Genetikai háttér és a betegségek kapcsolata

genetika-es-a-betegsegek-kapcsolata

Sokan gondolják azt, hogy csak a genetika felelős a betegségeik kialakulásáért, így nem is tudnak tenni ellene! De ez így egy időzített bomba, nem lehet tudni mikor fog robbanni.

Családi örökség az elhízás, a szív- és érrendszeri, vagy cukorbetegség, mert a szüleid, nagyszüleid is ugyanolyan betegségben szenvedtek, mint te?

genetika-es-a-betegsegek-kapcsolata

Jó hírem van!

Bár nem kétséges, hogy a genetika is közre játszik a krónikus betegségek kialakulásában, de a legújabb alapkutatások azt igazolják, hogy a környezeti tényezőksokkal fontosabb betegség okozók.

Mik ezek a környezeti tényezők?

  • A helytelen étkezés (túlzott szénhidrátbevitel), cukros-szénsavas üdítők, nassolás…
  • A mozgásszegény életmód
  • Stressz
  • Környezet szennyezettség (föld, víz, levegő stb.)
  • Önmagunk mérgezése (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, tudatmódosító szerek használata, túlzott gyógyszerfogyasztás stb.)

Kutatási eredmény is igazolja, hogy a krónikus betegségek kialakulásáért 80%-ban a környezeti hatások, 20%-ban pedig a genetika felelős.

De miért jó hír ez?

Azért jó hír, mert a környezeti tényezők nagy részére csak Te vagy befolyással, Te változtathatsz rajtuk! 

Te döntöd el, hogyan étkezel, mennyit és mikor mozogsz, mit teszel a környezeted tisztaságáért és hogyan kezeled a stresszt!

Ezeken bármikor változtathatsz, a kezedben az irányítás!

Bármikor életmódot válthatsz!

Ehhez jó eszköz a paleolit táplálkozás, és a paleo szakácskönyveim, de választhatsz más életmódot is magadnak.

Ha a paleót választod, akkor sincs semmilyen drága alapanyagra szükséged, húst, zöldségeket, gyümölcsöt, tojást és zsírt bármelyik élelmiszerüzletben tudsz vásárolni.

Bármikor lehetsz környezetbarát!

Néhány egyszerű, környezetbarát szerrel kiválthatsz sok mindent a háztartásodban. Ecet, szódabikarbóna, bio tisztítószerek, mosószappan, kézműves szappan használatával felválthatsz szinte minden vegyszert, és káros tisztálkodási szert, ráadásul még egy rakás pénzt is spórolhatsz! 

Bármikor elkezdheted levezetni a stresszt!

Van, akit a zenehallgatás nyugtat meg. Van, aki kifutja magából a feszültséget. Van, aki ilyenkor elvonul és magában dühöng.

A lényeg, hogy ne hagyd magadban a felgyülemlett feszültséget!

Ha rám hallgatsz, akkor megtanulod másképp szemlélni ezeket a problémákat. A stresszt nem tudod elkerülni, sajnos ez az életünk velejárója, de nagyon fontos, hogyan reagálsz rá.

Másokon vezetheted le, italba vagy nassolásba torkollhat, magadba fojthatod, de ezeknek előbb-utóbb lesz negatív következménye. 

Mi lenne, ha másképp gondolnál a stresszre?

Minden a reakciódon múlik, hogyan reagálsz a nehézségekre. Ha dugóba keveredsz, miért nem használod inkább ki az így keletkezett plusz időt arra, hogy elintézed az elmaradt telefonhívásokat vagy végre meghallgatsz egy jó kabarét?

Ha valaki indokolatlanul megbánt, hetekig mérgelődhetsz miatta, nyalogathatod a sebeidet, de miért nem gondolsz inkább arra, hogy sajnos ennyire volt képes, jelenleg csak ennyi tellett tőle?

Miért tennéd tönkre magad a stressz miatt? Tanulj meg másként reagálni rá! 

Bármikor elkezdhetsz sportolni!

Ehhez sincs szükség plusz költségekre, otthon napi 10-20 perc edzés bőven megteszi, de kimehetsz a szabad levegőre sétálni, vagy biciklizni is. ha az otthoni edzést választod, akkor az interneten vannak nagyon jó, ingyenes, könnyen elvégezhető néhány perces edzésvideók.

A kedvencemet belinkelem neked, hogy még csak keresgélni se kelljen!

Nincs kifogás, ha nem bírod a tempót, ízületi problémád vagy jelentős túlsúlyod van, ez a videó akkor is jó lesz neked, mert van könnyített változata, amit azonnal látsz a jobb felső sarokban 🙂

A genetikai tényezők nem a krónikus betegségek fő okai című kutatásról itt olvashatsz:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4841510/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük