Kenyér-kérdés…

Szinte nem telik el nap úgy, hogy ne kapjak kérdést a kenyérrel kapcsolatosan.

Lehet-e gluténmentes kenyérlisztből kenyeret sütni?

Ehető-e a paleo diétában?

Jó-e a zabkenyér hisz gluténmentes?

Miből süssek paleo kenyeret, hogy kenyér ízű legyen?

Azok, akik áttértek a paleolit étrendre, a legnagyobb fájdalmuk, hogy nem találnak olyan paleo kenyér receptet, ami tökéletesen utánozná, helyettesítené a hagyományos fehér kenyeret. Sokan el sem tudják képzelni a kenyér elhagyását, annyira hozzászoktak, s mindenáron jó paleolit kenyeret szeretnének sütni, enni.

Van egy nagyon rossz hírem!

Nincs olyan paleo kenyér recept, ami pótolná a kenyér ízét, illatát, állagát!

Minden a fejben dől el!

A kenyérkérdéshez szerintem másképp kell hozzáállni. A gabonákból készült kenyér rossz, ezt tudomásul kell venni. Mindegy hogy búzából, rozsból, zabból van-e. Mindegy, hogy tartalmaz-e korpát, vagy magokat, csökkentett-e a szénhidráttartalma stb. Egyszerűen betegségeket okoz a fogyasztása és kész! Eddig mérgeztük magunkat vele, de innentől az elhagyásával csak gyógyulunk, regenerálódunk.

Olvasd el kapcsolódó blogbejegyzésemet, miért ne fogyasszunk gabonákat is ide kattintva >>

Egyébként én már több mint 5 éve egyáltalán nem eszem kenyeret. Se teljes kiőrlésűt, se gluténmenteset, se csökkentett szénhidráttartalmút… Sokszor ha családi összejövetel van nálunk, annyira elfelejtkezem a kenyérről, hogy úgy kell rám szólni hogy tegyek a vendégek elé néhány szeletet.

A családom nyomására én is sokat kísérletezgettem, hogy finom paleo kenyeret készítsek. Sok ablakon kidobott alapanyag után a PALEOkos 1. receptkártyán található paleo kenyér nyerte a versenyt. Ez az egyetlen paleo kenyér, amit nem csak a családom, de a vendégek is hajlandóak elfogyasztani kenyér helyett. Szerencsére többen visszajeleztetek már, hogy még azok is elfogadják ezt a paleo kenyeret, akik megrögzött kenyérfüggők!

 

A másik fontos dolog, hogy aki komoly betegséggel küzd, sokkal jobban jár, ha még paleo kenyeret sem eszik eleinte. Később, ha helyreállt a szervezet, ill. a betegség tünetei enyhülnek, akkor már lehet paleo kenyeret fogyasztani.

Tudom, ez a cikk nem valami biztató azok számára, akiket eddig a kenyérfogyasztás megvonása tartott vissza attól, hogy belevágjon a paleo diétába.

Azért titkon reménykedem, soraim után elgondolkodtok azon, hogy a kenyér nem nélkülözhetetlen, hisz szinte bármit meg lehet enni nélküle, csak felfogás kérdése!

3 thoughts on “Kenyér-kérdés…”

  1. Én is hajszplom a jó kenyeret paleo módraami a kezem ügyébe kerűl recept azt kipróbálom egyszersikerűl egy jót sütnöm biztos vagyok benne .egyébként a közérzetem egyre jobb energiám túl sok tehát mindenképp megéri betartani a szabályokat .Üdv mindenkinek Éva

  2. Számunkra a legjobb kenyér recept!!!
    6 tojás,2 evőkanál olaj(olajessimo) 1 evőkanál víz,só,szódabikarbóna,
    2 evőkanál palao mandula örlemény,2 evőkanál paleo lenliszt örlemény.
    Sütő forma ,sütés nagyon finom.Ugyan ez változatlan mennyiségben kenyérsütőben is süthető.Gyors programI-en.
    Könnyű és jól eltartható-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük