A kávé egy olyan élelmiszer, melyet nagyon sokan szeretnek, de rossz híre miatt csak bűntudat mellett fogyasztanak, alaptalanul.
Számos kutatás bizonyítja ma már, hogy a kávé nem káros, sőt, kifejezetten ajánlott hogy elegendőt fogyasszunk belőle.
Sokszor hallja az ember, hogy a kávé árt a vérnyomásnak, a szívnek, elősegíti a csontritkulást…
Ezzel ellentétben egyre több bizonyíték van rá, hogy ennek épp az ellenkezője igaz: a kávé nem hat negatívan a szívre, nem okoz magas vérnyomást, nem okoz csontritkulást, sőt, megvéd a diabétesztől és számos betegségtől.
A polifenolokban gazdag kávé több mint ezerféle természetes vegyületet tartalmaz, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a sejteken belül: koffein, kloregénsav, trigonellin, polifenol stb.
A kávéfogyasztás véd a szívelégtelenség és a sztrók ellen
A kávé csökkenti mind a vérzéses, mind az ischémiás sztrók kockázatát azáltal, hogy javítja az érfal funkcióit.
Egy 9 éven át, több, mint 59.000 emberen végzett óriási vizsgálat azt mutatta, hogy a legalább napi egy csésze kávét fogyasztó nők esetében durván 27%-kal csökkent a szívelégtelenség előfordulása – összehasonlítva a kávét nem fogyasztó kontrollcsoporttal.
A kávé csökkenti a diabétesz kockázatát és hatását
Mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé tartalmazza azokat az alkotóelemeket, amelyek a kávé jótékony hatását okozzák: a klorogénsavat és a trigonellinet.
Több vizsgálat kimutatta, hogy ez a két alkotórész csökkentette a vércukorszintet és az inzulin koncentrációt. A kávéban található klorogénsav meggátolja az étkezés után jelentkező vércukor kiugrásokat.
A kávé csökkenti a rák kockázatát
A kávéfogyasztás ténylegesen csökkenti sok tumor kockázatát. Egy 2011-es vizsgálat igazolta, hogy a rendszeresen kávézóknak csökkent általában a rákkockázata, így vég a prosztata-, mell-, vastagbél-, végbél-, torok-, nyelőcső-, máj-, hasnyálmirigy-, hólyag-, és a méhrák kialakulásával szemben.
Mindez a kávé inzulinszintet csökkentő és az inzulinérzékenységet növelő összetevőinek tulajdonítható.
Több vizsgálat bizonyítja, hogy a koffein gátolja a tumor növekedést, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatását. Olasz, amerikai és japán vizsgálatok igazolják, hogy a kávéfogyasztás erős védőfaktor a májcirrhosissal szemben.
A kávéban található klorogénsav segít csökkenteni a szervezetszintű, krónikus gyulladást, ami részben a cukorbetegséget okozza.
A kávé és a mentális problémák
Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kávét rendszeresen fogyasztó emberek védettebbek a Parkinson és az Alzheimer kórral szemben, amelyek köztudottan a dementia legelterjedtebb formái. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson kór és az Alzheimer kór kockázatát.
Emellett a kávéfogyasztás csökkenti a depresszió és az öngyilkosság kockázatát is. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kávét fogyasztó emberek 20%-kal kevesebb valószínűséggel váltak depresszióssá. Egy másik vizsgálatban a kávéfogyasztók 55%-kal kisebb valószínűséggel követtek el öngyilkosságot.
Tehát bármilyen meglepő is, annak ellenére hogy a kávé élvezeti cikk, nem ártalmas!
A kávé hatékony antioxidánsokban gazdag, a föld legegészségesebb itala. Napi 3-4 kávé nem csak finom, de egészséges is!
Összefoglalva a kávé előnyeit:
A kávéfogyasztás csökkenti a sztrók kockázatát | |
A kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség kockázatát és hatását | |
A kávéfogyasztás csökkenti a rák kockázatát | |
A kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson és Alzheimer kór kialakulását | |
A kávéfogyasztás jót tesz az agynak | |
A kávéfogyasztás véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen |
Természetesen nem kell minden embernek feltétlenül kávét innia csak azért, hogy megelőzzön számos komoly betegséget!
Sajnos nem minden kávé bír a felsorolt jótékony hatással!
Minőségben nagyon különböző kávé készítményekkel lehet találkozni a piacon. Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de vannak olyan instant kávék, amik nem is láttak kávét, adalékanyagokat viszont annál többet.
Olcsó húsnak híg a leve – mondhatnánk, hisz már kitudódott, hogy néhány Brazil termelő adalékanyaggal dúsítja a babkávét, ha alacsony a terméshozam. Így kerülhetnek a készen kapható őrölt kávéba pl. szója, kukorica, rozs, barna cukor vagy akár fadarabok is. Mivel ezeket a titkolt hozzávalókat nem tüntetik fel a címkén, a fogyasztó nem számít rá, így kellemetlen meglepetés érheti azt, aki valamelyikre allergiás.
A legbiztosabb módszer, ha szemes kávét mi magunk őröljük majd főzünk belőle friss kávét.
De aki szereti a kávét, és eddig félt a fogyasztásától, az mostantól bátran ihatja bűntudat nélkül, ám nagyon nem mindegy a kávé minősége!
Ha tettszett a cikk és többet szeretnél tudni, akkor
kattints ide és ismerj meg egy PALEO minősítésű kévét!
Forrás:
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_kave_ujabb_fantasztikus_hatasara_derult_feny/20150302113218#TOS_center
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/megov-e_minket_a_kave_a_raktol/20150122134153#TOS_center
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/kave-egyedulallo-egeszsegvedo-hatasai.php
http://www.tenyek-tevhitek.hu/kave.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-kave-a-so-na-meg-a-tenyek.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a-kave-ujabb-vedohatasait-fedeztek-fel.php
http://www.tenyek-tevhitek.hu/szereti-a-kavet-hat-meggyozo-grafikon-hogy-ihatja-nyugodtan.htm
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/uj-eredmenyek-a-kave-jotekony-sziv-errendszeri-es-agyi-hatasairol.php