Pá-pá puffadás

A puffadás nem csak hogy kellemetlen és kínos, de komoly emésztési problémákat jelezhet, ezért semmi esetre se törődj bele!

Tudom, a puffadásról nem beszélünk, mert kínos. Olyan, mint az elv, tartjuk amíg bírjuk 🙂

Na jó, viccet félretéve, feszengünk miatta, akár programot is lemondunk, mert nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni.

Ugye ismerős a téma?

A puffadással kéz a kézben jár a sokszor hatalmasra kerekedő pocak is, ami miatt sokan fogyókúrába kezdenek, de ennek ellenére a has körfogata mégsem csökken. Mit lehet hát tenni, szaladunk a gyógyszertárba puffadás elleni szerekért, és elfogadjuk a problémát, azt gondolván, hogy ez ellen semmit sem tudunk tenni.

Pedig ez nem így van! A puffadás mögött legtöbbször a helytelen táplálkozás áll, amin mindig tudunk változtatni!

A puffadás emésztési zavarból fakadó probléma, ami a belekben történő fokozott gázképződés miatt alakul ki. Még akkor is jelentkezhet puffadás, ha egyébként nem ettünk sokat! Néphagyomány, hogy a szelet okozó élelmiszereket pl. bab, káposzta inkább kerülni kell, de puffadás, kellemetlen feszítő érzés, hasfájás, teltségérzés akkor is jelentkezhet, ha épp nem ettünk babot.

Akkor mi állhat a puffadás mögött?

A puffadás oka, hogy olyan élelmiszereket eszünk (hüvelyesek, gabonafélék, tejtermékek), amik olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem tud teljesen feldolgozni. Ilyen tápanyag lehet például a gabonafélékben található glutén, a tejtermékekben lévő laktóz, illetve a hüvelyes zöldségekben található lektin is.

Ezeket az anyagokat a szervezet nem tudja megemészteni, így nem tudnak a vékonybélben felszívódni. Ennek a következménye, hogy emésztetlenül haladnak tovább a vastagbélbe, és végül az ott található baktériumok bontják le őket, ami nagy mennyiségű gázképződéssel jár.

De a kellemetlenségeknek itt még nincs vége, ugyanis a puffadáson és a hasfeszülésen kívül a glutén, a laktóz és a lektin kóros hasmenést, de székrekedést is kiválthat.

A puffadás paleo diétával gyorsan eltűnik

Sok éves tapasztalat, hogy a puffadás az első olyan tünet, amitől megszabadulhatunk, ha elkezdjük a paleo diétát. Mivel a paleo diétában nem eszünk semmi olyat, ami puffadást kiválthat, így nagyon gyorsan megszabadulhatunk a puffadástól, hasmenéstől, hasfeszüléstől.

A paleóban csak olyat eszünk, amit meg is tudunk emészteni: húst, zsírt, zöldségeket, gyümölcsöket, tojást és magféléket.

Tehát a paleo diétára áttérve száműzzük a gabonákat, a tejet és tejtermékeket, valamint a hüvelyeseket, így a kellemetlen puffadás szinte napok alatt eltűnik, lelapul a has, étkezés után akkor sem jön elő a kellemetlen teltségérzet, ha egyébként egy kicsit többet ettünk a kelleténél 🙂

Mit szólsz? Te is szeretnél megszabadulni a puffadástól? Ha igen, kattints ide és kezd el itt >> 

Jó szívvel ajánlom a figyelmedbe autoimmun betegség esetén a Bimuno® flóra rost-komplexet, mely a jó bélbaktériumokat segíti, a rosszakat visszaszorítja.

3 thoughts on “Pá-pá puffadás”

  1. Természetgyògyàszként csak gratulàlhatok a fentebb leirtakhoz! Hozzàtenném,hogy tudatosítani kell az emberekben,hogy ez nem ideiglenes! Tovàbbà javaslom a heti 1 szeri 24 vagy 36 òràs böjt bevezetését,ami a szervezet pihentetését jelenti!Erről írtam a Szakdolgozatomban !/ Még lehetne irni ròla rengeteget!/ Tovàbbi eredményes munkàt kívànok! Ūdvözlettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük