A rejtélyes glutén

Amióta virágzik az élelmiszeripar, járványos méreteket ölt a glutén allergia. Egyre több emberről derül ki, hogy betegsége hátterében a gluténérzékenység áll.

Ne gondold azt, hogy téged ez nem érint, mert nem vagy lisztérzékeny! Sajnos ez nem így van!

glutenallergia-paleo-dieta

Hivatalosan a Magyar lakosság 1-2%-a szenved súlyos tüneteket okozó cöliákiában (lisztérzékenységben) szenved, de ennél sokkal többen vannak, akik rejtett gluténérzékenységben szenvednek.

A glutén elsősorban a gabonafélékben fellelhető két fehérje: a gliadin és a glutenin keveréke. A kettő közül a gliadin váltja ki a gluténérzékenységet, aminek következtében károsodnak a vékonybél bolyhai és akár súlyos tápanyag felszívódási zavarok alakulnak ki. 

Már írtam arról, hogyan alakul ki az áteresztő bél szindróma itt. Érdemes áttanulmányozni, mert bár sokan, sok helyen beszélnek már az áteresztő bél szindrómáról, a legtöbb orvos nem ismeri el önálló “betegségként”, mert túl sokféle tünetet produkálhat, ami nehezen beazonosítható.

Tudtad, hogy a vékonybélnek van egy olyan védelmi funkciója, feladata, hogy az emésztetlen ételrészecskéket a bélrendszeren belül tartsa, illetve eldöntse mi szívódjon fel és mi az amire nincs szüksége a szervezetünknek. A felszívódás után a tápanyag a véráramon keresztül a sejtekhez jut.

A glutén ellenáll az emberi emésztőenzimeknek, emésztetlenül áthalad a gyomron, és a vékonybélnek a védelmi vonalát “megnyitja”, így a bélfalon át a véráramba juthatnak olyan emésztetlen anyagok, melyek szervezetszintű gyulladáshoz és súlyos autoimmun betegséghez vezethetnek.

A glutén tehát nem csak bélrendszeri tüneteket okozhat, hanem meddőséget, különféle neurológiai zavarokat (pl. depresszió, hiperaktivitás), cukorbetegséget, daganatos betegségeket, szívbetegséget, ízületi gyulladást, és akár skizofréniát is.

Elméletben a megoldás az, ha nem eszünk több gabonafélét és megszűnik a probléma.

Sajnos ez nem ilyen egyszerű, és itt lép képbe az élelmiszeripar!

Oké hogy nem eszünk gabonákat, de gondoltad volna, hogy ma már a glutén nemcsak a gabonafélékben van jelen, hanem az élelmiszeripar belecsempészi a húskészítményekbe, tejtermékekbe, a gyógyszeripar pedig a gyógyszerekbe rejtett formában? Könnyen a szervezetedbe jut a glutén a tudtodon kívül.

Sajnos a ma alkalmazott tesztek csak korlátozott mértékben képesek kimutatni ténylegesen a gluténérzékenységet.

A legjobb módszer, ha tudatosan táplálkozol és figyeled a szervezeted jelzéseit!

Ha az alábbi tüneteket gyakran felismered magadon, akkor érdemes elgondolkodni a gluténmentes étrenden. Ha javulnak, vagy elmúlnak a tünetek, akkor nagy valószínűséggel rejtett gluténérzékenységed van.

  • puffadás
  • hasi fájdalom
  • állandó fáradtság
  • hólyagos, viszkető bőrtünetek

Jó, ha tudod, hogy a rejtett gluténérzékenység nem gyógyíthatatlan betegség! Mivel a gluténtartalmú termékek fogyasztása váltja ki, az egyetlen módja, hogy elkerüld a szövődményeit az az, ha kiiktatod az étrendedből a gluténtartalmú ételeket. 

Erre nagyon jó megoldás a paleo diéta. Tudni fogod mit eszel, amit eszel, az olyan étel, amibe SENKI SEM REJTHET olyan adalékanyagot, ami betegségeket okozhat!

Kattints ide, és nézd meg a PALEOkos receptkártyáimat!
Vágj bele a segítségemmel gyorsan, egyszerűen a paleolit táplálkozásba >>

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye a számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás