Paleolit alapanyagokról részletesen

Egyre több webáruházban kaphatóak paleolit alapanyagok és olyan hatalmas már a kínálat, hogy nem csodálom, ha káosz uralkodik ezen a téren is.

A PALEOkos receptkártyákon szereplő recepteket igyekeztem úgy összeállítani, hogy bárhol is laksz az országban, el tudd kezdeni az életmódváltást. Viszont az alapanyagok között is van sok különbség, nem mindegy milyen a mandulaliszt, a lenmagliszt stb. Másképp viselkedik a darált mandula, mint a boltban kapható mandulaliszt.

A PALEOkos receptek elkészítéséhez szükséges húst, zöldséget, gyümölcsöt és tojást mindenképpen termelőktől, kisebb húsboltban, piacon, zöldségesben szerezd be.

Ezeken kívül lesz még néhány „különleges” összetevő, amit az alábbiakban ismertetek:

Darált, vagy egész mandula

A kenyerek, sütemények alapanyaga többnyire darált mandula. Kávédarálóban, vagy komolyabb robotgépben egészen apróra tudod darálni. A Lidl vagy Aldi áruházban egész tűrhető áron kapható darált mandula szezonálisan (karácsony előtt egészen húsvétig), olyankor érdemes bespájzolni. Érdemes a piacon is körbenézni, mert egyre több kistermelő termeszti és árulja lédig kiszerelve. Ha viszont nincs sem időd, sem kedved a darálással küszködni, akkor nagyon jó minőségű darált mandulát tudsz vásárolni, de vigyázz!

Egészen másképp viselkedik a sütés során a mandulaliszt és a darált mandula.

Amit én használok, az a Bakos mandulaliszt. A mandulaszemeket megtisztítják a héjától, majd egészen apróra ledarálják. Bár lisztként forgalmazzák, de tulajdonképpen nagyon apróra őrölt darált mandula.

Vásárláskor mindenképpen figyelj oda erre!

Kókuszreszelék

Bármelyik élelmiszer üzletben kapható. Sütemények alapanyaga, kávédarálóban, vagy komolyabb robotgépben egészen apróra tudod darálni.

Mogyoró

A mogyoró bátran fogyasztható a paleolit táplálkozásban, de nem mindegy, hogy milyet. Csak fán termő mogyorót használj, mert a földimogyoró hüvelyes, sokaknál heves allergiás reakciót okozhat is. Termelőtől is vásárolhatsz a piacon, de a legtöbb paleo webáruházban kapható akár egészben, akár őrölt változatban.

Natura lenmagliszt

Sokféle lenmagliszt kapható, de sajnos nem mindegyik viselkedik a kenyerekben ugyanúgy. Ezt a fajtát bátran merem ajánlani, a receptekhez is ezt használom.

Gesztenyeliszt

Gesztenyelisztet szinte csak palacsintakészítésre használok, mert elég borsos az ára, de megéri felvenni a paleolit alapanyagok listájára.

Cocomas kókuszkrém

Sokféle kókuszkrém, kókusztej kapható, de ez a Cocomas vált be a legjobban. Nincs benne semmilyen adalékanyag, vízzel hígítva kókusztej, sűrűn kókuszkrémként használhatod, ráadásul az ára is megfizethető.

Kókuszolaj

Sütéshez, főzéshez, krémkészítéshez egyaránt használható. Nagy a választék, sokfélét kipróbáltam és mindegyiket bátran használhatod. Az ár pénztárcafüggő, vannak egészen drága kókuszolajok. Ha teheted, akkor a közép árfekvésűt vedd.

Nem hallgatom el, hogy nagyszerű testápoló – így használatával kidobhatod a testápolóidat, kézkrémeidet, arckrémeidet, de még a hajvégápolódat is!

Paleolaj vagy Olajessimo

Ez egy különleges napraforgóból kivont olaj, amiből kivonták a lehető legtöbb omega6 zsírsavat, így biztonsággal használható a paleolit diétában.

Himalája só

A himalája só amellett hogy felválthatod vele a sokszor mérgező anyagot is tartalmazó konyhasót, számos jótékony hatással bír az egészségünkre. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, nem megy keresztül a szervezetre káros finomítási eljárásokon, nincs vegyszerekkel kezelve. Használhatod bőrápolásra is, pl. nagyszerű izzadás gátló hatása van, remek fürdősó, de készíthetsz belőle fiziológiás oldatot is.

Natúr vegamix

Remekül kiválthatod vele az ételízesítőt. Beleszórhatod a levesbe, de ha nem szereted az úszkáló apró zöldségdarabokat, akkor önts le egy evőkanálnyi natúr vegamixet forró vízzel, hagyd állni néhány percig majd leszűrve öntsd az ételhez.

Útifű maghéj

Az útifű maghéjat általában sütemények, pudingok készítésénél használom. Már nagyobb kiszerelésben is kapható a legtöbb paleo webáruházban.

Tápióka keményítő

Nagyon minimális mennyiségben használom sűrítéshez, kenyérsütéshez, akkor is a Nature Cookta speciális változatát mert bár a paleo diétában alkalmazható, mégiscsak keményítő. Nagy mennyiségben semmiképp sem ajánlom a használatát!

Szódabikarbóna

Sütőpor helyett használhatod, bármelyik élelmiszerüzletben kapható.

Étkezési zselatin

Süteménykrémek zselésítésére használhatod, bármelyik élelmiszerüzletben kapható.

Holland kakaópor

Csokoládé helyettesítésére használhatod. A holland kakaópornak van a legmagasabb kakaótartalma.

Étcsokoládé

Sajnos a legtöbb étcsokoládé minimálisan tartalmaz cukrot, de mivel nem fogyasztjuk sűrűn és nagy mennyiségben, így min. 70-80%-os étcsokoládét használj.

Aszalt gyümölcsök

Nagyon figyelj rá, milyen aszalt gyümölcsöt vásárolsz, mert a legtöbb cukrozott változat. Ha lehet, akkor saját magad készítsd, de ha nem lehetséges, akkor csak megbízható forrásból, cukormentes változatot vásárolj.

Eritritol, nyírfacukor vagy stevia

Elsősorban eritritet (eritritol) használok, mert nálam ez vált be a legjobban. Odafigyelek arra, hogy lehetőleg ne Kínai legyen, hanem fa alapanyagú, finn változat. Az eritrit egy olyan természetes édesítőszer, mely szinte olyan édes, mint a kristálycukor, mégis szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben.

A másik édesítő a nyírfacukor (xilit, xilitol) a következő amit használhattok, de ez sokaknak emésztési problémákat okoz, így óvatosan kezdjék a fogyasztását.  A stevia bár a legjobb megoldásnak tűnik, mellékíze miatt sokan nem bírják fogyasztani.

PALEOkos-alapanyagok

Ha szeretnéd letölteni és kinyomtatni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre és
töltsd le az eBook változatát itt >>

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a blogbejegyzést! Ha tetszett, kérlek oszd meg a Facebookon.

 

paleo-dieta-paleomagazin-hirdetes

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Paste your AdWords Remarketing code here

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye a számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás