A kezdő életmódváltókat sokk-ként érheti a hír, hogy se rizs, se krumpli, se kenyér… A pánikhangulatot tovább fokozza, hogy még a tej sem maradhat. Ekkor jön a lemondás, hogy neki ez nem fog menni, ezek nélkül nem tud élni…
Na de ne adjuk fel ilyen könnyen! Mindig van választási lehetőség.
Biztatásként bátran írhatom, hogy 2-3 hét alatt minden információ szépen letisztul, a kedélyek megnyugodnak és azt fogod magadtól kérdezni a hónap végén, hogy miért nem változtattál már évekkel korábban :-).
Sajnos a megszokott ételek, alapanyagok helyettesítése nem mindig egyszerű a paleóban, de egy kis fondorlat és utánaolvasás gyorsan orvosolja a problémát. Ráadásul a paleo mozgalom Magyarországon több mint 10 éve jelen van, a blogom is már több mint 10 éves, így vannak tapasztalt paleósok, akik megosztják a tapasztalataikat ezügyben, nem kell aggódni 🙂
Álljon itt egy rövidebb lista arról, hogy a paleo diétában mit mivel helyettesítünk.
LISZT
Nincs olyan univerzális paleo liszt, ami minden ételben, süteményben, kenyérfélében kiváltja a hagyományos lisztet.
A mandula, törökmogyoró, kókusz, lenmag, gesztenye, lisztjei olyan paleo lisztek, amelyekből (pék)süteményeket, kenyérféléket készíthetünk.
Kötőanyagként tojást, vagy tojás helyett utifűmaghéjat, illetve konjaklisztet használunk, melyek a saját tömegük sokszorosát képesek felvenni folyadékban, ezáltal lazítva a tészta szerkezetét.
ÉLESZTŐ
A tészta szerkezetének lazítására szódabikarbónát használunk. Ehhez érdemes aszkorbinsavat, citromlevet vagy almaecetet keverni, így még levegősebbé teszi a tésztát.
A paleo keményítők (tápióka keményítő és nyílgyökér liszt) javítják a tészták textúráját, szárazabb, lágyabb, ropogósabb kenyér készíthető a használatukkal.
CUKOR
Cukor helyett mi paleósok eritritet, nyírfacurot vagy steviát használunk.
TEJ
Állati tej helyett a paleóban növényi tejeket használunk, melyeket mandulából, kesu dióból és kókuszból készítünk házilag. Fontos tudnod, hogy ezek nem hasonlítanak a tehéntej ízére, így ha megrögzött tejmániás vagy, a legjobb ha utána olvasol a tej káros hatásainak, így végleg elmegy tőle a kedves 🙂
OLAJ
Olaj helyett állati zsírokat használunk, főleg sertés és kacsa-, liba zsírokat. Sütemények készítésénél pedig vaj helyett kókuszolajat, mandula- vagy törökmogyoró vajat.
RIZS, KRUMPLI, TÉSZTA
Rizs helyett karfiolrizst készítünk.
Burgonya helyett sült zöldséget, zellert, édesburgonyát vagy paszternákot sütünk bő sertészsírban.
Hagyományos tészta helyett már kaphatóak finom paleo tészták.
Szóval, ahogy a listát is látod, ma már modern paleósként mindent meg lehet oldani az ételek helyettesítésénél, a fontos, hogy akard a változást és tarts ki ez alatt a néhány hét alatt, mert a paleo életmód megéri ezt az áldozatot.
Ahogy egyre jobban és könnyebben érzed majd magad, meglátod motiválni fog arra, hogy kitarts a paleo mellett!
Iratkozz fel a hírlevelemre, rengeteg ajándék vár, amik megkönnyítik a paleo diéta elkezdését >>