Közétkeztetés szülő szemmel

Ha tudnátok mennyi levelet kaptam már azzal kapcsolatosan, hogy háromgyermekes anyaként hogy oldom meg a paleo étrendet a gyerekeknél… Az biztos, hogy NEM EGYSZERŰ.

Elsősorban azért, mert a közétkeztetést nem egyszerű elkerülni sem az óvodában, sem az iskola alsó tagozatában, hacsak nincs igazolt ételallergiája a gyerkőcnek. Ha van is igazolt allergiája, a diétás étkezést biztosító konyháknál vagy tejallergiára, vagy gluténra lehet külön menüt kérni, de teljesen mentes étkezést nem.

Másodsorban a gyerekek “kegyetlenek” tudnak lenni egymással, ha valaki kilóg a sorból, az könnyen a cikizések, piszkálódások középpontjába kerülhet, így a visszahúzódóbb gyerekek inkább választják a hagyományos menüt, és sokszor szenvednek az allergiás tünetektől. Gyerekeim mindig beszámolnak arról, hogy osztálytársaik miket szoktak az iskolába vinni, én pedig szörnyülködve hallom, hogy energia italokat, kiflit, chipset, gumicukrot meg hasonlókat reggeliznek. Azután csodálkoznak a szülők, hogy a gyerek hiperaktív, figyelemzavaros és gyenge az iskolai teljesítménye.

Azután a paleo diétára való áttérést nagyban gátolhatják a lelkes nagymamák is, akik csokival, cukorkával, túró-rudival halmozzák el az unokákat.  (Nem hibáztatom őket, hisz ők még azt tanulták, milyen fontosak a tejtermékek és hogy kalcium nélkül nem nőnek nagyra a gyerekek!) Vannak olyan nagymamák, akik könnyen meggyőzhetőek a tényekkel, és vannak olyanok, akiknek aztán magyarázhat az ember napnyugtáig… Főleg akkor, ha rossz az anyós-meny viszony, mert az még nehezebbé teszi a dolgot…

Nekem volt szerencsém  a fent felsoroltak összességét megtapasztalni az elmúlt évek alatt 🙁 Küzdöttünk az osztálytársak cikizésével, az óvodai étkezések megoldásával, voltam az óvónénik szemében “hipochonder” anyuka, a többit nem is sorolom 🙂

Az én esetemben a gyermekeim amint az 5. osztályba léptek, át tudtak térni a paleóra. Reggelire, uzsonnára paleós dolgokat pakoltam nekik, délután pedig hazaérve meg tudták melegíteni a kiporciózott ebédjüket.

Bevált módszerem, hogy hetente 2 maximum 3 alkalommal főzök. Mivel öten vagyunk a családban, egyszerre mindig 2-3 félét, hogy mindenki találjon kedvére valót a hűtőben. Ez a módszer különösen az elfoglalt embereknek a legjobb, hiszen rengeteg időt meg lehet vele spórolni.

Az előre elkészített ételekkel jól kontrollálhatóvá válnak az adagok méretei, így garantáltan nem tudod túlenni magad. Mindent szépen kiadagolok, és beteszek a hűtőbe. Vasárnap általában sütök valami paleo süteményt, amit uzsonnára elvihetnek a gyerekek. Mellé kapnak gyümölcsöt, és természetesen visznek magukkal tisztított vizet, mert ugye ez is nagyon fontos!!!

Andi osztotta meg velem ezzel kapcsolatosan a tapasztalatát:

“A gyerkőcöm jól feltalálta magát. Almachipszet vitt nasinak, amit a többiek furcsálltak. Elmesélte, hogy életmódot szeretnénk váltani, ezért most egy kicsit máshogyan étkezünk. Egy kislány megjegyezte, hogy nem érti, miért kell diétázni, mikor Barnabás nem is kövér. Erre Barni megkínálta chipsszel, ami még ízlett is a kislánynak, és elmagyarázta, hogy nem fogyni szeretnénk, hanem egészségesen táplálkozni. Egyébként az alma pedig nagy sikert aratott. :-)”

Ti hogyan oldjátok meg a gyerkőc étkezését? Írjátok meg hozzászólásban 🙂

1 thought on “Közétkeztetés szülő szemmel”

  1. Gratulálok a kitartásodért! Sosem add fel! Pedagógusként állítom, hogy a sűrű , habart ételek,cukrozott szószok a menzán…stb. nem az egészséget szolgálták! Mondjon bárki is amit akar, Neked a Te gyerekeid egészsége a legfontosabb!…Később majd átállnak a Te oldaladra! Higgy nekem! Anno az én gyerekeim is vittek paradicsomot, almát stb zöldséget, és csúfolták őket. Később társultak. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük