A civilizáció átka

civilizacios-betegsegek-elhizas

Míg régen magunk termeltük a mindennapi betevőt (saját zöldség, saját hús), gondoztuk a kertet (napfény – D3 vitamin), jelentős fizikai munkát végeztünk, ma egy átlagember tápláléka közel 60 %-ban finomított szénhidrátokból áll.

Gabonafélékből, rizsből, burgonyából, kukoricából, cukorból készült ételek teszik ki a napi elfogyasztott táplálék nagy részét, e mellé társult a mozgásszegény életmód, alig-alig vagyunk a szabad levegőn, így megjelentek a táplálkozásból, D-vitamin hiányból és mozgásszegény életmódból fakadó civilizációs betegségek.

A civilizációs betegségek, mint cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, mozgásszervi betegségek nagy része ennek az „elkényelmesedett” életmódnak köszönhető és csak kevés része a genetikának. Az egészségügy nem tud mit kezdeni ezzel a betegségáradattal, jelenleg nagyrészt csak tűzoltás folyik, de a betegségek valódi okával kevesen foglalkoznak igazán.

Ha orvoshoz mész, felírnak egy vagy akár több gyógyszert, de nagyon kevés orvos hívja fel a figyelmet az életmódváltásra, pedig ebben rejlik a gyógyír.

Sokan követik a közegészségügyi és orvosi ajánlásokat, hisz nem szeretnének betegek vagy elhízottak lenni, lásd azokat a kampányokat, melyek az étolaj és a növényi margarinok fogyasztását, a só fogyasztás csökkentését, a koleszterinszint-csökkentők szedését, a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását ajánlották, és lám, milyen sokan megfogadták. Ennek hatására jelentek meg a civilizációs betegségek, nőtt az emberekben a szervezetszintű gyulladás, melynek egyenes következménye lett az elhízás.

A népesség nagy része túlsúlyos, ami sajnos nem csak esztétikai probléma. Lehet kifogásokat keresni, hogy a „családom ilyen alkatú”, meg hogy „vastag csontozatú vagyok”, de a képek nem hazudnak.

Érdemes jól megnézni a lenti képet, melyen jól látszik, hogy hol vannak elrejtve a zsírpárnák, melyek még a belső szerveket sem kímélték.

civilizacios-betegsegek-elhizas

Amerika híres az újabb teóriáiról, ahelyett hogy szembe nézne a lakosság ilyen fokú elhízásának problémájával, ehelyett inkább az önelfogadás mellett kampányol. Az egyik ilyen buzdító sorozat Whitney életéről szól, Így kerek az életem címmel. Whitney alap betegsége a PCO (policisztás ovárium szindróma), mely fiatalon elhízáshoz vezetett. Ő az önelfogadás mellett tette le a voksát, pedig életmódváltással nagyon sokat segíthetne önmagán.

Azt gondolom, hogy fontos az önszeretet, az önelfogadás, de arra bíztatok mindenkit, hogy szeresse annyira önmagát, hogy ne „szeméttel” táplálja, hanem valódi étellel a testét.

Adja meg számára mindazt, amitől regenerálódni tud, amitől újra tudja építeni önmagát. Mert a szervezetünk egy csodálatos „gépezet”, mely képes arra, hogy helyreállítsa önmagát, de ehhez nagyon fontos, hogy megadjuk mindazt, amire valóban szüksége van.

Édességre, péksüteményekre, cukros üdítőkre, gyorskajákra egyáltalán nincs szüksége, ezek az „élelmiszerek” csak leterhelik a szervezetet, hisz rengeteg energia megemészteni, feldolgozni, majd a zsírpárnákba elraktározni ezt a sok-sok felesleges anyagot (lásd a fenti fotót).

  • Adj a szervezetednek zöldségeket, húst, gyümölcsöket, tápláld megfelelően és meglátod, elindul a gyógyulás útján. Szépen leolvadnak majd a felesleges kilók, könnyebben tudsz majd mozogni, enyhülnek a fájdalmak, szépül a bőröd.
  • Állj fel a fotelből és kezdj el mozogni, mert a mozgás is gyulladáscsökkentő hatású.
  • Menj ki a napra, és élvezd az életet, mert minden nap ajándék!

Ha az életmódváltás mellett döntesz, számíthatsz a segítségemre, és mindenképpen ajánlom a figyelmedbe egyszerű de finom receptjeimet, amivel egy percet sem fogsz éhezni >>

5 thoughts on “A civilizáció átka”

 1. Kedves Szilvia!
  Január hónapban vágtam neki a paleo életmódba. Nagyon szeretem a receptjeidet. A süteményeidet még nem próbáltam ki, még nem szeretnék elcsábulni. Végül is, megvagyok édességek nélkül, csak a mézet nem tudom elhagyni, illetve el tudnám, de nem akarom. Ennyi a bűnöm. 4 hónap után 8 kg-mal vagyok kevesebb az induló súlyomhoz képest. Rendszeresen járok edzésre, így egészítve ki a teljes életmódváltásomat. Pajzsmirigy alulműködésem, magas vérnyomásom, magas koleszterinem van. A koleszterinem még mindig magas a gyógyszer szedése ellenére is. Remélem egyszer normalizálódik ez az értékem is. Nagyon köszönöm, hogy rátalálhattam a receptjeidre, mert tényleg nagyon könnyen lehet használni, és pénztárcabarát összetevőkre épül.

 2. Jajj de örülök a hozzászólásodnak 😀 A helyedben megfontolnám a koleszterinszint-csökkentő szedését, mert a magas koleszterinszint esetében mindenki más koleszterinszinttel érzi jól magát, koleszterint a szervezet is állít elő, így vegetáriánusok esetében is előfordul magas koleszterinszint. Ásd bele a témába magad, érdemes. A méz nagy mennyiségben nem jobb a cukornál, de ha csak a kávédat, teádat ízesíted vele, akkor belefér. Jó egészséget és minden jót kívánok! Szilvi

 3. Kedves Renáta!
  Nekem is magas volt a koleszterinem, és a csökkentő gyógyszerekkel bombáztak. Az eredmény: maradt a magas koleszterin, de olyan iszonyatos fejfájásom lett, aminek nem találták az okát.Volt MRI:CT, minden és minden negatív. Végigolvastam az összes gyógyszerem mellékhatását és megtaláltam a fejfájásom okát / amit a fájdalomcsillapító sem csökkentett/, a koleszterin csökkentő okozta. ELHAGYTAM és lassan elmúlt a fejfájásom. Beleástam magam a témába és a jó minőségű OMEGA 3 csodálatosan rendbe tartja a koleszterinemet. Természetesen 90%-ban tartom a paleós étkezést, 10 kg-ot fogytam. Az alapbetegségem és a kevés nyugdíjam miatt 100%-ban nem tudom tartani, de így is szép eredményt értem el.
  Köszönet az oldalnak és Szilvinek!
  Vali

 4. Drága Renáta. Én is hozzáteszem a saját tapasztalatomat a koleszterin csökkentő gyógyszerrel kapcsolatban. Nekem a xetert irták fel és egy db-tól a májfunkcióm az egekbe szállt. Nem tudom neked mennyi volt az a sok amire gyógyszert kaptál. Nekem az össz 8 felett volt. Most gyógyszer nélkül, odafigyelve a táplálkozásomra már 6 alatt van. Puszillak egy 73 éves nagyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük