendjüknél, azoknál ismeretlen a rák, a magas vérnyomás vagy az autoimmun betegségek.

A paleo diéta tulajdonképpen visszatérés a természetes étrendünkhöz.

Paleo vs Keo, mit ehetsz

A keto és paleo étrend alatt természetesen NEM fogyasztunk gabonaféléket, tehát glutént, semmilyen cukrot, tejtermékeket, hüvelyeseket és burgonyaféléket.

PALEO

KETO

húsfélék, halak húsfélék, halak  20 %
zsír zsír 70 %
zöldségek, saláták zöldségek, saláták 5 %
diófélék, olajos magvak diófélék, olajos magvak 5%
paleo édesítők (eritrit, stevia) paleo édesítők (eritrit, stevia)
minimális mennyiségben
gyümölcsök csak alacsony cukortartalmú gyümölcs
minimális mennyiségben:
pl. citrom, fehér húsú grapefruit,
bogyós gyümölcsök: erdei gyümölcs, málna
tojás tojás

Ahogy láthatod, a fogyasztható alapanyagok között nincs sok különbség, viszont az arányokra nagyon fontos odafigyelni!

Paleo diétában mindenki maga dönti el, számára mi a megfelelő arány. Ha előtte sok húst evett, akkor a paleóban is több húst eszik, ha viszont előtte alig-alig evett húst, akkor a paleóban valószínűleg inkább több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt valaki. A paleo lényege tehát, hogy az étrended jól toleráld, és csak paleo alapanyagokat tartalmazzon!

A keto diétában ez egészen másképp van, ha megnézed a százalékokat: 70 % hús, zsír (zsírosabb húsok, avokádó, tojás, olajbogyó, magvak), 20 % fehérje (hús, hal) és 5-10% lassan felszívódó szénhidrát (zöldség, gyümölcs, diófélék).

Nagyon fontos különbség keto és paleo között!

A paleo étrendbe belefér néha egy kis elcsábulás, ettől még nem dől össze a világ, de a keto étrend esetében tilos a bűnözés, ugyanis az étrend hatására beindul a zsírégetés, a szervezet zsírból energiát állít elő, és ennek következtében beindul a ketózis, ketontestek ürülnek a vizeletbe, mely mérhető pl. KetoPhan teszt csíkkal is. Ha édes gyümölcsöt eszel pl. keto étrend alatt, azonnal leáll a folyamat és jó pár napba telik, míg újra be tudod indítani a folyamatot.

Míg a paleo diéta egy életen át folytatható étrend, addig a keto diétát csak néhány hónapig, terápiás céllal javasolható daganatos megbetegedések, ízületi gyulladás, PCO, extrém, makacs túlsúly esetén is elkezdeni, mert ez a “melegágya” a civilizációs betegségeknek. Ha keto diétával kezdesz, néhány hónap múlva térj rá a paleo étrendre, melyet akár évekig, évtizedekig folytathatsz!

Összefoglalva, ahogy azt a bejegyzésből is leszűrhetted, a keto étrend a zsír, a fehérje és a lassan felszívódó szénhidrátok arányára összpontosít, míg a paleo inkább a helyes élelmiszer-választásról szólEgyszerűen kihagyod az étrendedből azokat az élelmiszereket, amiket nem tudsz megemészteni, ezáltal szépen helyreáll az egyensúly.

2004-ben diagnosztizálták a PCO betegségemet, és jó sokáig keringtem az egészségügy hálójában, mire ráeszméltem, hogy ebből nincs kiút csak úgy, ha saját kezembe veszem a sorsomat. Meddőségi kezelések során át a paleo segített a spontán teherbeesésben, és abban, hogy helyreállt a hormonrendszerem.

Az esetem nem egyedüli, sok-sok gyógyulástörténet vezetett oda, hogy a paleo egyere népszerűbb étrend Magyarországon és külföldön egyaránt.

Receptkártyáim között találsz paleo és keto recepteket is. Ha követsz, és feliratkozol a hírlevelemre, sok sok ajándék mellett kipróbálhatod az ingyenes receptkártyáimat is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük