Cukormentes lekvárfőzés trükkjei

Tudtad, hogy a lekvárfőzés egészséges módon éppoly egyszerű, mint a hagyományos cukros, tartósítószeres eljárással?

Lekvár eltevés cukor és tartósítószermentesen? Nem nagy ördöngösség, jöjjön hát az én módszerem paleós szemmel :-).

Lekvárfőzéshez teljesen felesleges a tartósítószer vagy a cukor mégsem fog megromlani! Tévhit, hogy cukor mindenképpen kell a lekvárba, mert az tartósítja! Nem a cukor tartósít, hanem maga a főzési eljárás!!!

Az első és legfontosabb az üvegek alapos elmosása majd fertőtlenítése.

Minden esetben bio mosószerrel alaposan átsikálom az üvegeket, átöblítem tiszta vízzel, végül beáztatom ecetes vízbe (5 l víz, 2 dl ecet), és kevés ecetes vizet hagyva az üvegekben a legmagasabb fokozatra 5-6 percre beteszem a mikróba. Ha elhültek, kiöntöm a maradék vizet az üvegekből, így készen állnak a töltésre.

A kupakok esetében szintén bio mosószerrel átdörzsölöm őket, leöblítem tiszta vízzel, ecetes vízben áztatom, majd ecetes vízzel felteszem egy kis lábosban és 4-5 perc forralás után hagyom kihűlni a vízben őket.

A lekvárfőzés trükkjei…

A lekvárkészítéshez kimagozom a gyümölcsöt és egy vastag aljú lábosban elkezdem lassú tűzön főzni. Ha már levet eresztett, simára turmixolom. Főzöm egy kicsit, hogy a víz nagy része elpárologjon. Bármilyen gyümölcsről is van szó, mindig teszek bele egy kevés citromlevet, mert ez kiemeli a gyümölcsök ízét! Felforrás előtt teszek a lekvárba ízlés szerint eritritet vagy más paleo édestőt, illetve eritrittel elkevert pektint és újra felforralom. Ha megrottyant, mehet az üvegekbe.

Az utolsó lépés a szárazdunszt…

Ezután szorosan rácsvarom a kupakokat és a fejére fordítva hagyom az üvegeket néhány percig. Ha kész, visszafordítom majd mehetnek a száraz dunsztba. Ehhez szükség van egy nagyobb lavórra, amibe teszek törölközőket, erre jöhetnek a forró üvegek és az egészet körbeszigetelem törölközőkkel, konyharuhákkal és így hagyom kihűlni.

Ennyi! Kész is van 🙂

Néhány lekvár főzési trükk jöjjön még!

Mivel nem használok cukrot és tartósítószert a lekvárok elkészítésénél, arra törekszem, hogy kis üvegekbe tegyem el a lekvárt, mert bár évekig nem fog megromlani, de a felbontása után ha nem fogyasztjuk el néhány napon belül, könnyen megpenészedhet.

Ha mégis nagyobb üvegekbe teszed el a lekvárt, felbontás után keverj bele néhány csepp grapefruitmag-cseppet, ami természetes tartósítóként működik.

Teljesen cukormentesen is főzhetsz lekvárt, nem fog megromlani! Ebben az esetben fogyasztás előtt tehetsz hozzá paleo édesítőt és máris lehet kanalazni 🙂

Sűrítéshez használhatsz petint, vagy agar-agart is.  Ha nem akarsz ezzel küszködni, vagy drágállod ezeket az alapanyagokat, főzd addig a lekvárt, míg nagyjából besűrűsödik, és felután tegyél hozzá egy kevés zselatint majd a hűtőben szépen besűrűsödik. Egy kisüveg lekvárhoz elég 1-2 kávéskanálnyi zselatin, amit langyos vízben feloldasz, és addig melegíted a mikróban, míg éppen elolvad a zselatin. Ezt keverd hozzá a lekvárhoz és mehet is a hűtőbe.

Télen is készíthetsz ám lekvárt fagyasztott gyümölcsből frissen! Épp annyi lekvárt készíts, amennyire szükséged van. Gyorsan megvan, és ebben az esetben nagyon üvegfertőtlenítésre sincs szükség, teheted műanyag dobozkába is a friss lekvárt.

A lekvárt ízesítheted sok mindennel, fahéjjal, szegfűszeggel, levendulavirággal, gyömbérrel, vanília kikapart magjával stb. A meggy, a kajszi-, és az őszibarack kifejezetten finom levendulával, én minden évben főzök belőle 🙂

Szóval cukrot, tartósítószert nem használok a lekvár főzéshez, mégsem romlik meg semmi 🙂 Ugye, hogy egyszerű dolog a lekvár főzés?

Írd meg, neked mi a trükköd!

2 thoughts on “Cukormentes lekvárfőzés trükkjei”

  1. A Befőzések módjával, menetével teljesen egyetértek, mert “Nem a cukor tartósít, hanem maga a főzési eljárás!!!”. Így igaz, ezért nincs szükség semmi féle dunsztolásra sem, mert az üvegben lévő, nagy hőt átélt lekvárban már nincs fertőző anyag, mert az a hő hatására már elpusztult. Kb. 50 évig befőztem szinte mindenféle gyümölcsöt, de soha nem dunsztoltam a megfelelő hőt elért lekvárokat. Soha nem romlott meg semmi. Igaz, hogy mindent csavaros fedelű üvegben tettem el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük