Gyilkos koleszterin…

katogen-dietaA héten voltam vérvizsgálaton, amiből kiderült, hogy magas a koleszterinszintem. Bár a határértéket minimálisan haladta meg, a doki kérdezés nélkül felírt egy koleszterinszint-csökkentő gyógyszert, majd aggódóan a lelkemre kötötte, hogy azonnal kezdjek zsírszegény diétába, tojást pedig semmi esetre se egyek többé!

Mondanom sem kell, jót mosolyogtam magamban, majd elhagyva a rendelőt a recept a kukában landolt. Tettem mindezt nyugodt szívvel, s el is határoztam, hogy ismét írok a koleszterinről, mert muszáj beszélni róla!

A gyógyszeripar szándékosan rettegésben tartja az embereket, mert a koleszterint gyilkos anyagként propagálja. Ha valakinek magasabb a koleszterinszintje, olyan fokú ijesztgetésben lesz része, hogy azonnal elkezdi szedni a koleszterinszint csökkentőket. (Lást az én dokimat, aki teljesen pánikba esett, amikor meglátta a laboreredményemet, pedig a koleszterinről az orvosi egyetemen mindent megtanult.)

Na de lássuk, mi is a riogatás elmélete: A magas koleszterinszint felelős a szív- érrendszeri betegségek, az infarktus és agyvérzés kialakulásának. A megoldás a koleszterinszint azonnali csökkentése gyógyszerek segítségével, valamint zsírszegény diéta bevezetése.

Hogyan jut a szervezetünkbe koleszterin?

1/3-át esszük meg a kolbászos rántottával, 2/3-át pedig önmagunk termeljük.

Hogyan lehetséges mégis, hogy a szervezet dacolva mindezen információkkal ezt a „gyilkos anyagot” szánt szándékkal termeli?

Tehát ha nem eszünk több kolbászos rántottát vagy csülökpörköltet, a szervezetünk akkor is állít elő koleszterint, mert szüksége van rá! Nem azért hogy tönkretegye magát, hanem mert létfontosságú alapanyag!

 • Ebből készíti a szervezet a D vitamint (erős csontok, erős immunrendszer).
 • Ebből készíti a szervezet a női és férfi nemi hormonokat.
 • Ebből készíti a szervezet a stressz hormonokat (ha stressz éri a szervezetet, akkor erős maradjon).
 • Az ép sejthártyához koleszterin szükséges.
 • Az agy szárazanyagtartalmának 10%-a koleszterinből áll.
 • Ebből készíti a szervezet az epesavat. Az epesavak hozzák működésbe az emésztőenzimeket.

De akkor miért van ennyi „koleszterinbeteg”?

Egyszerű a képlet! Valamikor meghatároztak egy normál koleszterin értéket. Ezt a határértéket valamilyen tudományos kutatásra hivatkozva egyszerűen lejjebb viszik, s máris mennyivel több a beteg ember akinek koleszterinszint-csökkentőt lehet felírni!

Ezzel kapcsolatosan nagyon fontos tudnod, hogy mindenkinek egyénileg változó a koleszterin szintje. Lehet, hogy egy adott koleszterin mennyiség nekem elég, de neked már sok lenne. Nem lehet meghúzni egy határt, ami fölött mindenkinél kóros a mennyisége. Van aki kifejezetten akkor egészséges, ha magasabb a koleszterinszintje.

Mi van, ha a szervezet megtermeli magának a koleszterint és még eszünk is rá szalonnát, kolbászt, tojást, csülköt? Besokall a szervezet, bedobja a törölközőt?

Egészséges szervezetben a tápcsatornából felszívódott koleszterin és a saját termelődés között fordított arány van. Tehát ha túl sok kolbászos rántottát ettünk így sok koleszterint vittünk be a szervezetbe, akkor a saját termelődés lecsökken, vagy egyáltalán nem termel koleszterint. Ha pedig a táplálékkal túl kevés koleszterint vittünk be, akkor a szervezet többet termel.

Mi van akkor, ha valaki jóval több koleszterint eszik, mint amire a szervezetének szüksége van?

Ebben az esetben a máj az a szervünk, amelyik érzékeli, hogy a vérben miből van felesleges. Ha túl sok a koleszterin, akkor a máj kiválasztja a felesleget, majd beleüríti az epehólyagba. Az epehólyag kivezető csöve a patkóbélbe nyílik. Az epesav az epehólyagból a patkóbélbe ömlik a benne lévő koleszterinnel együtt akkor, amikor a táplálékkal elfogyasztott zsír eléri a patkóbelet.

Tehát ha felesleges koleszterinünk van, akkor az a következő zsíros táplálkozáskor kiürül.

Ha nem eszünk elegendő zsírt, akkor az epe nem ürül ki.

Visszavezetve az okfejtést, a zsírszegény diéta megakadályozza a felesleges koleszterin kiürülését.

Jó nem?

Évtizedek óta üldözik a koleszterint. Azóta propagálják a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket és a zsírmentes diétát.

Ennek hatására szerinted csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktusok, agyvérzések száma azóta?

Ezen érdemes elgondolkodni!

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Gyilkos koleszterin…”

 1. Sebestyén Zoltánné Violetta

  Kedves Szilvia!

  Nekem is nagy dilemma volt a koleszterinszintem.Több fajta gyógyszerrel próbálkozott a háziorvos csökkenteni,de a mellékhatások miatt csak a harmadik vált be annyira, hogy szinte teljesen eltünt.Ekkor nagyon megörültem,és mondtam:hála az égieknek,ezentúl nem kell szednem! Erre a doki nagybetükkel rávéste a vérvételi eredményre: életfogytiglan szedni kell! Hát én azóta sem szedem.Az utolsó eredmény megint kicsit nagasabb értéket mutatott, de én nem tulajdonítok neki jelentöséget.Üdvözlettel:Violetta

 2. Tökéletesen igazad van én is igy csinàltam nem szedtem és csodâk csodâja jò a koleszterin szintem.A rokonom a benne lévö statin,-tòl bedagadt’ ekkor irtak egy mãsik fajtát,hiába mondtam, hogy probálja ne szedni.Külônben prof Horvåth elöadàsàt kell meghallgatni és oké minden.Különben érdemes a rendelöjébe elmenni és meghallgatni.Az étkezés nagyon fontos.

 3. srakta sándorné ibolya

  Kedves Szilvi!

  Én is voltam vérvizsgálaton de doktornő megvolt lepődve a jó eredményemen,mondtam neki ,hogy paleozok válasz az volt ,hogy abbanehagyjam
  én szervezetem a tjást nem birja ,de ahúst igen nagyon sok hústfogyasztok és so-sok zöldséget ezekre a szervezetem ráált

  Ez a diéta, nekem bevált

  Ibolya

 4. Üdv! Én még nem nézettem paleo átállás óta vérképet, de előtte se nagyon, csak a vérnyomásomról tudtam, hogy magasabb, mint kéne. Egy éves évfordulóján lepem meg magam vizsgálattal, de lehet, hogy nem fogok meglepődni. 😀 Annyira betonpaleo a szervezetem, hogy egy negyed sárgadinnyét tudok csak úgy megenni, hogy ne verjen tőle a szívem, és ne zúgjon a fülem pár órán át 😀 De aznap már más gyümölcsöt nemigen.

 5. Én nem is értem, hogy ezeket miért nem tudja már mindenki? Néha azt gondolom, hogy képzett, orvosi diplomával rendelkező emberek nem lehetnek annyira korlátoltak, hogy ezeket az egyszerű dolgokat nem tudják! Akkor pedig cinikusan gonoszok lenének, amikor felírják a koleszterincsökkentőket? Vagy csak egyfajta parancsot teljesítenek? Az én háziorvosom (egy aranyos kis nő) szintén felajánlotta, hogy felírja a csökkentőt, amikor látta, hogy kicsit magasabb az értékem. Mondtam, hogy nekem már több mint 30 éve ennyi, és köszönöm jól vagyok. Szó nélkül elfogadta, sőt talán kicsit meg is könnyebbült. Talán ő sem örül annak, ha valaki szedi.

 6. Igen, aki paleózik, legtöbbször magasabb a mai “orvosilag megállapított” koleszterinszintnél, de nem kell pánikba esni emiatt :-). Örülök, hogy egyre több orvos áll a paleo mozgalom mellé. Szilvi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük