8 hetes kísérlet bizonyította, hogy működik a paleo diéta

paleo-ditea-egyunk-osember-modjara

paleo-ditea-egyunk-osember-modjara/Fotó: Shutterstock

Paleo diéta – Egészségesebbek leszünk, ha ősember módjára eszünk

Nyolc hét alatt meg- tisztíthatjuk az ereket, s elháríthatjuk az infarktusveszélyt

Egy friss tanulmány szerint a szív egészsége akár már nyolc hét alatt is kimutathatóan javítható, ha csak olyan élelmiszereket eszünk, amilyeneket egykor az ősember fogyasztott vagy fogyaszthatott volna.

Így például zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, dióféléket és különböző magvakat, valamint természetes zsiradékokat. A módszerrel ráadásul hosszú távon nem csak az ereinket tisztíthatjuk meg, csökkentve ezzel a magas vérnyomás vagy akár az infarktus kialakulásának kockázatát, de olyan egyéb civilizációs betegségeket is megelőzhetünk, mint az elhízás vagy a cukorbaj – adta hírül a Daily Mail.

paleo-dieta-mit-ehetunk/Grafika: Barna Renáta

Mérhető a pozitív hatás

Az említett kutatást a Houston Egyetem Egészségtudományi Centruma Interaktív Élettani Laboratóriumának szakemberei végezték.

Kísérletük alanyai megszokott étrendjük helyett nyolc hétig a paleo diéta előírásai szerint étkeztek. A vizsgálat ideje alatt az engedélyezett élelmiszerekből annyit ehettek, amennyi jólesett nekik. A kutatás kezdetén, majd végén különböző egészségügyi teszteket végeztek náluk, amelyek mindannyiuknál mérhetően pozitív változásokat mutattak. A legjelentősebb ezek közül egy olyan molekulának a 35 százalékos emelkedése volt, amelynek rendkívül fontos szerepe van az immunrendszer működésében. Az interleukin-10 ugyanis a gyulladásos folyamatok ellen hat a testünkben.

Segít a fogyásban

A paleo étrendnek köszönhetően ráadásul nem csak az immunrendszer erősödött, de a felesleges kilókból is sikerült leadni több résztvevőnek is. Ez nem is csoda, hiszen két hónapig átlagosan 22%-kal kevesebb kalóriát és 44%-kal kevesebb szénhidrátot vittek be a szervezetükbe, mint a diéta előtt.

Gyors siker

A tudósok szerint a mostani kutatásnak két szempontból is rendkívüli jelentősége van. Egyrészt ez volt az első hivatalos tanulmány, amely kimutatta az egyre népszerűbb diéta konkrét előnyeit, másrészt bebizonyította, hogy már a rövid távú étrendi változtatások is képesek javítani az egészségi állapoton.

A szakértők ugyanakkor elismerték azt is, hogy ezeket az eredményeket egészséges embereknél érték el, ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hatással van az étrendváltozás, a kevesebb szénhidrátbevitel vagy éppen a fogyás például egy gyulladásban lévő szervezetre.

Több mint 40 éve beszélnek róla

Elsők között 1975-ben Walter L. Voegtlin gasztroenterológus sugallta könyvében, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy „húsevő állat”, amely a vadállatokhoz hasonlóan elsősorban fehérjéket, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Adatokkal is alátámasztotta, hogy miért tekinthető élettani alapműködésnek a zsíralapú táplálkozás.

Forrás: http://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/paleo-dieta-egeszsegesebbek-leszunk-ha-osember-modjara-eszunk/fzcs9sp

1 thought on “8 hetes kísérlet bizonyította, hogy működik a paleo diéta”

  1. A grafikát nem tartom helyesnek, sőt megtévesztő. Hová lettek a zsíros húsok?! Hiszen minden állati zsír ide tartozik, kifejezetten érvédő, emésztést normalizáló, energiát biztosító étek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük