Újévi fogadalmak, miért nem működnek?

Ma ujevi-fogadalomreggel az egyik ismerősöm megkérdezte, én mit fogadtam meg az új évre?

Ez egy kicsit elgondolkodtatott, mert én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, inkább új évi terveket szövök fogadalmak helyett.

Mivel ez a szokás, az ember év végén mindig kényszert érez, hogy meg kell fogadnia magának valamit. Leszokik a dohányzásról, innentől kezdve naponta lefutja a maraton, vagy leadja a súlyfeleslegét és nem eszik soha többé csokoládét.

De mi a gond, az új évi fogadalmakkal és miért nem működnek?

Szerintem az a legnagyobb gond az újévi fogadalmakkal, hogy túl magasra rakjuk a lécet. Ilyenkor jönnek a nagy fogadalmak, soha többé nem dohányzom, egészségesen fogok táplálkozni, leadok 30 kilót év végéig, minden reggel futni megyek.

Ugye ismerősek ezek a fogadalmak? Ki ne tett volna már hasonló ígéretet magának?

Persze bele is vágsz, az első nap lelkesen korán kelsz, felöltözöl és elindulsz futni. Le is futsz egy távot, majd hazavánszorogsz. Iszonyú izomlázzal, gyötrelmesen felkelsz másnap, és elhalasztod a futást, amíg jobban nem leszel. Harmadnap közbe jön valami, negyedik nap találsz valami kifogást, és persze folyamatosan gyötör a lelkiismeret furdalás, amiért nem tudtad betartani a magadnak tett ígéretedet.

Ugyanígy van ez a rossz szokásokkal is!

A rossz szokások kiiktatására nem jó megoldás, ha megpróbálod akarattal leküzdeni. Elég egy példa erre, ha azt kérem tőled, ne gondolj a citromra. Naná hogy már ott az íze a szádban, és már el is indult a nyálcsorgás…

Minél jobban koncentrálsz arra, mit NE csinálj, annál jobban az jár az eszedben, míg meg nem törsz és újra stikában cigizel, vagy a kamra hátsó zugában majszolod a csokoládét.

Mi a közös ezekben? Hát a bűntudat.

Úgy érzed, megint elbuktál, megint nem tartottad be a fogadalmadat, semmire sem vagy jó.
Tehát akkor most már semmit se fogadj meg magadnak?

Dehogynem! De mindig fokozatosan, apránként fogadkozz. Gondold át többször is, mielőtt bármit is megígérsz.

Az Anonim Alkoholisták klubja azért működik ilyen jól, mert ők nem azt fogadják meg, hogy innentől kezdve soha többé egy kortyot sem isznak, hanem azt, hogy egy napig megállják az ivást. Ez egy óriási különbség. Ha egy napig sikerült betartani az ígéretüket, az egy óriási sikerélmény!

IGEN, meg tudom csinálni, IGEN, szavahihető ember vagyok, IGEN, amit mondok az úgy lesz. Azután jön a következő és a következő nap. Így szépen, lassan épül az önbizalmuk, elhiszik, hogy nekik is sikerül letenni az alkoholt.

Amikor tehát Te is fogadalmat teszel, tegyél apró lépéseket. Ha egy napig sikerült betartanod az ígéretedet, akkor nézz a tükörbe és légy büszke magadra! Ha már egy hétig betartottad az ígéretedet, akkor jöhet egy nagyobb jutalom, menj el moziba! Ha egy hónap, akkor jutalmazd meg magad egy kis shoppinggal: vegyél egy órát, vagy egy szép ruhát, vagy bármit, amire régóta vágytál már.

Így szép lassan épül az önbizalmad, és már belevághatsz nagyobb fogadalmakba, mert TUDOD, hogy képes vagy rá!

Hidd el, sok kis apró lépéssel is messzire lehet eljutni 🙂

Ezzel a néhány gondolattal kívánok Neked Egészségben, Boldogságban Gazdag Új Évet!

petnehazi-szilvia

 

 

 

Petneházi Szilvia
www.paleo-dieta.hu

2 thoughts on “Újévi fogadalmak, miért nem működnek?”

  1. Kedves Szilvi! Még régebben találtam az oldaladon egy süti receptet banános alagút volt talán a neve datolya volt az alap darált mandulával nem találom a receptjeim között ha lehet leírnád hogy miből mennyi kell ehhez az édességhez. Előre is köszönöm.Üdvözlettel és boldog új évet kívánok:Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük