Nincs mese, ennyi D-vitamin kell és kész

d-vitamin-napfeny

Ma már egyre többször esik szó arról, hogy mindenkinek szüksége van D-vitamin pótlásra, mert tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin-hiányban szenved, mégis sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy ha eleget vannak a napon, akkor nem szükséges pótolni.

Évtizedekig a D-vitamin ajánlás a béka feneke alatt volt. Eddig az elegendő D-vitamin ajánlás 400 NE volt hosszú évek óta egészen addig, míg össze nem ült egy magyarországi konszenzus, ahol 14 orvos-professzor a saját szakmai területén vizsgálta meg a D-vitamin hatását, hiányának a következményeit s vonták le együtt a következtetéseiket, hogy szükséges a D-vitamin pótlás, méghozzá 10 x annyit mint eddig.

d-vitamin-napfeny

Az eddigi vizsgálataik alapján úgy tűnik, a D-vitamin pozitív hatása szinte minden orvosi szakterületet érint, nem csak az immunrendszerre, a csontrendszerre és a szív-érrendszerre van pozitív hatással, de végre bebizonyosodott, hogy a D-vitamin tumorellenes hatású is!

A D-vitamin-szint 37,5-50 nmol/l-ről 75-100 nmol/l-re történő emelése, a rendelkezésre álló adatok alapján:

 • a csípőtáji törések számát 26%-al,
 • az 1-es típusú diabetes előfordulását 78%-al,
 • az összes daganat gyakoriságát 35%-al,
 • az influenzás megbetegedések számát 90 %-al csökkentené!

A D-vitamin ajánlott adagját nem lehet táplálékkal pótolni

A D-vitamin az étrendben minimális mennyiségben van jelen, hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, így az étellel nem lehet eleget bevinni a szervezetbe.

Csak nézzük meg a tojást. Egy tojás 56 NE D-vitamint tartalmaz, így ebből napi szinten, megelőzésképpen 35 darabot kellene megennünk a megfelelő D-vitamin-szinthez. S mi van a hiánypótlással?

tojas-d-vitamin

Tél végére a magyar emberek 95%-a D-vitamin hiányban szenved

2013-ban készült el a Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése: a vizsgálatok szerint a tél végére a magyar emberek 95%-a volt D-vitamin-hiányos! Ettől függetlenül szerintem egész évben fontos a D-vitamin szint pótlása, még ha nyáron alacsonyabb mennyiségben is fogyasztjuk.

Mindenkinek kellene D-vitamint szednie

2012-ben összeült egy magyarországi konszenzus hazánk legjobb szakembereivel (kardiológusok, bőrgyógyászok, onkológusok, kutatóorvosok, gyermekgyógyászok, stb.), melyen megszületett a hivatalos magyarországi D-vitamin ajánlás, mely elsöpörte az eddigi nevetséges 400 NE egységnyi D-vitamin ajánlást, és jelentősen megemelte az eddig ajánlott napi D-vitamin-pótlás mennyiségét felnőttek esetében 4.000 NE-re!

D-vitamin pótlás terhesség alatt

Részletek a 2. konszenzusból:

“Habár már 60 évvel ezelőtt nagy adag D-vitamin bevitelét javasolták terhességben, súlyos tudományos tévedések miatt elvetették a nagy adagú pótlás szükségességét. Évtizedeken keresztül napi 400-600 NE volt a javasolt dózis. Figyelembe véve, hogy az újszülötteknek is ezt az adagot javasolták, nehezen védhető ez az álláspont. Az újabb IOM ajánlás az ajánlott dózist 600 NE-nak, de a legnagyobb biztonságosan bevihető mennyiséget 4000 NE egységben adta meg.”

A D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt pótlás mennyisége

D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin dózisok Magyarországon
a szükséges UV B sugárzást nem kapóknak; október végétől márciusig mindenkinek

* túlsúlyos, elhízott

Túlsúlyos egyéneknél a megelőzésben használt adag az egyébként javasolt duplája!

Fontos D-vitamin infók!

Nagyon fontos, hogy ez az ajánlott mennyiség a D-vitamin hiány megelőzésére szolgál! Ha TE D-vitamin hiányban szenvedsz hónapok vagy évek óta, akkor ennek az ajánlott mennyiségnek a többszörösére is szükséged lehet az optimális szint mielőbbi elérésének érdekében.

Alap esetben ajánlom a GAL K2+D3 cseppekkel beállítani  D vitamin szintet (nagyon fontos, hogy az alapot K2-vel együtt pótold!), de ha komoly egészségügyi problémáról van szó, akkor érdemes tovább növelni GAL D3 vitaminnal a D vitamin mennyiségét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is ezt az infót a D-vitaminról!

Forrás, amit saját érdekedben mindenképpen ajánlok elolvasni:

Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében 2012 és 2014 (jobb felső sarok Download PDf) állásfoglalás

Tags:

5 thoughts on “Nincs mese, ennyi D-vitamin kell és kész”

 1. Én reggel szoktam bevenni 8-10-12000 NE D3 vitamint és 400 NE E vitamint (Swanson – mind a 4 tokoferolt /alfa, béta, gamma és delta/ tartalmazza). Ezek zsírban/olajban oldódó vitaminok, ezért őrölt lenmagra+chiamagra öntök tökmagolajat+lenmagolajat, ezt megeszem és közben szedem be a D3 és E vitaminokat. 🙂

 2. Én kaptam egy Bioextra 3000NE, 100 darabos D vitamint. Sose szedtem szinte semmit. Jó ez, kell ez? 64 eves vagyok, kopással tele 🙂
  Mit mondtok rá?
  Üdv, Lola

 3. érdeklődni szeretnék napi 10000 -res d vitamint szedtem azt mondták ez sok nem tudom ez emelte fel a calcium szintem erre kérnék választ.

  üdv: Selmeci Péterné

 4. Érdemes komplex multivitamint is szedni alapból, mert minden vitamin szinergikus kapcsolatban van a többivel, pl. magnézium-B6, kalmicum-magnézium, c-vitamin-Dvitamin, D-vitamin-K2 vitamin. Mind segíti a másik felszívódását. Egyébként nem sok a napi 10e egység, bátran szedheted! A kalcium helyes felszívódását a K2 vitamin szabályozza, oda építi be a kalciumot, ahol szükség van rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük