Vízfogyasztás és izmaink kapcsolata

Gondoltad volna, hogy nem csak a vérkeringésünk szempontjából fontos a vízfogyasztás, hanem izmaink, porckorongjaink állapota is nagyban függ tőle?

Mivel testünk több mint 70%-a víz, nagyon fontos lenne odafigyelni a napi megfelelő vízfogyasztásra. Háron szempontból szeretném Neked elmagyarázni, miért is fontos a vízfogyasztás.

Az első a vízfogyasztás és a vérünk sűrűsége

Azt gondolom, hogy mindenki TUDJA, hogy mennyire fontos  vízfogyasztás, mégis csak KEVESEN figyelnek rá oda. A munkám során is sajnos ezt tapasztalom. Pedig ha nem iszol elég vizet, a véred besűrűsödik, így a szívedre sokkal nagyobb teher vár, hogy a vért, és ezáltal az oxigént és a tápanyagokat el tudja juttatni a sejtekig. Nem mindegy, hogy a vér folyékony állagú, vagy épp mondjuk ketchup sűrűségű. Nyilván minél folyékonyabb, annál könnyebb a szívnek pumpálnia.

vízfogyasztás és vér, vízfogyasztás

A második a vízfogyasztás és izmaink működése

De nem csap az oxigén és tápanyag szállítás miatt fontos a vízfogyasztás, hanem testünk izmainak, izompólyáinak és porckorongjainak állapota miatt is! Testünket, mint egy pókháló, behálózza egy kötőszövet, amit izompólyának, azaz fasciának hívnak. A fascia egy kötőszövet a bőr alatt, kollagénrostokból és elasztinból áll, stabilizálja az egyéb szöveteket, elválasztja egymástól az izomrostokat, funckionális izomláncokat, rögzíti a belső szerveket és átjárást biztosít az erek és idegek számára az izmok között.

vízfogyasztás és fascia, vízfogyasztás

Úgy képzeld el a fasciát, mint egy vékony, rugalmas, hártyaszerű szövetet, mely befedi az izmokat, belsőszerveket, jelen van szervezeted szinte minden pontján. Fő alkotóeleme a kollagén. Ezt a szervezeten belüli hártyarendszert hívják más néven kötőszövetnek, illetve az elhelyezkedéstől függően többek között mellhártyának, agyhártyának, szívhártyának, hashártyának, csonthártyának stb.

Hogy még jobban el tudd képzelni, amikor csirkemellet veszel a kezedbe, akkor az a fehér, nedves, csúszós hártyaszerű dolog a csirkemellen. Mivel a kollagén és a víz a fő alkotóeleme a fasciának, így itt is nagyon fontos a vízfogyasztás.

Ha a fascia kiszárad, akkor megszűnik a csúszóssága, így az izmok letapadnak, és ez mozgásszervi problémákat okoz, mint például a befagyott váll szindróma.

A harmadik pedig a vízfogyasztás és gerincünk állapota

Gondoltad volna, hogy a tartós vízhiányos állapot gerincproblémákat és súlyos hosszan tartó vízhiány esetén még gerincsérvet is okozhat?

vízfogyasztás és gerinc, vízfogyasztás

Gerincoszlopunk 24 rendes csigolyából áll, amiket szalagok tartanak össze, közöttük pedig porckorongok találhatóak. A porckorong kívül rostos szerkezetű porcgyűrűkből, belseje pedig puha, zselés anyagból áll. A víz a porckorong zselés anyagában raktározódva tartja kellő távolságban a csigolyákat. A porckorongban elraktározott víz nyomás hatására, mint egy szivacsból a víz, kipréselődik, majd a keletkezett vákuum “visszaszívja” a környező szövetekből a folyadékot. Ha a víztartalma csökken, a porckorongok kiszáradnak, ezáltal ellapulnak,  repedések keletkeznek rajta és a belső zselés anyag kitüremkedik és elkezdi nyomni a gerincből kilépő idegeket. Ha a vízhiányos állapot tartósan fennáll, beindul a csigolyák meszesedése, mert a szervezet meszes plakkok felrakódásával próbálja távol tartani a csigolyákat a porckorong helyett.

Szóval, láthatod, hogy három milyen fontos területet befolyásol, ha nem megfelelő a napi vízfogyasztásod.

Sokan szeretnének ugyan több vizet inni, de mivel akkor sokat kell a mosdóba járni,inkább nem isznak.

Erre a problémára szeretnék néhány tippet javasolni, hogyan kezdd el beépíteni a napi 3 liternyi vízfogyasztásodat.

  1. Nagyon fontos, hogy ezt a mennyiséget ne egyszerre akard pótolni, hanem oszd be egész napra. Vegyél egy literes, lehetőleg BPA mentes műanyag flakont vagy üveget, és tűzd ki célul, hogy naponta három üveggel megiszol. Az elsőt délig, a másodikat 4 óráig, a harmadikat legkésőbb este 9-ig. Ne siess! Hagyj időt a szervezetednek szépen hozzászokni a vízfogyasztáshoz. Az első pár napban csak egy litert ossz be, néhány nap múlva emeld meg 2 literre, és amikor már úgy érzed, simán meg tudod inni, megemelheted napi 3 literre.
  2. Ne feledkezz meg a normális sóbevitelről sem, ugyanis a só köti meg a vizet a szervezetben. Sóhiány esetén fordul elő, hogy a víz egy az egyben “átszalad” rajtunk és egész nap a mosdót látogatjuk.
  3. Vannak akik egyszerűen nem bírnak vizet inni, főleg ha előtte csak üdítőket, energiaitalokat ittak. Nekik javaslom a gyógyteákat, vagy a limonádékat. Az is nagyon jó megoldás, ha például citrom vagy uborka szeleteket teszel a vizedbe, ami kellemes ízt kölcsönöz a víznek.

Víz ízesítésre nagyon jól bevált módszer a doTerra növényi esszencia! Nem csak ízesít, hanem számos egészségügyi hatása van a szervezetünkre 🙂

A doTerra esszenciák közül a Lemon (citrom), Vadnarancs, Grapefruit, Zöld mandarin, Borsmenta esszenciákat szoktam elsősorban javasolni.

Egyetlen csepp esszencia szükséges egy üveg vízhez. Napközben többfélét is fogyaszthatsz, kihasználva a növényi esszenciák fantasztikus hatóanyagtartalmát.

A Lemon (citrom): serkenti az emésztést és tisztít, méregtelenít, mentális kimerültség és nyugtalanság esetén nagyon jól hat. Csak egy csepp, de el sem hiszed, micsoda fantasztikus citrom ízű lesz a vized. Tovább fokozatod, ha teszel egy karika bio citromkarikát is a vízhez.

doterra citrom, doterra lemonA  Vadnarancs: jó hangulatot teremt, kiváló energetizáló és élénkítő tulajdonságokkal bír az emberi testre és elmére egyaránt. Vadnarancsot cseppenthetsz a kávédba és a süteményekhez is, egy csepp, és intenzív narancs ízű lesz tőle:-)

doterra vadnarancs, doterra

A Grapefruit: enyhíti a fáradtság érzetét, csökkenti a stresszt és oldja a feszültséget. Tisztító hatással van a vesékre, a nyirok- és érrendszerre.

doterra grapefruit, doterra

A Zöld mandarin: nyugtatóan és relaxálóan hat az idegrendszerre, ugyanakkor fáradtság vagy bágyadtság esetén stimuláló és élénkítő. Citrusos, gyümölcsös, enyhén édeskés aromája pozitívan hat a hangulatingadozásokra, valamint minden olyan problémára ami az emésztéssel kapcsolatos.

doTERRA Green Mandarin

A Borsmenta: évezredekig a borsmentát főleg emésztési panaszok ellen és tiszta leheletre használták, valamint a kólika, bélgáz, fejfájás és gyomorégés enyhítésére. Frissíti és stimulálja a tudatos elmét, és támogatóan hat a memóriára és a mentális teljesítményre.

doterra borsmenta, doterra peppermint

Ha érdekelnek ezek a regeneráló esszenciák, kérd a -25%-os kedvezménykódomat itt 🙂

Talán most hitetlenkedsz, de ezekkel a tippekkel nagyon gyorsan be tudod építeni a napi 3 liter vizfogyasztást, és néhány hét múlva ha otthon felejted a flaskádat, már hiányozni fog a viz 🙂 Ha további motivációra lenne szükséged még ezek után is, akkor olvasd el egy korábbi cikkemet, mit lehet elérni napi 3 liter vízfogyasztással néhány héten belül!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük