Zsákutca…

paleo és zsákutca, ne halogass, hogyan érd el a célodat, lefogyni okosanNem tudom Te hogy vagy vele, de az utóbbi hetekben nem szeretek TV-t nézni, mert a csapból is a fogyókúrás reklámok folynak. Hirdetik, hogy egy-két kapszulával megválthatod a világot, és néhány héten belül szexi bikiniben rohangálsz a tengerparton.

Persze a reklámok elhallgatják a jo-jó effektust, hogy ha már nem szeded a csodakapszulát, szépen visszajönnek a kilót.

Ki ne csalódott már az ilyen csodaszerekben? Persze jó elhinni, hogy mindenféle erőfeszítés nélkül tökéletes alakra tehetünk szert, de ez sajnos nem igaz! Ha nem változtatunk az étkezési szokásainkon és nem kezdünk el végre mozogni, akkor hiába várunk a csodára!

Gyakran előfordul, hogy belenézel a tükörbe és elhatározod, holnaptól fogyókúrázol. Ezt az elhatározásodat akár hónapokig, évekig dédelgeted, aztán semmi nem lesz belőle. Hónapokig fantáziálsz, ábrándozol róla…

De ez az elhatározás nem tojás, amin ha sokat ülsz, akkor kikel. Épp ellenkezőleg. Egy ilyen elhatározás a gyorsaságot szereti. A döntésképességet. Ettől válnak valósággá.

De akkor miért van az, hogy akár évekig is fontolgatod, és mégsem vágsz bele?

Az ok a halogatás:

Elkezdesz gondolkodni rajta.
Töröd a fejed.
Eszedbe jut, mit szólnak majd mások. Már hallod is a kritikákat.

Látod az utat és rajta a felmerülő akadályokat.

Kétféle akadályba ütközhetsz a megvalósítás során. 

A fizikai akadályokra néhány példa:
“Nem tudom, mit ehetek?”
“Nem tudom mennyit ehetek?”
“Hogyan oldom meg majd a főzést?”

És a saját akadályaid:
“félek, hogy nem sikerül.”
“nem vagyok képes rá”
“mi lesz, ha…?”
“mi van, ha folyton éhezni fogok?”

Az a legrosszabb a halogatásban, hogy egyszer csak évek múltán észbe kapsz, hogy mások már rég lefogytak, míg erről Te évekig csak álmodoztál.

Hogyan szabadulj meg a halogatástól?

Nagyon röviden: Ne tökölj tovább!

Kicsit részletesebben: Minden vélt vagy valós akadályra LÉTEZIK megoldás, amivel túl lehet jutni a holtponton.

Elég beleolvasni a paleo gyógyulások sokaságába, és látni fogod, mennyien túl vannak már a holtponton és sikereket értek el a diétával. Nem csak lefogytak, de sok esetben meg is gyógyultak. Hogyan juthattak elhatározásra?

Hoztak egy döntést és nem csücsültek rajta, hanem továbbléptek. Nem agyaltak tovább azon, vajon nehéz lesz-e, menni fog-e, meg tudják-e csinálni. Biztos vagyok benne, hogy nem ment mindig simán. Voltak kilengések, voltak nehéz napok, amikor felfalták volna a hűtő tartalmát, de megcsinálták!

Mik lehetnek ezek a megoldások?

Nem tudom mit ehetek? – erre megoldás a PALEO kisokos hírlevél sorozat, ahol röviden de lényegre törően megtudhatod, mit ehetsz, mit kell kerülnöd, mit mivel helyettesíts stb.

Nem tudom mennyit ehetek? – ezt nem tudod elrontani! A paleo alapanyagok sokkal jobban laktatnak, mint a hagyományos cukros-szénhidrátos ételek, így nem tudod túlenni magad. Ha mégis, a paleo ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így kicsi az elhízás veszélye 🙂

Hogyan oldom meg a főzést? – ez sem lehet akadály! Nem muszáj naponta főzni. Főzz hetente kétszer, de akkor nagyobb mennyiségeket. Porciókra osztva lefagyaszthatod, és így minden nap változatosan étkezhetsz.

Mi van, ha folyton éhezni fogok? – erre is van megoldás. Legyen a táskádban mindig valamilyen paleo étvágyűző: mandula, mazsola, alma, répaszeletek és természetesen víz. Ha megéhezel, bekapsz pár falatot és kész.

A lényeg, hogy ha elhatároztad magad, mindig a sikerre koncentrálj, sohasem az akadályokra. Hunyd le a szemed, és lásd magad fitten, egészségesen. Ez a kép lebegjen a szemed előtt a problémák helyett!

Ne feledd, az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődött!

Ha még eddig nem tetted volna meg, iratkozz fel a hírlevelemre és minden erőmmel azon leszek, hogy kikeveredj a zsákutcából!

7 thoughts on “Zsákutca…”

 1. Hát, igazából én sem értem, hogy miért kell egy olyan dolgon gondolkodni, ami gyógyszerek és csodaszerek nélkül megoldást jelent több problémára. Én is azt tapasztalom, hogy irígykedve nézik az új alakomat, azt, hogy fittebb vagyok. Mindenkit próbálok rávenni erre az életmódra, pár embert már sikerült is. Van, aki egy kézlegyintéssel elintézi. Igazából azokat nem értem, akiknek komoly egészségügyi problémáik vannak, miért nem adnak egy esélyt? Mi ötödik hónapja élünk így, minden nap főzök, nem okoz problémát a régi ételeink átalakítása. Pedig teljes munkaidőben dolgozom, otthon hagyományos háziasszony vagyok.
  Azért nem adom fel, leginkább a fogyás az, amit észrevesznek, próbálom továbbra is győzködni az embereket.

 2. Én csak annyit szólnék az egészhez,hogy én 2010 július augusztusban kezdtem áttérni a paleora és azóta is folytatom sikeresen ,azóta fokozatosan elhagytam a gyógyszereket (magas vérnyomás,cholesterinszint,kevés cukor….?)csak vitaminokat szedek,mint Omega 3,D K2 vitamin,magnézium ezeket rendszeresen,néha még B és C vitamint.Az eredmény – 22 kg a testsúlyból,vérnyomás,choleszterinszint,cukor stb. rendben.
  A TV reklámokról csak annyit hogy jó lenne ha eszukbe jutna a szerkesztoknek meghívni paleos szakembereket is mint Szendi Gábor,Mezei Elmíra,Dr.Tóth Csaba,Dr.Ljgút Attila és még hála Istennek egyre tobben egyetérenek a paleoval,hogy ok is megmagyarázzák a TV nézoknek hogy azok ma javasolt diéták milyen veszélyesek is lehetnek.Azt hiszem ennyi elég is.
  Mindenkinek jó paleozást és jó egészséget.
  Dávid Árpád,Fiľakovo ,Szlovákia -Felvidék.

 3. Nagyon jó felvetés.Ez mind fejben kell ,hogy eldöljön.
  Mit együnk.Nagyon finomakat,a kivételeknélkül.(se burgonya se tészta,se tejtermék)
  Én nagyon örülök hogy talalálkoztam ezzel a táplálkozási formával egy percig nem gondolkoztam.Nem kerestem kifogásokat.Élvezem a főzést.Nem idő igényesebb mint bármi más .Ezeket az ebédeket is meg fözzük, és élvezettel fogyasztjuk.
  Nem tartom drágának sem.Másoknak ez a legerőseb érv.
  De tényleg sokszor lehet hallani: drága ,idő igényes ,nehét beszerezni az alapanyagokat.Mi egy kis városban lakunk és még sem okoz gondot a nyersanyaagok beszerzése.
  Én nagyon hálás vagyok ,hogy rá találtunk erre az élet formára.
  Van számomra egy nehézség.Mind a ketten cukor betegek vagyunk és nincs mindenen rajta a szénhidrát.
  Igy sok fejtörést okoz ehetjük e vagy sem.
  Én csak köszönöm a sok információt a sok sok receptet.
  tisztelettel:Tóth Irén

 4. Egy nagy problémám van !Fogyni szeretnék!!!!!
  Minden sikertörténet elején ezt olvasom:Xkg-ot fogytam…Ykg-ot fogytam…
  Hogy lehet az ,hogy nálam nem működik!
  Volt idő a “paleozásom”kezdetén,hogy bűnbe estem!
  Most viszont 2 hete nagyon betartva minden “szabályt”1kg-ot híztam!
  Fordítva működöm???Kérlek segíts Nekem,adj tanácsot,hogyan tudnám lefelé szorítani a kilóimat!
  Üdv.:
  Zsuzsa

 5. Hajrá! Sajnos nagyon igaz az a mondás, hogy “senki sem lehet próféta a saját hazájában”. Volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy szerinte a paleo csak azoknak való, akiknek komoly bajuk van…

 6. Pingback: Két mérlegkimozdító tipp, ha nem indul be a fogyás! | Paleo-Diéta.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük