Amióta virágzik az élelmiszeripar, járványos méreteket ölt a glutén allergia. Egyre több emberről derül ki, hogy betegsége hátterében a gluténérzékenység áll.
Ne gondold azt, hogy téged ez nem érint, mert nem vagy lisztérzékeny! Sajnos ez nem így van!
Hivatalosan a Magyar lakosság 1-2%-a szenved súlyos tüneteket okozó cöliákiában (lisztérzékenységben) szenved, de ennél sokkal többen vannak, akik rejtett gluténérzékenységben szenvednek.
A glutén elsősorban a gabonafélékben fellelhető két fehérje: a gliadin és a glutenin keveréke. A kettő közül a gliadin váltja ki a gluténérzékenységet, aminek következtében károsodnak a vékonybél bolyhai és akár súlyos tápanyag felszívódási zavarok alakulnak ki.
Már írtam arról, hogyan alakul ki az áteresztő bél szindróma itt. Érdemes áttanulmányozni, mert bár sokan, sok helyen beszélnek már az áteresztő bél szindrómáról, a legtöbb orvos nem ismeri el önálló “betegségként”, mert túl sokféle tünetet produkálhat, ami nehezen beazonosítható.
Tudtad, hogy a vékonybélnek van egy olyan védelmi funkciója, feladata, hogy az emésztetlen ételrészecskéket a bélrendszeren belül tartsa, illetve eldöntse mi szívódjon fel és mi az amire nincs szüksége a szervezetünknek. A felszívódás után a tápanyag a véráramon keresztül a sejtekhez jut.
A glutén ellenáll az emberi emésztőenzimeknek, emésztetlenül áthalad a gyomron, és a vékonybélnek a védelmi vonalát “megnyitja”, így a bélfalon át a véráramba juthatnak olyan emésztetlen anyagok, melyek szervezetszintű gyulladáshoz és súlyos autoimmun betegséghez vezethetnek.
A glutén tehát nem csak bélrendszeri tüneteket okozhat, hanem meddőséget, különféle neurológiai zavarokat (pl. depresszió, hiperaktivitás), cukorbetegséget, daganatos betegségeket, szívbetegséget, ízületi gyulladást, és akár skizofréniát is.
Elméletben a megoldás az, ha nem eszünk több gabonafélét és megszűnik a probléma.
Sajnos ez nem ilyen egyszerű, és itt lép képbe az élelmiszeripar!
Oké hogy nem eszünk gabonákat, de gondoltad volna, hogy ma már a glutén nemcsak a gabonafélékben van jelen, hanem az élelmiszeripar belecsempészi a húskészítményekbe, tejtermékekbe, a gyógyszeripar pedig a gyógyszerekbe rejtett formában? Könnyen a szervezetedbe jut a glutén a tudtodon kívül.
Sajnos a ma alkalmazott tesztek csak korlátozott mértékben képesek kimutatni ténylegesen a gluténérzékenységet.
A legjobb módszer, ha tudatosan táplálkozol és figyeled a szervezeted jelzéseit!
Ha az alábbi tüneteket gyakran felismered magadon, akkor érdemes elgondolkodni a gluténmentes étrenden. Ha javulnak, vagy elmúlnak a tünetek, akkor nagy valószínűséggel rejtett gluténérzékenységed van.
- puffadás
- hasi fájdalom
- állandó fáradtság
- hólyagos, viszkető bőrtünetek
Jó, ha tudod, hogy a rejtett gluténérzékenység nem gyógyíthatatlan betegség! Mivel a gluténtartalmú termékek fogyasztása váltja ki, az egyetlen módja, hogy elkerüld a szövődményeit az az, ha kiiktatod az étrendedből a gluténtartalmú ételeket.
Erre nagyon jó megoldás a paleo diéta. Tudni fogod mit eszel, amit eszel, az olyan étel, amibe SENKI SEM REJTHET olyan adalékanyagot, ami betegségeket okozhat!
Üdvözlet!
Felmerül bennem egy kérdés, amit logikai alapon ugyan meg tudok válaszolni, de jobb egy szakembertől hallani. Én életmódot váltottam 8 hete és igyekszem a paleo szerint élni, de volt 3-4 alkalom, amikor bűnöztem. (normál sütemények formájában). Azt olvastam, hogy a gluténnél nincs mérték, hanem teljesen ki kell űzni az étrendből. Most ha ezelőtt sok édességet, meg süteményt, pékárut ettem és ezt elhagytam, a bevitt glutén mennyisége talán több tízszeresével csökkent. Mennyire befolyásolják az ilyen bűnözések az egészségre gyakorolt hatást? A másik dolog, hogy sajnos nem igazán akar elmúlni a vágyam a szokványos élelmiszerek után. Párom szerint ügyes vagyok, de bármikor be tudnák vágni egy normál szendvicset vagy piríttóst vagy a nagy gyengémet, a tejcsokit!!! Azt hallottam ennek múlnia kellene. Ha nagyon gyötrődöm veszek finom paleo sütit, de elég drága nem tudom magamnak gyakran megengedni. Köszönöm válaszát!
Kedves Nándor! Még a paleo életmód elején vagy, úgyhogy légy türelmes magaddal! Nem gond, ha néha bűnözöl, hisz ez nem vallás, előfordul, hisz emberek vagyunk. Nyilván, egy idő után ha sokáig nem viszünk be glutént, a bűnözések alkalmával bizony erőteljesen érezheted a “mellékhatását” puffadás, emésztési problémák által, ezért rájössz, hogy nem éri meg. Arra figyelj oda, hogy egy étkezésen belül legyen húsféle, zsír és lassan felszívódó szénhidrát is. Pl. egy szelet hús ízlés szerint elkészítve, hozzá káposztasaláta kacsazsírral meglocsolva. Szilvi
Kedves Szilvi!
Egy éve tértem át a paleóra. Leginkább azért mert rengeteg vizsgálat után sem tudták bizonyítani a gluténérzékenységet. A puffadásom, hányingerem mindennapos volt. Azt mondta a doki hogy valószínűleg van hajlamon rá, de még nem kimutatható. Egyáltalán nem bántam meg hogy életmódot váltottam. A puffadás, hányinger elmúlt és még fogytam is jelenleg -15 kg-nál járok. Sokkal energikusabb vagyok. Papp Nándor, neked kitartást kívánok. Az elején én is kívántam a hagyományos ételeket, a finom csokikat. Kb 3. hónap után jutottam el odáig, hogy gond nélkül visszautasítottam bármivel is kínáltak. Ez a mai napig is tart. Szerintem nem okoz gondot ha valaki néha elcsábul, de egy idő után ez is elfog múlni. Minden kezdő paleósnak kitartást kívánok a munka kifizetődik. Beatrix
Szuper, köszönöm hogy megosztottad Beatrix a tapasztalataidat 🙂 Jó egészséget és minden jót kívánok!!!! Szilvi
Szia Szilvi!
Valahol írtál egy paleo kezdőcsomagról,amit meg lehet rendelni.Szeretném megvásárolni,csak sajnos nem találom.Tudnál segíteni?
Köszönöm.
Katona Anita
Szia! Itt találod: http://www.paleo-dieta.hu/paleo-webaruhaz/paleo-kezdocsomag/
Szia Szilvia! Kezdőknek melyik könyvet ajánlod amiben receptek is vannak? Vagy mindegy melyiket választom? Pajzsmirigy alulműködésem van, szeretnék a szervezetemnek segíteni a mielőbbi gyógyulásban.
Edit
Szia Edit! Minden szakácskönyvem receptje úgy lett összeállítva, hogy önállóan működnek, van benne reggeli, ebéd és vacsora ötlet is, plusz ünnepekre torták és sütemények.