Cukor és kokain, mi közük egymáshoz?

Mi köze a cukornak a kokainhoz? Hidd el, nagyon is sok!

Lehet, hogy sokkoló lesz a hír, de a feldolgozott élelmiszerek 90%-ában van cukor, nem csak az édességekben, hanem a sós készítményekben és még a legegészségesebbnek hitt fitt, diétás termékekben is megtalálható.

Az élelmiszeripar ugyanis két sunyi módszert alkalmaz, hogy elrejtse a fogyasztók elől a cukrot: vagy nehezen beazonosítható nevek mögé bújtatják, vagy a termék gyártásakor a cukrot mint állományjavítót, stabilizátort vagy térfogatnövelőt tüntetik fel: laktóz, galaktóz, keményítő-, vagy kukoricaszirup, maltóz stb.

Így hát cukor van elrejtve a gabonakészítményekben, energiaszeletekben, az üdítőkben, gyümölcslevekben, a fűszerekben, köhögés elleni szirupokban, a péksüteményekben, tejtermékekben, a legtöbb aszalt gyümölcsben, salátaöntetekben, leves porokban, és természetesen a gyorséttermek ételeiben.

De miért teszi ezt az élelmiszeripar? Mi haszna belőle?

Az ember születésétől fogva kívánja az édes ízt, ráadásul számtalan kellemes élmény fűződik a cukor fogyasztásához. Csak gondolj a szülinapi tortára, a nagyi látogatásakor kapott csoki és cukor halomra… De a lelki függőség mellé sajnos komoly biológiai függőségi is társul.

cukor-kontra-kokainMRI és röntgenfelvételeken kiválóan látszik, hogy a cukor és a kokain által kiváltott agyi ingerületek pontosan egyeznek. Ebből már értheted is, hogy miért olyan nehéz lemondani az édességekről! Az élelmiszerekbe rejtett cukor folyamatos függőséget okoz, ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy megegyél egy újabb túró rudit, vagy egy tábla lilatehenes csokit.

Amerikában nemrég elkészült a “FED UP” (magyarul: „Torkig”) című film. A film az amerikai fiatalok súlyos elhízásáról készült, két éven át követte a túlsúllyal küzdő amerikai gyermekek életét. Közben súlyos, és hihetetlenül igaz mondatok hangzanak el, amit én sem mondhattam volna szebben:

„Ez az első olyan generáció, amelyik rövidebb ideig él majd, mint a szüleik.”

„Egészségtelen szövetség alakult ki az élelmiszeripar és a kormány között. Ennek az eredménye ez a hihetetlenül egészségtelen élelmiszerpiac.”

A cukor alattomos módon hat szervezetünkre, olyan sok rossz hatással, amit napokig tartana felsorolni. Szervezetünk egyszerűen nem tud megbirkózni a hatalmas mennyiségben bevitt finomított cukorral, tehát nagyon fontos, hogy megvédjük magunkat és gyermekeinket az élelmiszeripar csapdájától.

Sokszor hallom azt a mondatot, hogy nem tudok lemondani az édességekről, nem tudok élni sütemények nélkül…

Nem is kell!

Lehetőleg ne vegyél feldolgozott élelmiszereket, de ha igen, alaposan nézd meg az összetevőket! Főzz otthon, készíts házi süteményeket, kenyereket, és váltsd le a cukrot egészségesre, használj nyírfacukrot, eritritet, steviát.

A kezdéshez egy kis segítség: használd fel a www.egeszsegmarket.hu által felajánlott -5%-os vásárlási kupont: PALEO-DIETA.HU, amit a megrendeléskor kell a megjegyzés rovatba írnod. A kupon 2015. szeptember 31-ig, a nem akciós termékekre érvényes!

2 thoughts on “Cukor és kokain, mi közük egymáshoz?”

 1. Kedves Szilvia!

  A Cukor és kokain, mi közük egymáshoz c. cikk nagy részével egyetértek, a lényeg, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket és természetes édesítőszerrel készült süteményeket, termékeket fogyasszunk.
  De azzal a fél mondattal miszerint ˇ”Az ember születésétől fogva kívánja az édes ízt…” vitatkoznék.
  Igen, az a gyermek, akit már a kórház szülészetén cukrozott teával (is) itatnak a csecsemős nővérek, persze, hogy hozzászokik a kellemes, édes ízélményhez és a későbbiekben is kívánja ezt. Sajnos az első két gyermekemmel így jártunk, a mai napig szeretik az édességeket.
  A harmadikat már (még) nem rontottuk el, 16 hónaposan mindenevő, zöldség gyümölcs, paradicsom magában bármit megeszik, viszont feldolgozott élelmiszert és édességet minimálisat és inkább otthon készültet kap.
  Az amerikai életmód pedig jó példa, ha a gyermekeimet távol akarom tartani a hazánkban is elterjedt gyorséttermektől (hébe-hóba, azért nem mindig sikerül 🙁

  További sok sikert és tartalmas cikkírást kívánok

  Tisztelettel:

  Olivér

 2. Szia Olivér!

  Köszönöm a hozzászólásodat. Igen, a gyerekek annyira különbözőek. Nálam a három gyerkőc szöges ellenétek. Az egyik inkább húsos, a másik gyümölcsös, a harmadik pedig mindenevő. Szerintem az édes íz utáni vágy helytálló, hisz már maga az anyatej is édes, ráadásul egyik gyermek sem tudja kikerülni a közintézmények miatt sem az édességeket 🙁 Az ízlésüket viszont mi tudjuk szülők formálni. Szilvi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük