Húsvétkor van a sonkafőzés szezonja. Nagyon sokan azonban az előfőzött, húst alig látott, nitrittel, füstaromával, vegyszerekkel tartósított változatát veszik, mert az gyors és egyszerű.
Pedig bizony megéri küzdeni egy kicsit a finom sonkáért, és ha módod van rá, ne csak ilyenkor készítsd el, hanem év közben többször is! Ha rászántad magad és az idén mégis úgy döntesz, hogy igazi sonkát főzöl, akkor a vásárlásnál mindenképpen figyelj oda, hogy ne multiknál vásárolj, hanem kisebb hentesüzletekben, piacokon, csakis hagyományos füstölésű sonkát választasz.
Ha sikerült bevásárolnod, akkor az alábbi módon tudod igazán finomra főzni a sonkát:
Az első lépés, hogy a sonkát áztasd be legalább egy napra hideg vízbe, így a felesleges só kiázik belőle.
Ha letelt az egy nap, cseréld le rajta a vizet. Tegyél a vízbe egy megpucolt vöröshagymát, 6-8 megpucolt fokhagymát, 3-4 babérlevelet és 10-15 szem szemes borsot. Annyi óráig főzd, ahány kilós a sonkád!
Ha megfőtt a sonka, hagyd a főzővízében kihűlni. Ha kihűlt, csöpögtesd le a levét, tedd hideg helyre és ha jól áthűlt, szépen szeletelhető.
No de a főzőlét se dobd ki! Remek alaplé, így kis adagokban fagyaszd le.
Még egy húsvéti tipp, hogyan fess húsvéti tojást természetes anyagokkal >>