Kínzó éhség…

Ha csak rágondolsz erre a szóra: ÉHSÉG, máris szörnyű történetek, emlékek sokasága tódulhat az emlékezetedbe. Sokan annyira félnek a kínzó éhségérzettől, hogy emiatt nem mernek belevágni az életmódváltásba.

Biztosan Te is belekezdtél már számos diétába, ami azért fulladt kudarcba, mert képtelen voltál úrrá lenni az éhségérzeteden. Érdekes módon a legtöbb fogyókúrás csodaszer forgalmazója erre a negatív érzésre élezi ki a reklámszövegeit. Biztosan hallottad már, „napi két kapszula és nem kell többé éhezned”.

Tudtad, hogy az éhségnek kétféle „változata” van?

A legrosszabb éhség az, amikor hirtelen tör rád és úgy érzed, fel kell falnod a fél hűtő tartalmát ahhoz, hogy csillapíthasd. Állandóan kívánsz valamilyen édességet, másra sem tudsz gondolni, csak a következő érkezésekre.

Ez a fajta éhség azért alakul ki, mert túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot viszel be (péksütemények, kekszek, joghurtok stb.), ami hirtelen megemeli a vércukorszintet, de ugyanolyan perceken belül le is esik. Jön a kínzó éhségérzet, majd ismét eszel, s ezzel iszonyatosan megterheled a szervezetedet.

A másik típusú éhségérzet lassan, fokozatosan jelenik meg, szinte csak akkor eszmélsz rá, amikor mordul egyet a gyomrod.

Ez akkor jön létre, ha lassan felszívódó szénhidrátokat, fehérjéket eszel, a vércukorszint lassan emelkedik, majd sok idő elteltével lassan csökken, így fokozatosan jelenik meg az éhségérzet.

A megoldás egyszerű lenne, ha nem lenne olyan nehéz ellenállni a csábításnak, vagy képesek lennénk a mértékletességre. Sokan unalomból eszünk, vagy csak átvesszük otthon a „konyhamalac” szerepét, mert sajnáljuk kidobni az ételt.

Emellett fizikai munkát nagyon kevesen végezünk, testileg nem fáradunk el. Szellemileg viszont annál inkább, s egy kis jutalom nasi ellensúlyozza az értetlen főnök, a hisztis feleség vagy nyűgös gyerekek miatt érzett túlterheltségünket.

Van egy jó és egy rossz hírem.

A rossz, hogy az éhség „leküzdése” önkontroll nélkül nem megy!

Ha nem váltasz életmódot, akkor oda kell figyelned, hogy legalább az alábbi óvintézkedésekre figyelj:

 • A tányérra kimért étel mennyiségét csökkentsd.
 • Állj ellen, és ne edd meg a családtagjaid meghagyott maradékait, bármennyire is pazarlásnak érzed.
 • Az éttermekben inkább zóna adagokat kérj és előételnek kérj egy kis salátát.
 • A főétkezések között, ha már végképp nem bírod tovább, akkor ne kekszeket rágcsálj, hanem egyél inkább almát vagy valamilyen más gyümölcsöt.
 • Igyál napközben sok vizet, mert ez csökkenti az étvágyadat.

A jó hír pedig, hogy véglegesen elfelejtheted a problémát, ha elkezdesz paleolit módon táplálkozni.

Ha betartod a paleo diéta szabályait és ez által sok fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot (zöldségek, gyümölcsök) eszel, akkor néhány héten belül elfelejtheted a kínzó éhségérzetet.
Légy a tettek embere, mert a döntés a Te kezedben van, senki nem hozza meg helyetted.

 

 

2 thoughts on “Kínzó éhség…”

 1. Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal. Én hatodik hete kezdtem az új életmódot. Mintha kicseréltek volna. Szépen mennek le a kilók, (eddig 6)
  sokkal jobb a közérzetem.
  Beszélhetnek mindenféle “csoda” tablettákról, a döntést kell meghozni és áttérni az új életmódra.
  Mi több, nem korhoz kötött. Én már a 67-ben járok, sajnos csak most jutottam el a döntésig. Köszönöm nagyon jól vagyok. László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük