Áteresztő bél szindróma

Meglepődnél, ha tudnád hány egészségügyi probléma hátterében állhat a szivárgó bél szindróma. Emberek milliói küzdenek vele, akik  nem is tudnak róla.

Hippokratész rég megmondta: “A halál a belekben lakozik” és ezzel milyen igaza volt.

A belek feladata magában tartani a méreganyagokat, mikrobákat és a megemésztetlen élelmiszer-részecskéket, de a szivárgó bél tulajdonképpen kaput nyit a véráramba, mint ahogy a fotón is látod, és ezzel gyulladást okoz az egész testben.

atereszto-belszindroma-paleo

Honnan tudhatod, hogy Te is érintett vagy-e?

9 gyakori tünet ill. betegség, melyet az áteresztő bél szindróma okozhat:

  • Autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség)
  • Gyulladásos bélbetegségek (pl. IBS, Crohn és fekélyes vastagbélgyulladás)
  • Élelmiszer-allergiák (főleg glutén, szója és tejfehérje allergia)
  • Pajzsmirigy betegségek (alul- és túlműködés, hormonzavar, meddőség)
  • Krónikus fáradtság
  • Ízületi fájdalmak, migrén
  • Bőrproblémák (pl. rosacea, akne, ekcéma és pikkelysömör)
  • Emésztési problémák (puffadás, felszívódási zavarok)
  • Idegrendszeri problémák (pl. depresszió, szorongás, hiperaktivitás)

Mi okozza az áteresztő bél szindrómát?

Négy fő oka van a szivárgó bél szindrómának, melyek a következők:

1. A helytelen táplálkozás

  • A leggyakoribb összetevő, melyet a táplálkozással károsíthatják a bélnyálkahártyát, azok a glutén, a cukor és a tejtermékek.
  • A gabonák nagy mennyiségben tartalmaznak fitátokat és lektineket, melyek megvédik a növényeket a külső támadók pl, a penész és a paraziták ellen. Ez jó a növényeknek, de rossz nekünk, mert a szervezetünkben károsítják a bélfalat és szervezetszintű gyulladást okozhatnak.
  • A cukor táplálja pl. a candida és élesztőgombákat és a rossz baktériumok, melyek károsíthatják a bélfalat.
  • A tehéntejben található tejfehérje szintén okozhat szivárgó bélszindrómát.

2. Az állandó stressz

A krónikus stressz gyengíti az immunrendszert, így megbénítja a betegségekkel szembeni védekezőképességedet is.

3. Méreganyag túlterhelés

Sajnos több mint 80.000 vegyi anyaggal és méreganyaggal kerülünk kapcsolatba nap mint nap nem csak a táplálkozással, hanem a vízzel kapcsolatban is.

4. Bakteriális egyensúly felborulása

Sajnos nem csak a helytelen táplálkozás borítja fel a bélflőrát, hanem az indokolatlanul felírt gyógyszerek, antibiotikumok szedése is.

Hogyan “foltozható meg” az áteresztő bél?

A jó hír az, hogy van megoldás a szivárgó bélszindrómára!

1. HAGYD EL a károsító ételeket a táplálkozásodból: glutén tartalmú gabonák, szójafélék, hüvelyesek, melyek lektineket tartalmaznak. Hagyd el a cukrot és a tejtermékeket, tehát válts paleolit életmódra.

2. NYUGI –  pihenj többet, egy héten legalább egyszer kapcsolódj ki, sportolj, olvass egy jó könyvet vagy lógj pozitív emberek között.

3.  SZŰRD KI a csapvízből a méreganyagokat (növényvédő szereket, hormokonat, antibiotikumokat), és mielőtt bármilyen antibiotikumot bevennél, konzultálj az orvosoddal, feltétlen szükség van-e rá. Erre nagyszerű megoldás a boltocskámban kapható víztisztító készülék.

4. ÁLLÍTSD HELYRE a bélflórádat. Erre nem csak probiotikus kapszulák alkalmasak, hanem házilag egyszerűen előállítható fermentált zöldségek is.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a blogbejegyzést!

paleo-dieta-paleomagazin-hirdetes

15 thoughts on “Áteresztő bél szindróma”

  1. Szia Silvia,
    a bélflóra helyre allításával kapcsolatban a fermentált zoldségekrol, írnál kicsit bovebben? Ez a számomra új dolog, ezért szeretnék tobbet megtudni.
    Koszonettel.
    Marika

  2. A hagyományos savanyított káposzta is fermentálással készül. A lényege, hogy jól be kell sózni a zöldségeket, néhány órát állni hagyni hogy levet eresszen, azután egy henger alakú műanyag edénybe alaposan bele kell nyomkodni, akár ütögetni is, hogy jó sok levet eresszen, majd valamivel le kell súlyozni, hogy a zöldségek a lé alatt maradjanak. Egy-két napon belül beindul a fermentáció, és 4-5 nap múlva el is készül a savanyított zöldséged. Hűtőben sokáig eláll, és tele lesz bélbarát baktériumokkal, ráadásul finom és tartósítószermentes 🙂

  3. Szia Szilvia! Pont jókor jött a levél.Most próbálok valamit tenni a jó bélflóra irányában.A fermentált zöldségek,nekem új,még soha nem csináltunk,savanyú káposztát viszont fogyasztunk.Hagymát,fokhagymát,oregánót,rozmaringot,tettünk eddig is a kajákba,viszont most ilyen olajakat szeretnék venni,megbízható helyről,ez a következő lépés. üdv summas

  4. Heló én azt szeretném kérdezni hogy le tudnád írni részletesen ,hogy te hogy savanyítod a káposztát?
    illetve azt szeretném kérdzeni hogy én fel szoktam önteni vízzel a befőttes üveg tetéig az probléma?

  5. Egyszerűen legyalulom a káposztát, besózom és állni hagyom. Amikor levet eresztett, addig püfölöm egy arra alkalmas szerszámmal, míg annyi levet nem ereszt, ami befedi a káposztát. Ha nem sikerül, egy kis vizet lehet még hozzá önteni. Ezután le kell súlyozni és várni meleg helyen néhány napot.

  6. Pingback: AutoImmun Paleo protokoll diéta | Paleo-Diéta.hu

  7. Pingback: A rejtélyes glutén | Paleo-Diéta.hu

  8. Kedves Szilvia ! Most kezdem a Paleo etrendre való átállást . Nagyon meggyőző a cikkeid . A belatereszto szindróma 2-és típusú cukorbetegségem van . Van egy nagyon fontos kérdésem Reflux is társult melle . Kérdésem mi a helyzet a refluxal erről meg nem igazán olvastam a cikkeidben . Kérlek adjál nekem erről tanácsot . Előre is koszonom .

  9. Szia Éva! Számodra elsősorban az AIP étrendet javasolnám. A reflux is a gyulladásos folyamat következménye, de néhány hónapos AIP diétával ki tudod szűrni, mely élelmiszer okozza nálad az autoimmun folyamatokat. Szilvi

  10. Kedves Szilvia!
    Nagyon érdekelne a véleményed! 18 hónapja tudtam meg, hogy inzulinrezisztenciám van. Elhagytam a tej – tejtermékeket, a glutént. – Az akkori túlsúlytól és magas vérnyomástól fél év alatt szabadultam. Ezen kívül nem volt semmi kísérő tünetem, betegségem, ill. jelenleg nincs semmi. Olyan jól érzem magamat, mint a 68 évem alatt soha. – Kérdésem az lenne, hogy az inzulinrezisztencia autoimmun betegség-e? – Minden ráutaló tünet nélkül lehet áteresztő bél szindrómám? – Köszönettel, Lídia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük