Vitaminpótlás – szükség van-e rá?

Számos tévhit kering a vitaminok terén is. Érdemes-e vitaminokat szedni? Mérgező-e ha túl sok vitamint szedünk? Valóban vesekövem lesz a sok C vitamintól? Ártalmasak-e a magas dózisú multivitaminok?

Ehhez hasonló kérdés biztosan benned is felmerült már. Az iskolában alaposan belénk sulykolták, hogy vigyázni kell a vitaminokkal, mert túl is lehet őket adagolni, vesekövet és súlyos betegségeket okozhatnak…

Az étkezés után talán ez a második leggyakoribb tévhit, amivel kapcsolatosan félrevezetnek minket.

De vajon mi az igazság?

Sajnos egyre több “iparnak” áll érdekében az, hogy mi halandó emberek ne legyünk túl sokáig egészségesek.

Fogyasztói társadalom lévén akkor vagyunk “hasznosak”, ha sokat fogyasztunk és sokáig betegeskedünk. Sok olcsón előállított és azután magas áron eladott feldolgozott élelmiszerrel eltartjuk az élelmiszeripart, és sok olcsón előállított majd méregdrágán eladott gyógyszerrel életben tartjuk a gyógyszeripart.

Mint a paleo diéta esetében is, szerencsére a gyógyszeripar titkos bugyrait is kutatja magyar orvos, akit Dr. Lenkei Gábornak hívnak. Talán lerágott csontnak hangzik, de Ő szembeszállt a gyógyszeriparral, és kutatásainak köszönhetően lehullott a lepel a félrevezető reklámszövegekről.

Csak néhány érdekesség…

Tudtad, hogy a C vitamin napi adagját anno Hitler állította be napi 60 mg-ra? Hogy mi alapján? A katonái a 60 mg-os adag hatására éppen hogy el tudták kerülni a skorbutot. De azt tudod pl. hogy egy szál cigaretta elszívása 100 mg C vitamint von el a szervezetedtől?

Tudtad, hogy a A vitamin túladagolás “szisztémáját” egy lejegyzett esetből merítették? Eltévedt két kutató a sarkvidéken akik hosszú ideig csak fókamájat tudtak enni. Az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően alakult ki a túladagolás.

Tehát szerinted elég-e a hivatalosan megállapított napi RDA?

Az előbb említettek miatt is biztosan állíthaton, hogy NEM ELÉG.

Teljesen kiaknáztuk a termőföldjeinket, amiből rekord terméshozammal gyakorlatilag nulla vitamin és ásványi-anyag tartalmú zöldségeket, és gyümölcsöket termelünk. Ezeket fogyasztjuk nap mint nap, tehát nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe még azt a minimális RDA mennyiséget sem, amit a gyógyszeripar meghatározott.

Jó, de akkor most milyen vitamint érdemes szedni?

Semmiképp sem a gyógyszertári gagyi multivitaminokat ajánlanám! 

Sokan nem tudják, de a vitaminok egymás hatását, felszívódását erősítik. A C vitamin felszívódásához szükséges B vitamin, a kalcium felszívódásához szükséges magnézium, a magnéziumhoz pedig B6 és így tovább. Fontos az omega3, a K2 és a D vitamin kiegészítése is.

Tehát érdemes komplex multivitaminként fogyasztani a vitaminokat!

Amikor multivitamint választasz, mindenképpen figyeld a mennyiségeket, tehát jó, ha a napi vitaminbeviteled tartalmazza az alábbi mennyiségeket:

A vitaminból elegendő napi 5.000 NE,
B komplexből legalább 25-50 mg,
C vitaminból 1-2.000 mg (lehetőleg folyamatos  felszívódású),
D vitaminból felnőtteknek 5-10.000 NE, gyerekeknek 1-2.000 NE, melyhez feltétlen szükséges K2 kiegészítése, ami kb. 45-100 mcg (menakinon-7) formában,
E vitaminból  400 NE, lehetőleg komplex, többféle tokoferolt is tartalmazó változatból,
Magnéziumból (lehetőleg magnézium citrát) 500 mg-ot érdemes szedni.

A végére azonban szeretnék egy multivitaminokkal kapcsolatos félreértést is tisztázni!

Sajnos nem úgy működnek, mint pl. a legtöbb gyógyszer, amit bekapsz és néhány perc múlva el is múlik a fejfájásod. Mivel a táplálékkal nem tudjuk a szervezetünk számára biztosítani a megfelelő vitaminpótlást, így ugyanúgy mint az ennivalót, minden nap szükséges őket fogyasztani és a hatásuk csak hónapokkal később jelentkezik. A legjobb, ha evés közben, vagy közvetlenül utána veszed be a vitaminjaidat, mert így a szervezeted úgy érzékeli, mintha az elfogyasztott étellel együtt “érkeztek” volna és sokkal jobban hasznosul.

Épp ezért én a Paleo Profi multivitamint ajánlom a figyelmedbe >>

5 thoughts on “Vitaminpótlás – szükség van-e rá?”

  1. Kérdésem annyi lenne, hogy a D vitaminhoz a gyerekeknek is szükséges a K2 vitamin, vagy csak a felnötteknek.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    üdv. Erika

  2. Kérdésem, hogy van-e, létezik-e olyan, kereskedelmi forgalomban kapható multivitamin-készítmény, amelyet jó szívvel ajánlanál egy kezdő paleosnak?MÁrmint az a kérdés, hogy “egyben” van-e ilyyen, vagy többféle készítményt kell megvásárolni a megfelelő szintű vitamin-bevitelhez?
    42/N

  3. Vannak jó multivitamin készítmények, de sajnos olyat még nem találtam, ami minden szempontból ok lenne. Számomra csak a kapszulás vitamin jön szóba, viszont az összetételnél sokszor vannak gondok.

  4. Pingback: Hiánybetegségek paleós szemmel | Paleo-Diéta.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük