Hogy bírod betartani?

paleo diéta, diéta, fogyókúra, paleo diéta nehézségek, éhségrohamHogy bírod betartani a paleo diétát? – szinte minden nap kapok ezzel kapcsolatosan kérdést. Hogy bírom megállni, hogy nem eszem kalácsot, túrórudit vagy pl. gyümölcsjoghurtot? Hogy van erőm és kitartásom, hogy ellent tudok állni a csábításnak?

Sok kezdő paleósnak gondot okoz az elején, hogy egyre-másra elcsábul, néha becsúszik egy kis süti, egy-két joghurt, azután egy kis tészta és már azon kapja magát, hogy ugyanazokat falja, mint a paleo diéta előtt. Ezután következik a hatalmas bűntudat, a csalódottság, majd a feladás.

Sokan azért adják fel idejekorán a diétát, mert az elején az emberre szinte éhségrohamok törnek. Egyfolytában kívánja az édességeket, a péksüteményeket és mindent, ami nem paleo. Aki nem elég kitartó az elején, az könnyen elcsábul és feladja a diétát.

A magyarázathoz hozzátartozik, hogy mint minden diétához, így a paleo diétához is kitartás szükséges!

Ezt a cikket azért írom, hogy megnyugtassalak, mindenkivel ugyanaz történik, mint most Veled! Semmiképp sem szabad feladnod! Ha a harmadik próbálkozásra érik meg benned a kitartás, akkor a harmadikra. Legalább Te próbálkozol!

Amikor teljesen leállunk az addig fogyasztott lisztes-cukros ételekről, az olyan, mintha a gyermekünktől elvennénk a kedvenc játékát. Csak képzeld el a szituációt! A gyerek eleinte tombol, hisztizik, talán a földhöz is veri magát, ám egy idő után beletörődik a dologba. Ugyanígy van a szervezetünkkel is. Eleinte tombol, éhségrohamok törnek rá, hisz ingadozik a vércukorszint. Lásd be, eddig megszokta, hogy töménytelen inzulint kell termelnie.

De egy idő után azonban (kb. 2-3 hét, de max. egy hónap) beletörődik a dologba, és szép lassan beáll a vércukorszinted, elmúlik a faláskényszered, megszűnik az édességek utáni vágyad. Egyszer csak észreveszed, hogy megéheztél egy kis zöldségre, úgy ennél egy almát, vagy befalnál egy jó szelet husikát.

Ekkorra már a súlyod is kezd csökkenni, enyhülnek a fájdalmak, a betegségeid tünetei, s ez erőt ad majd ahhoz, hogy betartsd továbbra is a paleo étrendet.

Hogy hogyan vészeltem át az éhségrohamokat? Nem árulok el nagy titkot, de a hűtőm tömve volt gyümölcssalátával, répával és savanykás almával. Mindig tartottam otthon sült húst és zöldségeket. Cukormentes rágót és cukormentes cukorkát mindig vittem magammal, ha kimozdultam otthonról. Így ha megéheztem valami édességre, akkor  ettem a gyümölcssalátából, vagy a zöldségekből. Ha útközben jött rám a faláskényszer, bekaptam egy rágót, vagy egy cukorkát, azután hazaérve ettem egy kis húst salátával, vagy paleo muffint, esetleg gyümölcsturmixot.

Neked mi a történeted?

Ha Neked is voltak hasonló tapasztalataid a paleo diéta elején, kérlek tedd meg, hogy hozzászólásként megírod tapasztalataidat, hogyan vészelted át az első hetek éhségrohamait.

12 thoughts on “Hogy bírod betartani?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük