Amikor a paleo mozgalom beindult Magyarországon, a megengedett paleo alapanyagok között szerepelt a zab is. Igaz, hogy csak mértékkel volt fogyasztható, de nagyon sokan értelmezték félre és napi szinten fogyasztottak zabkenyeret, zabkását és zabbal készült palacsintákat, sütiket. Nagyon sok blogban még most is szerepelnek ilyen „paleo” receptek.
Sok időnek kellett eltelnie, mire sikerült a köztudatban elfogadtatni, hogy a zab nem paleo. Most itt az újabb őrület, a tápióka keményítő és a nyílgyökérliszt. Egyre több helyen tapasztalom, hogy a kiposztolt paleo receptek fő alkotórésze a tápióka keményítő vagy a nyílgyökér liszt. Sajnos ugyanaz tapasztalható, mint a zab esetében, de vajon jó-e a szervezetünk számára a mértéktelen fogyasztásuk?
Az utóbbi hónapokban megjelentek olyan kereskedők, gyártók, akik különböző előre csomagolt lisztkeverékekkel rukkoltak elő, aminek a fő összetevője a tápióka keményítő.
Arra gondoltam, hogy néhányat okulásképp kipróbálok közülük. Kíváncsi voltam az ízükre, összetevőkre. Arra a következtetésre jutottam, hogy mind az ízük mind az összetevők alapján sokkal jobban járok, ha magam készítem el otthon. Az elkészült végtermék ízében jelentősen csalódtam, de az összetételük miatt is komolyan aggódom.
Mi is pontosan ez a két liszt?
A tápiókaliszt
A tápióka liszt tulajdonképpen a manióka gyökérből nyert keményítő. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is. Főleg az étel állagának kialakításában játszik szerepet.
100 g tápióka keményítő tartalmaz:
ENERGIA | FEHÉRJE | ZSÍR | SZÉNHIDRÁT |
358 kcal | 0,3 g | 0,0 g | 89,0 g |
A nyílgyökérliszt
A nyílgyökérliszt a nyílgyökér növény földalatti gumójából készül a finom szemcsés, könnyen emészthető keményítő. A nyílgyökérliszt kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére.
100 g nyílgyökérliszt tartalmaz:
ENERGIA | FEHÉRJE | ZSÍR | SZÉNHIDRÁT |
357 kcal | 0,2 g | 0,0 g | 88,0 g |
Szerencsére sem a tápióka keményítő sem a nyílgyökérliszt nem tartalmaz lektineket, szaponinokat, fitátsavat, viszont mint láthatod, mindkét liszt jelentős szénhidrát tartalommal rendelkezik.
Összegezve azt gondolom, hogy aki rendszeresen sportol, az nyugodtan ehet egy kicsit többet ezekből a keményítőkből, de a többi paleós csak mértékkel használja mindkettőt.
Mi az a mérték?
Például a paleo kenyér állagának javításához, krémleves vagy főzelék sűrítéséhez használj 1-2 evőkanálnyit, ha szükségét érzed. Ha autoimmun betegségben szenvedsz, akkor pedig egyenesen kerülendő a használatuk.
Nagy mennyiségben fogyasztva sem a tápióka keményítőt, sem a nyílgyökérlisztet senkinek sem ajánlom!
Kedves Szilvia!
Örülök, hogy vannak még olyanok akik nem kiló számra eszik a tápióka keményítöt 🙂 Van tapasztalatod ill. pontos információd a nyílgyökéreliszt és tápióka keményítö glikémiás indexével kapcsolatban?
Köszönettel
Krisztina
Hasznos a tápióka keményítő, de csakis mértékkel. Én minimális mennyiségben használom, sűrítésre, a sütik állagának javítására. A tápióka és a nyílgyökérliszt Ch-értéke nagyjából ugyanannyi (84-88).
Kedves Szilvia,
A mennyiséggel kapcsolatban én azért konkrétumokat is mondanék. Felnőt ember számára a napi 50g szénhidrát gond nélkül hasznosítható. Az említett két lisztfélére ez ugyanúgy igaz. Kb 80g tápióka és nyilgyökér liszt keverékét használom el gofry sütéshez amiből általában 9-10 db jön ki. Egy 3 fős család ezt a mennyiséget elfogyasztva még messze van attól hogy kiló számról beszéljünk.
A glikéniás index meg tudomásom szerint a paleo szerint irreleváns de már a hivatalos táplálkozási, diétás irányzat is az éllelmiszerek inzulin indexét tartja relevánsnak. Pl a tejnek igaz hogy alacsony a GI-je, de magas az Inzulin indexe, ezért például egy friss ropogós kifli egy hohár tejjel párosítva tripla méreg, amit gyerekkoromban rendszeresen kaptunk az iskolában állami támogatással.
Péter
Kedves Péter! Ezzel a blogbejegyzéssel inkább arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne együnk tápióka lisztet nyílgyökérliszttel egész nap. Sajnos a paleo irányzat kezd elferdülni a lisztkeverékekkel, sok kezdő paleós azt gondolja, hogy akkor ezt most már ugyanúgy eheti, mint előtte a péksütiket, kenyereket. Reggel kifli, délben kenyér, délután egy kis sütike, vacsorára valami bundás kenyérféle…
Szia! Szeretném kérdezni,hogy mi a véleményed.Lehet-e enni reggel egy kis tál zabpelyhet,kókusz tejjel? Nekem ez nagyon jó.De be akarom tartani a diétát.Rendszeresen sportolok,versenyszerűen.Ezenkívü,gyógyszert szedek a cukorbetegségre.Már fogytam 15 kg-ot ezzel a diétával.2 éve csinálom. válaszod előre is köszönöm.
Üdv:G Mária
Szia Mária! A zabot (bár elméletileg gluténmentes gabona, de glutént feldolgozó gyárakban csomagolják így legtöbbször fertőzött gluténnal), magas szénhidrát tartalma, és nem garantálható gluténmentessége miatt inkább mellőzd a fogyasztását. Helyette próbáld ki a házi granolát, chia magot, vagy a zöldturmixokat, ha édesre vágysz 🙂 Szilvi
Kedves Szili!
Köszi szépen a cikket! Írod, hogy autoimmun betegség esetén semmiképp nem javasolod ennek a két fenti lisztnek a fogyasztását. Meg tudnád kérlek mondani, hogy mi ennek az oka, miért ártanak autoimmun betegségeknél?
Köszönöm szépen előre is!
Judit
A szénhidrát tartalma miatt én inkább mellőzném, főleg az első 1-2 hónapban. Később óvatosan be lehet vezetni, ha nem okoz problémát.
Kedves Szilvi!
Miért nem ajánlod ezeket autoimmun betegség esetén? Autoimmun-paleo diétát csinálok, mely során magliszteket sem szabad ennem, így más nem nagyon marad. Köleslisztet meg hajdinalisztet is használok (bár ezek nem paleok, de szénhidrátra meg szükség van, hízni szeretnék, és sportolok is), a keményító tartalmú lisztekből én is kevesebbet teszek a keverékeimbe. Tehát nem feltételen értek egyet, de kíváncsian várom a magyarázatot.
Üdv
Ildikó
Szia Ildikó! Pontosan mire gondoltál? Szilvi