Közétkeztetési katasztrófa és a gluténallergia

Igazán nem akarok kukacoskodni, csak elszomorít, hogy itt tart ma az óvodai közétkeztetés. Sajnos jogszabályok ide, jogszabályok oda, az egészséges táplálkozás kivitelezhetetlen a közétkeztetésben…

Ezzel az étlappal a minap találkoztam. Mivel az étlapokon már kötelező feltüntetni az allergén információkat, így láthatjátok, hogy minden étkezés tartalmaz glutént.

Sajnos nem jobb ennél a nyugdíjas étlap sem, ott öt étkezésből mind az öt tartalmaz glutént. 

óvodai étkeztetés glutén

Mi a baj a gluténnal?

Már több blogbejegyzésemben foglalkoztam a glutén témakörével. Sajnos a gluténallergia lassan járványos méreteket ölt a civilizált területeken. 

Talán Te is azt gondolod, mivel nem vagy cöliákiás, akkor nem is érint ez a probléma, pedig ez nem így van! 

A Magyar lakosság 1-2%-a szenved súlyos tüneteket mutató cöliákiában (lisztérzékenységben), de ennél sokkal-sokkal többen vannak, akik még nem tudnak a betegségükről, vagy rejtett glutén allergiában szenvednek.

Talán nem tűnik túlságosan veszélyesnek ez a betegség, pedig komoly egészségügyi bajokat okozhat: 

A “klasszikus” gluténallergia tünete a hasmenés, testsúlyvesztés, puffadás. 

De a glutén nem csak bélrendszeri tüneteket okozhat, hanem:

  • meddőséget,
  • különféle neurológiai zavarokat (pl. depressziót, hiperaktivitást),
  • cukorbetegséget,
  • szívbetegséget,
  • ízületi gyulladást,
  • skizofréniát,
  • és sajnos daganatos betegségeket is.

Szerencsére a gluténallergia gyógyítható, és ahhoz, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket, egyszerűen ki kell iktatnunk az étrendünkből a gluténtartalmú ételeket. 

Ez azonban nem is olyan könnyű!

Gondoltad volna, hogy ma már a glutén nemcsak a gabonafélékben, hanem húskészítményekben, vitaminkészítményekben és a gyógyszerekben is jelen van rejtett formában?

Szerencsére a jogi szabályozásoknak, ma már szinte minden terméken kötelező feltüntetni az allergén információkat, így a fenti étlapon is látható az ételek allergén tartalma.

Évek óta kampányolok, és most is azt mondom, hogy a legbiztonságosabb, ha Te magad főzöd az ételedet. Igen, tudom hogy időigényes és hogy nehéz megoldani a család, munka, háztartás háromszögében, de csak így tudod biztosan, hogy honnan származik az alapanyag, az ételeid milyen összetevőkből állnak, és garantáltan gluténmentesek.

Jó szívvel ajánlom Neked a PALEOkos receptkártyáimat. A receptjeimet bátran fogyaszthatják gluténallergiások, lisztérzékenyek, tejérzékenyek, szója allergiások, de akár Candida betegségben szenvedők is.
Kattints ide és nézd meg a recepteket itt >>

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Paste your AdWords Remarketing code here

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye a számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás