Sokan, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, vagy túlsúllyal küzdenek, már előre félnek az ünnepektől, hisz itt a nagy bűnözés ideje.
A karácsonyi finomságok paleósan is elkészíthetőek, így bűntudat nélkül átvészelheted a karácsonyi forgatagot 🙂
Szeretnélek megajándékozni titeket egy nagyon finom paleo bejgli recepttel!
A bejgli hagyományos karácsonyi sütemény, de paleo alapanyagokból bizony nem egyszerű az elkészítése. Ez a paleo bejgli nem csak jól néz ki, s bár kissé törik a tésztája, de az íze mindenért kárpótol 🙂
Békés Boldog Ünnepeket!
Hozzávalók:
- 80 g kókuszliszt
- 80 g eritrit
- 80 g tápióka keményítő vagy nyílgyökérliszt
- 80 g folyékony kókuszolaj
- 5 g utifűmaghéj
- 40 g Cocomas kókuszkrém
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk citromlé
- 70 g víz
- csipet Himalaya só
Dió töltelék: 150 g darált dió, 100 g eritrit, 1 citrom, vanília kivonat
Mákos töltelék: 150 g darált mák, 100 g eritrit, 1 dl víz, 40 g Cocomas kókuszkrém, 1 citrom, vanília kivonat
Elkészítés:
- A liszteket, az eritritet, a sót és a szódabikarbónát keverd össze egy nagyobb tálban.
- A kókuszolajat langyosítsd meg, üsd hozzá a tojást, öntsd bele a vizet, a kókuszkrémet, a citrom reszelt héját és a citromlevet.
- Önts a folyadékot a liszthez és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, majd pihentesd hűtőben egy éjszakát, és másnap, sütés előtt vedd ki egy órával.
- Két szilikonos sütőpapír között nyújtsd ki a tésztát. (Ha nagyon morzsálódna, adj hozzá még egy kevés folyékony kókuszolajat és gyúrd át újra.)
- A töltelék hozzávalóit egyenként főzd krémes állagúra egy kisebb lábasban, majd ha elhűlt, kend a kinyújtott tészta tetejére és óvatosan tekerd fel.
- Villával több helyen szurkáld meg, így nem fog szétrepedni a bejgli. Sütés előtt és közben is többször kend be egy felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd szép aranybarnára.
Szia szeretném kérdezni hogy a paleo bejglinél az egy tojást lehet e valami mással helyettesíteni?
Kipróbálhatod egy kevés utifűmag-héjjal a tojás pótlását. Szilvi