Kovászos uborka paleo módra

kovaszosuborka1

Imádom a savanyúságokat, mert tökéletesen helyettesítik a köretet. 

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nyáron szinte elképzelhetetlen,
hogy 
ne készítsek kovászos uborkát.

Sokan nem tudják, de kovászos uborka kenyér vagy burgonya nélkül is elkészíthető! Ez a kovászos uborka nem puhul meg, finom ropogós marad, ráadásul hűtőbe téve hetekig eláll. 

Hozzávalók:

Kb. 3 kg kovászolni való közepes méretű uborka, 2 ek himalája só, 2 kis csokor friss kapor, 6-8 gerezd fokhagyma, 3 liter víz

Elkészítés:

  • A hideg vízben oldd fel a sót. Kóstold meg, akkor jó a víz, ha nagyon sós. Ha úgy érzed, nyugodtan tegyél még hozzá sót.
  • Az uborkákat tisztítsd meg alaposan egy tiszta mosogatószivaccsal.
  • Az uborkák mindkét végéből vágj le egy keveset és ellentétes irányban félig vagdosd be a végeit.
  • Tisztítsd meg a fokhagyma gerezdeket.
  • Az uborkákat dugdosd egy nagyobb, alaposan megmosott, ecetes vízzel kiöblített üvegbe.
  • Az uborkák közé dugdosd be a fokhagyma gerezdeket.
  • A tetejére nyomkodd rá a kaprot és öntsd fel az egészet a sós vízzel.
  • Lefedve tedd ki a napra és néha fordíts az üvegen, hogy egyenletesen érje a nap melege.
  • Kb. 3-4 nap alatt szépen beérik.
  • Ha kész, tedd át literes befőttes üvegekbe, a levét szűrd rá az uborkákra, csavard rá a fedelét és tedd hűtőbe.

TippTovább ízesítheted tormával, kaporral, babérlevéllel vagy egész borssal is.

kek-nyilak

Adobe-PDF

Tetszett a recept?

Iratkozz fel a hírlevélre és más receptkártyákkal együtt
töltsd le nyomtatható változatban >>>

 

Ui.: Vess egy pillantást a PALEOkos receptkártyákra. Több mint 200 egyszerű paleo recept segít gyorsan, egyszerűen elkezdeni a paleolit diétát.+ Díjmentes hírlevelem segítségével elkerülheted a leggyakoribb buktatókat, könnyebben elérheted az egészségeddel és a fogyásoddal kapcsolatos céljaidat.

 

 

5 thoughts on “Kovászos uborka paleo módra”

  1. Jakab Judit! … és ugyanígy paleo módra lehet a befőzőautomatával télire eltenni? Szóval nem kell hozzá kovász sem tartósító??? Jujjj, de örülök a hírnek!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük