A minap megkeresett egy olvasóm, mert elolvasta a tejről írt blogbejegyzésemet, de őt ez nem győzte meg arról, hogy ne fogyassza továbbra is a tejtermékeket.
Bevallom, ez egy kicsit megdöbbentett. Ha olvastad a cikket, akkor már tudod, hogy a tehéntej a kisborjúnak való itóka és nem az embernek!
Sajnos a tejipar annyira az emberek fejébe sulykolta a tej egészséges mivoltát és nélkülözhetetlenségét, hogy hiába próbáljuk felhívni az ellenkezőjére a figyelmet, az emberek makacsul ragaszkodnak a tejtermékekhez.
Véleményem szerint, a tehéntej emberi fogyasztásra alkalmatlan! Sajnos a tej mellékhatása nem áll meg a puffadásnál és a szélgörcsnél. Érdemes elolvasni, mit okozhat még.
Nézd meg az 5+1-es listámat, mire alapozom ezt az állítást.
Állatkínzás
Mint minden más emlős, a tehenek is akkor adnak tejet, amikor a kisborjút táplálják. A tejipar bevált módszere ezért, hogy a teheneket nagyjából egy éves koruktól kezdve mesterségesen megtermékenyítik újra és újra, hogy így folyamatosan adjanak tejet. Amikor a kisborjú megszületik, szinte azonnal elveszik az anyától, így az összes tejcsi a miénk, embereké lehet… Egy tehén természetes körülmények közt átlagosan húsz évet él, de a nagy tejüzemekben egy üsző kb. 2-4 évig ad tejet, folyamatosan vagy vemhes, vagy épp tejet ad.
http://freefromharm.org/dairyfacts/
A youtube-on rengeteg tényfeltáró videót is találsz a témával kapcsolatosan
Növekedési faktorok a tejben
Ezt nem nagyon kell részletezni. A tej tulajdonképpen a borjú tápláléka, így arra való, hogy a kis boci minél hamarabb megnőjön tőle. Erre szolgálnak a tejben az úgynevezett IGF, azaz növekedési faktorok. Mivel nem a kis bocik, hanem az emberek fogyasztják a tehéntejet, így az elmúlt száz évben megfigyelhető az átlagtestmagasság-növekedés.
Sőt! Azok a babák, akik tehéntej-alapú csecsemőtápszereken növekednek, gyorsabban nő a testmagasságuk mint az anyatejen nevelt gyermekeké.
Tej és növekedési hormonok: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/recombinant-bovine-growth-hormone.html
Tej és ösztrogén: http://harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.html
Tej és emlőrák: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23492346
Csontritkulás veszélye
Az állati tejet hosszú ideje a tejipar tökéletes kalciumforrásként reklámozza, pedig sok kutatás igazolta már, hogy a tejben gazdag táplálkozás csontritkulást okoz. A tej ugyanis csökkenti a vér pH-értékét, elsavasítja a szervezetet, aminek a következménye, hogy a kalcium kilúgozódik a csontokból.
A kelkáposzta, a narancs, a szezámmag, a mandula, a fehérrépa, a brokkoli, a napraforgómag például mind kiváló kalciumforrás, nincs szükség tejre a kalciumpótlás miatt!
Tej és csontritkulás: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
Megnövekedett rákkockázat
A rendszeresen fogyasztott tej és tejtermékek fokozzák a rák kockázatát azzal, hogy serkentik a sejtosztódást. A tej megnöveli az inzulinszintet, amelyek ismert kockázati tényezők mindenféle rák esetében.
Másrészt mivel a tejelő tehenek az év 9 hónapjában vemhesek, a tejükben nagyon sok ösztrogén található. Ez az ösztrogénhatás szoros kapcsolatot mutat a hormonfüggő daganatok (mellrák, petefészekrák, méhrák) gyakoriságával.
Tej és petefészekrák: http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1353.abstract?ijkey=f32e0c0c9e1a6d310919598b1448fbe4cc588fe3&keytype2=tf_ipsecsha
Tej és prosztatarák kapcsolata: http://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(00)00974-2/abstract
Laktóz intolerancia
A tehéntej laktóz nevű cukrot tartalmaz. A laktóz megemésztéséhez laktáz enzim szükséges, amely a tejben található laktózt D-glükózra és D-galaktózra bontja. Akinek a szervezete nem termel ilyen enzimet, azoknak számos kellemetlen tünetet okoz a tejfogyasztás: émelygést, hasi görcsöket, gázképződést, puffadás és hasmenés is.
Erre a tejipar “feltalálta” a laktózmentes tejet, de ha megvizsgálod a termékcímkét, rájössz, hogy tulajdonképpen a laktózmentes tej hagyományos tehéntejet és hozzáadott laktázenzimet tartalmaz. Ugyanez a helyzet a laktózmentes joghurtokkal és más tejkészítménnyel is…
Némi anyagi ráfordítással dupla áron eladható ugyanaz a tej. Hurrá!
+1 A túlzott antibiotikumok alkalmazásának a következménye
A nagyüzemi tejgyártás rutinjába tartozik, hogy a teheneket (napi rendszerességgel) kezelik antibiotikumokkal. Antibiotikumok nélkül azt gondolom nem sokáig bírnák az intenzív tejelést, a gyakori tőgygyulladást, a szűk istállóban, bármilyen mozgás nélkül.
Az antibiotikumok intenzív használata miatt a baktériumok egy idő után ellenállóvá válnak. Ezek a baktérium fajok a tejfogyasztó embereket is megfertőzik, aminek következtében csökken az emberen alkalmazott antibiotikumok hatékonysága is.
Tej és antibiotikum: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/dangers-of-cows-milk/
Kár, hogy csak a gyógyszer-készítmények mellett van tájékoztató anyag. Elolvashatod, hogy a gyógyszer mire hatékony és mik lehetnek a mellékhatásai. Sokan már el sem olvassák ezeket a tájékoztatókat, csak beszedik a gyógyszert, mert az orvos azt mondta…
Milyen jó lenne, ha az élelmiszereink mellett is lenne egy ilyen tájékoztató! Elolvashatnánk milyen előnyei, és milyen hátrányai lehetnek az adott élelmiszer fogyasztásának. Dönthetnénk, bevállaljuk-e a kockázatot.
Jogunk lenne hozzá! Te mit gondolsz?
Mivel sok kritika érte a blogbejegyzést, szeretném, ha bár külföldi források, de itt tovább lehet olvasni érdekes dolgokat a tejjel kapcsolatosan:
Tej és petefészekrák: http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1353.abstract?ijkey=f32e0c0c9e1a6d310919598b1448fbe4cc588fe3&keytype2=tf_ipsecsha
Tej és csontritkulás: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
Tej és prosztatarák kapcsolata: http://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(00)00974-2/abstract
Tej és növekedési hormonok: https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/recombinant-bovine-growth-hormone.html
Tej és antibiotikum: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/dangers-of-cows-milk/
Tej és ösztrogén: http://harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.html
Tej és emlőrák: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23492346
Igen, van benne igazság, de alapvetően a genetikánk ugyanaz. A japánok pl. több szóját esznek, elég sok a pajzsmirigy alulműködés náluk, ami nem a népcsoportra jellemző betegség, hanem a táplálkozásból ered. Amit eszel, azzá leszel. A kólával kapcsolatosan bár vannak cukormentes változatok, rendszeres fogyasztását mégsem ajánlom.
Sziasztok !
A tejjel kapcsolatban osztanám meg a személyes tapasztalatomat.
Valamivel több, mint 1 éve kiderült, hogy tejfehérje allergiám van.
Allergiás reakció lépett fel nálam többször is, így elmentem egy vérvételes allergia vizsgálatra.
Egyik napról a másikra beszüntettem mindennemű tejfehérjét tartalmazó készítmény fogyasztását.
Egyébként megdöbbenve tapasztaltam, hogy tejfehérje szinte minden késztermékben van a boltokban.
A májkrémtől kezdve, az édességeken keresztül, a felvágottakban, a legtöbb fagyasztott termékben, stb ..
1 hét alatt a hasam lapos lett, 2 hónap alatt fogytam 5-6 kg-ot, (egyébként nem voltam túlsúlyos, de az utóbbi években pár kg-ot felszedtem magamra 164 cm 62 kg voltam, mikor abbahagytam a tejfehérje fogyasztását), vegyes, problémás arcbőröm volt, az arcom teljesen letisztult, a bőröm szép tiszta lett.
A menstruáció előtt már nem feszülnek fájdalmasan a melleim.Azóta áttértem a paleo étkezésre és nagyon jól érzem magam a bőrömben 🙂
Szép napot !
Kriszti
Annyira örülök, és látod csak egy kis változtatás mennyit jelent 🙂
Kedves Szilvi, a tejtermékek közül a parmezán és más kemény sajtok fogyaszthatók a paleo diéta során? Ha igen, mi az oka?
Köszönettel, Rege
Szia! Igen, ezek hosszan érlelt sajtok, és az érlelés alatt a tejfehérje és a tejcukor szerkezete emészthetővé váluk. Természetesen ezt sem szabad túlzásba vinni és sajtot enni sajttal, kis mértékkel fogyasztható a paleóban, de csak akkor, ha nincs autoimmun probléma a háttérben.