Ketogén diéta – azaz paleo hard

Talán már hallottál a ketogén diétáról. Ha nem, akkor érdemes megismerkedned vele, mert sajnos nincs sok helyen publikálva, valójában mire is képes.

Mivel maga a paleo diéta is egy új dolog, holott őseink is így táplálkoztak, a ketogén diéta még ennél is ismeretlenebb, pedig a kutatások kiválónak találták már a múlt század elején is pl. epilepszia esetén, mégis a nyugati orvoslás a mai napig mostohán bánik vele.

De mi is a ketogén diéta?

Tulajdonképpen igen magas zsírtartalmú étrend, mely visszaszorítja a szénhidrátok fogyasztását. Míg a paleo diéta 60-40% arányban tartalmaz húst, és zöldséget-gyümölcsöt, addig a ketogén diéta közel 80%-a hús és zsír, 20 %-a pedig zöldség ill. tojás.

Hogyan hat a ketogén étrend?

A lényege, hogy szénhidrátok hiányában a zsír nem a normális anyagcsere utakon keresztül bomlik le, hanem a szervezet a zsírokból állít elő energiát.

Hogy mit lehet akkor a ketogén diétában enni?

A ketogén diéta a paleo diéta szigorúbb változata is lehetne. Természetesen itt sem fogyasztunk glutént, tejtermékeket, hüvelyeseket, mint a paleo diétában! Amit ehetsz: sok-sok húst, zsírt, tojást és némi zöldséget saláta formájában, vagy párolva. (saláták, tök, cukkini, gomba, hagyma stb.) Kerülni kell a gyümölcsöket, édesítőszerként pedig csak szorbit vagy eritrit használható pl. tea ízesítésére! Kiegészítésként nagyon fontos az omega3 szedése, mely nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású, és fontos a napozás vagy a D vitamin pótlás is. Mivel a vitaminok és ásványi anyagok pótlására is oda kell figyelni, így érdemes szedni naponta egy magas dózisú multivitamint is. (Nem a patikában kapható gagyi multivitamonokra gondolok!)

Kinek ajánlott a ketogén diéta?

Elsősorban daganatos, rákos megbetegedések, epilepszia, autoimmun betegségek esetén ajánlott az elkezdése, s a ketogén diéta akár 2 évig is tartható.

Két érdekes cikk a diétával kapcsolatosan: 1 , 2

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>